Χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Γερμανία

Με τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία σε όλη τη Γερμανία, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η χώρα αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Η αναπλήρωση εκπαιδευτικών έχει επιδεινωθεί και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εκπαιδευτικών, Heinz-Peter Meidinger.

“Σε εθνικό επίπεδο, υπολογίζουμε ένα κενό της τάξεως των 30.000, ίσως και 40.000 ακάλυπτων θέσεων”, πρόσθεσε.

Η κατάσταση της πλήρωσης θέσεων με πλήρως εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς “έχει γίνει και πάλι πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι”, δήλωσε η Μάικε Φίνερν, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαίδευσης και Επιστημών (GEW).

“Ακυρώσεις μαθημάτων συμβαίνουν ήδη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς”, δήλωσε ο Udo Beckmann, πρόεδρος του συνδικάτου VBE, προσθέτοντας ότι “μεγαλύτερες τάξεις, περικοπή των προγραμμάτων υποστήριξης και μείωση των ωρολογίων προγραμμάτων” είναι επίσης στα σκαριά.

Δραματικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Γερμανία

Υπάρχουν περισσότεροι από 800.000 εκπαιδευτικοί σε σχολεία και επαγγελματικές σχολές σε όλη τη Γερμανία.

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει σε 11 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Η Έσση, η Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι μαθητές στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Παραδοσιακά, τα δύο νότια κρατίδια είναι τα τελευταία κρατίδια που παίρνουν σειρά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αλλά, ο συναγερμός για την έλλειψη εκπαιδευτικών έχει ήδη σημάνει από τα κρατίδια. Η Βαυαρία δήλωσε ότι ορισμένα μαθήματα ενδέχεται να χρειαστεί να ακυρωθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να αντισταθμιστεί η έλλειψη προσωπικού.

Στο Βερολίνο η σχολική χρονιά ξεκίνησε με περισσότερους μαθητές από ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη 875 εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας της Σαξονίας, Christian Piwarz (CDU), δήλωσε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ότι η επάρκεια διδακτικού προσωπικού παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Εκπαιδευτικών, Meidinger, δήλωσε ότι οι έως και 40.000 ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών είναι απλά μια εκτίμηση, καθώς τα σχολεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σε όλα τα κρατίδια.

“Αλλά οι αριθμοί που είναι γνωστοί μέχρι στιγμής είναι δραματικοί”, πρόσθεσε.

Προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας

Η έλλειψη εκπαιδευτικών αποτελεί μείζον πρόβλημα στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως η κατάσταση φαίνεται να κορυφώνεται εξαιτίας πολλών προβλημάτων που συνυπάρχουν μεταξύ τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

– Η γενική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία έχει αντίκτυπο στον τομέα της εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας Leibniz (DIPF), Kai Maaz, αναφέρθηκε σε ζητήματα κατανομής προσωπικού στην αγορά εκπαίδευσης και εργασίας.

– Παρόλο που υπάρχει έλλειψη προσωπικού, περισσότεροι εκπαιδευτικοί επιλέγουν τη μερική απασχόληση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, λίγο κάτω από το 40% δεν εργάζονταν με πλήρη απασχόληση κατά το σχολικό έτος 2020/2021: το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 ετών.

– Σύμφωνα με τη Μόνιμη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού των κρατιδίων (γνωστή ως KMK), ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται λόγω των περισσότερων γεννήσεων και της μετανάστευσης. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 11 εκατομμύρια μαθητές στη Γερμανία. Επίσης, υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 150.000 μαθητές από την εμπόλεμη Ουκρανία.

– Πολιτικές αποφάσεις, όπως η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, οι απαιτήσεις για ενσωμάτωση ή γλωσσική υποστήριξη, αυξάνουν περαιτέρω την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό στα σχολεία.

– Εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή απουσιών του προσωπικού λόγω ασθένειας και κανόνων απομόνωσης μετά από μόλυνση από το Covid. Οι έγκυες εκπαιδευτικοί απουσιάζουν επίσης επειδή, σύμφωνα με τον Meidinger, τους απαγορεύεται να εργαστούν σχεδόν παντού λόγω του Covid-19.

Οι υπουργοί Παιδείας της Γερμανίας δίνουν επί του παρόντος “μεγάλη έμφαση” στην πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων, δήλωσε η Karin Prien (CDU), υπουργός Παιδείας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα για να “διασφαλιστεί η αξιόπιστη παροχή διδασκαλίας”, περιλαμβάνουν τη χρήση περισσότερων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και “σε μεμονωμένες περιπτώσεις, τη συγχώνευση σχολικών τάξεων”, δήλωσε η Prien.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

“Δεν μπορείτε να σκέφτεστε μόνο με όρους μεμονωμένων ετών ή προεκλογικών περιόδων, αλλά μάλλον να σκεφτείτε την ανάπτυξη της εκπαίδευσης για 10, 20 χρόνια στο μέλλον”, δήλωσε η Prien.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.