Covid-19: Αυτή η μάσκα προστατεύει ιδιαίτερα καλά στο γραφείο

Σε πολλές εταιρείες, οι μάσκες φοριούνται ήδη. Επειδή σε κλειστούς χώρους αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό. Αλλά ποια παρέχει ιδιαίτερα καλή προστασία στο χώρο εργασίας;

Frankfurt / Gießen – Η μάσκα έχει γίνει πλέον συνήθεια στην καθημερινή μας ζωή. Δεν φοριέται μόνο όταν βγαίνετε για ψώνια, αλλά είναι επίσης υποχρεωτικό να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας στις συγκοινωνίες.

Σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια ισχύει επίσης απαίτηση χρήσης μάσκας στο γραφείο και στα διοικητικά κτίρια. Αλλά πόσο χρήσιμο είναι να φοράτε μάσκα στην εργασία και ποια παρέχει την καλύτερη προστασία;

Η απαίτηση χρήσης μάσκας εισήχθη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Robert Koch Institut (RKI), η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δεν προστατεύετε μόνο τον εαυτό σας, αλλά και άλλους ανθρώπους, εάν ο φορέας έχει ήδη μολυνθεί. Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό αυξάνεται, ειδικά σε περιοχές όπου συναντώνται πολλά άτομα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα γραφεία. Οι μάσκες φοριούνται ήδη σε πολλές εταιρείες.

Η έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μάσκα έχει νόημα, όχι μόνο στο χώρο εργασίας. Η προστασία από το στόμα και τη μύτη είναι μερικές φορές ανέφικτη, ειδικά για άτομα που φορούν γυαλιά, αλλά όχι μόνο μπορεί να σταματήσει τα μεγαλύτερα σταγονίδια όταν βήχει κανείς ή από φτάρνισμα, μπορεί επίσης να έχει χρησιμότητα και με τα μικρότερα σωματίδια.

Τα λεγόμενα αερολύματα, ειδικά μικρότερα σωματίδια, διανέμονται γρήγορα σε όλο το δωμάτιο υπό δυσμενείς συνθήκες και παραμένουν στον αέρα για περισσότερο από μισή ώρα.

Η εισπνοή υγρών σωματιδίων που περιέχουν ιό είναι η κύρια οδός μετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι επομένως σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστούς χώρους.

Αυτό ακριβώς εξετάζουν οι ερευνητές στο Technische Hochschule Mittelhessen (THM). Αναρωτήθηκαν ποιος τύπος μάσκας προστατεύει καλύτερα από τη μόλυνση από τον ιό.

Προσομοίωση

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Dr. Henning Schneider και Dr. Ο Keywan Sohrabi από το Τμήμα Υγείας του Gießen, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια προσομοίωση φτερνίσματος σε έναν τυπικό χώρο εργασίας γραφείου. Και πέτυχε σαφή αποτελέσματα στη διαδικασία.

Στην προσομοίωση χωρίς μάσκα, μετά το φτάρνισμα, το νέφος αερολύματος απλώθηκε περισσότερο από δυόμισι μέτρα προς την κατεύθυνση του φτερνίσματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Μπορεί να φτάσει το πολύ οκτώ μέτρα“, λέει η έκθεση του THM.

Στη δεύτερη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε μάσκα από βαμβάκι. Ήταν προφανές ότι εμπόδισε τη διασπορά των σωματιδίων πέρα από το ενάμισι μέτρο. Επιπλέον, η ταχύτητα διάδοσης είχε μειωθεί.

Η καθημερινή μάσκα οδήγησε επίσης σε ταχεία πτώση των αερολυμάτων. Αυτό καθιστά αποτελεσματική προστασία εάν ακολουθείτε τους συνήθεις κανόνες απόστασης, έτσι οι ερευνητές.

Οι μάσκες FFP, οι οποίες όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και τον χρήστη και έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα, έδειξαν επίσης ένα καλό αποτέλεσμα στις έρευνες. Ωστόσο, λόγω της υψηλής πίεσης που δρα στη μάσκα το φτέρνισμα, μερικά από τα αερολύματα διαφεύγουν προς τα πάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι λιγότερο δημοφιλείς μάσκες ελήφθησαν επίσης υπόψη στις προσομοιώσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μια εναλλακτική λύση στη μάσκα και κυρίως εκτρέπουν τα αερολύματα προς τα κάτω και προς τα πίσω στα πλάγια. Σε απόσταση άνω των ενάμισι μέτρων, αυτός ο τύπος μάσκας προσφέρει καλή προστασία.

Ωστόσο, ο συνδυασμός μάσκας προσώπου και μάσκας από βαμβάκι είχε την καλύτερη απόδοση. Ωστόσο, η χρήση αυτού του συνδυασμού στην εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η πιο ενοχλητική παραλλαγή και δεν μπορεί να αναμένεται από κανέναν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι η χρήση μάσκας σε κλειστά δωμάτια “συνιστάται απολύτως“. Όπως λένε οι Sohrabi και Schneider στο τέλος της μελέτης. “Ακόμα και τα απλούστερα καλύμματα στόματος και μύτης και μάσκες προστασίας προσώπου προσφέρουν καλή βασική προστασία όταν αρκετά άτομα βρίσκονται σε έναν χώρο“.

Η χρήση ανεμιστήρα σε θερμότερες μέρες θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Χωρίς την προστασία μάσκας και με το παράθυρο κλειστό, το νέφος αερολύματος εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Όλα τα νέα για τον Covid-19 ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.