«Χρονιά στερήσεων» περιμένει τη Γερμανία

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, σε πρωτοσέλιδό άρθρο, εστιάζει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για προσωρινή επιστροφή στην παραγωγή ρεύματος από λιγνιτορυχεία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον: «Ένα πράσινο ‘ταμπού’ κατέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Ειδικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αγωνιζόταν με πάθος για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θέλει να ανοίξει πάλι τα λιγνιτορυχεία. Προσωρινά, έστω.

Και μάλιστα κάνει αυτή την εξαγγελία τη στιγμή που καίγονται δάση έξω από το Βερολίνο, που η μισή Γερμανία στενάζει από τον καύσωνα, που και ο τελευταίος έχει καταλάβει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι εδώ».

Η Stuttgarter Zeitung κάνει λόγο για μία «χρονιά στερήσεων» και παρατηρεί: «Κάθε πολίτης και κάθε ιδιωτική επιχείρηση μπορεί από τώρα να εξοικονομήσει ενέργεια, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για έναν ομαλό χειμώνα.

Καμία ιδέα δεν μπορεί να απαγορεύεται εκ των προτέρων για πολιτικούς λόγους. Αυτό ισχύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη- που είναι επιβλαβής για το κλίμα- αντί του φυσικού αερίου, για την περαιτέρω χρήση πυρηνικών εργοστασίων σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους».

Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί: «Όποιος ακούει προσεκτικά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, θα έχει παρατηρήσει ότι προετοιμάζουν ψυχολογικά τους πολίτες για δύσκολους καιρούς.

Είτε πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που κάπως αόριστα ακόμη κάνει λόγο για ‘στερήσεις’, είτε για τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που απροκάλυπτα μας λέει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια.

Το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη».

Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.