Χάος στην παγκόσμια οικονομία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κυρίως στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδήγησε σε απροσδόκητες βλάβες σε πολλές χώρες και αγορές.

Στα κινεζικά λιμάνια, για παράδειγμα, παρατηρήθηκαν ακραίοι χρόνοι αναμονής και καθυστερήσεις στην προμήθεια κοινών προϊόντων, τα οποία ξαφνικά έγιναν περιζήτητες ελλείψεις.

Τέτοιου είδους συμφόρηση ανεβάζει τις τιμές και προκάλεσε ήδη πέρυσι υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος τώρα επιδεινώνεται σημαντικά από τις τιμές της ενέργειας.

Χωρίς αυτές τις υλικοτεχνικές δυσκολίες, οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξάγουν πολύ περισσότερα. Εξάλλου, τα βιβλία παραγγελιών είναι ακόμη γεμάτα και οι εργαζόμενοι έχουν επίσης ζήτηση.

Καμία ανησυχία για ύφεση στην αγορά εργασίας στη Γερμανία

Επειδή η Γερμανία, ιδίως, στερείται πλέον ειδικευμένων εργαζομένων σε πολλούς τομείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε μέχρι στιγμής αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Η απασχόληση, μετρούμενη με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, συνέχισε να αυξάνεται μέχρι πρόσφατα. Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Andrea Nahles, θεωρεί μάλιστα πιθανό ότι η εύρωστη αγορά εργασίας θα επιβιώσει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από την επερχόμενη ύφεση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Γερμανία από την επόμενη άνοιξη

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι μετά το χειμώνα. Μόλις η ενεργειακή κρίση με το φυσικό αέριο ξεπεραστεί και η προσωρινά προβληματική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επανέλθει στην κανονικότητα, οι πιθανότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.

Το πλεονέκτημα της γερμανικής οικονομίας είναι συχνά η εφευρετικότητα της Mittelstand, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σχετικά με τις προβλέψεις των ιδιωτικών τραπεζών για το 2023.

Οι τράπεζες επίσης δεν αναμένουν ένα παγγερμανικό κύμα πτωχεύσεων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μια ομαλοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πτωχεύσεων συνέχισε να μειώνεται. Αυτό που θα παραμείνει από την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανώς οι υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.