Χριστούγεννα: Σε ποιον μπορώ να δώσω φιλοδώρημα;

Κουπόνια για τον καθαριστή σκουπιδιών, μπισκότα για τον βιβλιοπώλη, σοκολάτες για τον τραπεζικό σύμβουλο: τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να πείτε ευχαριστώ. Αλλά πόσο είναι το κατάλληλο φιλοδώρημα; Και ποιος επιτρέπεται να δέχεται χρήματα;

Συλλέκτες απορριμμάτων: κουπόνια αντί για μετρητά

Πριν από έξι χρόνια, στο Μόναχο, ένας συλλέκτης σκουπιδιών δικάστηκε για διαφθορά. Είχε πάρει απορρίμματα κήπων και έλαβε χρήματα γι’ αυτά τα Χριστούγεννα.

Τώρα υπάρχουν σταθερές κατευθυντήριες γραμμές:

“Δεν επιτρέπεται να δίνετε μετρητά σε καμία περίπτωση. Αυτό που είναι πάντοτε δυνατό, ωστόσο, είναι τα κουπόνια, για παράδειγμα, με μέγιστη αξία 25 ευρώ ανά άτομο και ανά έτος”. Δημοτικός υπάλληλος Kristina Frank

Με αυτόν τον κανονισμό, ο Δήμος του Μονάχου θέλει να αποτρέψει τη διαφθορά και να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων του.

Παρεμπιπτόντως: Το ανώτατο όριο και η μορφή των επιδομάτων αντιμετωπίζονται διαφορετικά από δήμο σε δήμο.

Στο Ρέγκενσμπουργκ, για παράδειγμα, ισχύει η επίσημη οδηγία ότι οι υπάλληλοι μπορούν να δέχονται μόνο δώρα σε είδος μέχρι μέγιστης αξίας δέκα ευρώ, αλλά ποτέ μετρητά.

Παρεμπιπτόντως, οι δημοτικοί κανονισμοί δεν ισχύουν για τους υπαλλήλους μιας ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων.

Εκπαιδευτικοί: Κοινά δώρα κατάλληλης αξίας

Τα Χριστούγεννα, οι γονείς θέλουν επίσης να ευχαριστούν τους δασκάλους των παιδιών τους.

Προσοχή όμως: Αν δεχτούν ακριβά δώρα από μεμονωμένους μαθητές τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για “εκμετάλλευση της θέσης τους”, δηλαδή δωροδοκία.

Γι’ αυτό τα δώρα από μεμονωμένους μαθητές προς τους δασκάλους είναι πάντα προβληματικά, λέει ο Erich Bachmeier, πρώην διευθυντής του δημοτικού σχολείου Windach στην περιοχή Landsberg am Lech.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας, δεν υπάρχουν σταθερά όρια τιμών, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η συνολική κατάσταση και η αναλογικότητα.

Εάν, για παράδειγμα, ένας δάσκαλος συνταξιοδοτείται, το δώρο μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο σε συμφωνία με τον διευθυντή.

Ωστόσο, τα δώρα δεν λένε τίποτα για το σχολικό κλίμα, λέει ο πρώην διευθυντής Erich Bachmeier. Αντί για μεγάλα δώρα, θέλει οι γονείς να δείχνουν εμπιστοσύνη και σεβασμό, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το χρόνο.

Το να λέτε ευχαριστώ μια στο τόσο, στις συσκέψεις γονέων-καθηγητών ή ενδιάμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτιμάται πολύ περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς από ό,τι τα ακριβά δώρα.

Τραπεζικοί σύμβουλοι: Κανόνες συμμόρφωσης για τα δώρα

Οι τράπεζες έχουν σταθερές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα δώρα που μπορούν και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως πάροχοι υπηρεσιών, όπως η Sparkasse Oberland στο Weilheim.

“Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να δέχονται δώρα από πελάτες μέχρι 30 ευρώ. Αν ποτέ είναι κάτι παραπάνω, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον προϊστάμενό τους”. Thomas Orbig, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sparkasse Oberland.

Κάποτε, ένας υπάλληλος έλαβε έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής ως ευχαριστήριο δώρο από το Φόρουμ Τέχνης του Βάιλχαϊμ.

Αφού το ζήτησε από το συμβούλιο, του επετράπη να το κρατήσει ως εφάπαξ δώρο.

Σύμφωνα με την εμπειρία του Thomas Orbig, οι πελάτες στα υποκαταστήματα δίνουν συχνότερα σοκολάτες και μπισκότα για τα Χριστούγεννα.

Εάν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του σπιτιού, οι εργαζόμενοι καλούνται μερικές φορές σε δείπνο ή παίρνουν ένα μπουκάλι σαμπάνια, αλλά σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, αυτό δεν ξεπερνά ποτέ τη συνολική αξία των 30 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.