Covid Hotspots στη Βαυαρία: Σύντομα περιορισμοί για ανεμβολίαστους;

Σύμφωνα με τον τοπικό καγκελάριο Herrmann, η Βαυαρία δεν επιθυμεί “lockdown για τους ανεμβολίαστους” – ωστόσο τυχόν αυστηρότεροι περιορισμοί της πανδημίας θα μπορούσαν να απειλήσουν τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Η απόφαση πρόκειται να ληφθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι των hotspots κορωνοϊού είναι διχασμένοι.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανεμβολίαστους, όπως απειλεί η Αυστρία; Μια ρύθμιση 3G για όλους στο χώρο εργασίας κατά το πρότυπο του ιταλικού μοντέλου;

Μετά τη συνεδρίαση του βαυαρικού υπουργικού συμβουλίου, ο Florian Herrmann, επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας της Βαυαρίας, δεν θέλησε να σχολιάσει πιθανά συγκεκριμένα μέτρα αυστηροποίησης.

Ο πολιτικός τόνισε ότι δεν θα ήταν σωστό να επισημάνουμε τώρα πιθανόν μεμονωμένα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική αντίληψη και συμμόρφωση με μέτρα κατά της πανδημίας που συμβάλλουν στον περιορισμό του δείκτη επίπτωσης.

Και ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek κάνει λόγο για μια κοινή γραμμή στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Παρόλο που το φανάρι των βαυαρικών νοσοκομείων εξακολουθεί να είναι πράσινο, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται διαρκώς. Οι περιφέρειες με τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης βρίσκονται όλες στη νοτιοανατολική Βαυαρία και η τιμή σε επίπεδο κρατιδίου 186,7 είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων.

Δεν ανησυχούν μόνο οι υπεύθυνοι στις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές, αλλά και η κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις για την εξέλιξη αυτή.

Ως εκ τούτου, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι από τα hotspots προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρόλο που δεν πρόκειται να αποφασιστεί κάτι τις επόμενες δύο εβδομάδες ακόμη, δεν αποκλείονται πιθανοί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Όχι lockdown, αλλά αυστηρότεροι κανόνες για τους ανεμβολίαστους;

Οι Herrmann και Holetschek συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξει “lockdown για τους ανεμβολίαστους”. Όμως, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα μπορούσαν να ισχύσουν αυστηρότεροι κανόνες για τους ανθρώπους που δεν έχουν αναρρώσει ούτε έχουν εμβολιαστεί. “Τα lockdown δεν είναι το μέσο που θέλουμε να εφαρμόσουμε”, διευκρινίζει ο Herrmann.

Ο Holetschek προσθέτει ότι το ” lockdown” δεν είναι η “σωστή διατύπωση”. “Αλλά θα χρειαστούμε στοχευμένα μέτρα, και για το φθινόπωρο και για το χειμώνα”. Σύμφωνα με τον Herrmann, είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν “μειονεκτήματα” για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Εξάλλου, όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν κάνει το καθήκον τους για την καταπολέμηση της επιδημίας. Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί περιορισμοί θα επηρεάσουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Εκκλήσεις για έναν κανόνα 2G

Ορισμένοι από τους κορυφαίους εκπροσώπους των δήμων παρακαλούν ανοιχτά για τη θέσπιση του κανονισμού 2G σε περίπτωση υψηλών ποσοστών μόλυνσης ή υψηλού ποσοστού πληρότητας των ΜΕΘ.

Αυτό θα σήμαινε ότι μόνο τα αναρρωμένα και πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα είχαν πρόσβαση σε ορισμένους τομείς του δημόσιου βίου.

“Χρειαζόμαστε έναν πίνακα αξιολόγησης σε όλη τη Βαυαρία για το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται στους μη εμβολιασμένους όταν το αντίστοιχο φανάρι χτυπάει κίτρινο ή κόκκινο ή όταν τα περιστατικά είναι υψηλά”, λέει για παράδειγμα ο περιφερειάρχης του Traunstein, Siegfried Walch. Οι δήμοι χρειάζονται τέτοια μέτρα. Αυτή είναι η επιθυμία όλων των περιφερειακών συμβούλων.

Σύμφωνα με τον Franz Löffler, περιφερειάρχη του Cham, πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης του κανονισμού 2G. “Ενδεχομένως να χρειαστεί να τον εφαρμόζουμε όταν το φανάρι γίνεται κίτρινο.

Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό τώρα”. Κατά τη γνώμη του, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ισχύει για τα καταστήματα.

Ο περιφερειάρχης του Berchtesgaden, Bernhard Kern, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ενιαία εικόνα. Αλλά ο ίδιος θα ήταν υπέρ της 2G – για να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στο να εμβολιαστούν με ήπια πίεση.

Αρκετοί περιφερειάρχες επιφυλακτικοί

Άλλοι σύμβουλοι και δήμαρχοι, ωστόσο, είναι πολύ πιο συγκρατημένοι. “Μια ρύθμιση 2G συζητήθηκε από μεμονωμένα άτομα ως πιθανό μέτρο στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά δεν αποφασίστηκε από την πλειοψηφία”, λέει ο Andreas März, δήμαρχος του Rosenheim.

Ο περιφερειάρχης του Rosenheim, Otto Lederer, είναι επικριτικός απέναντι σε έναν κανονισμό 2G: “Δεν είναι κάτι που λέω ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε”. Θα προτιμούσε να προωθήσει τον εμβολιασμό.

Είναι επίσης σημαντικό να ανακουφιστούν τα νοσοκομεία σε ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές – με τη βοήθεια των διαθέσιμων δυνατοτήτων σε άλλους δήμους.

Ο περιφερειάρχης του Miesbach, Olaf von Löwis, λέει ότι ο πρωθυπουργός Markus Söder επεσήμανε στη συνάντηση ότι οι περιφέρειες μπορούν ήδη να διατάξουν τα δικά τους αυστηρότερα μέτρα – για παράδειγμα, όσον αφορά την εισαγωγή του κανόνα 2G για μεγαλύτερες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον von Löwis, ωστόσο, αυτή είναι προβληματικό για τους δήμους: “Η πανδημία έχει δείξει ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν οι μεμονωμένες τοπικές αποφάσεις και ότι οι πολίτες συχνά δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες απλώς και μόνο επειδή δεν τους γνωρίζουν, γεγονός που οδηγεί στη συνέχεια στο να μην τίθενται σε ισχύ οι κανόνες”.

Επιπλέον, δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες εστίες. Αυτό καθιστά δύσκολο να αποφασιστούν αποτελεσματικά μέτρα, διαμαρτύρεται ο περιφερειάρχης.
Ως πιθανό παράδειγμα, ο Holetschek αναφέρει τους νέους περιορισμούς επαφής – και είναι πιθανό να έχει και πάλι στο μυαλό του τους ανεμβολίαστους.

Ο Herrmann μίλησε στη συνέχεια για έναν πιθανό περιορισμό εξόδου για τους ανεμβολίαστους, αλλά αμφέβαλε για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Το SPD απαιτεί σαφήνεια

Η εμπειρογνώμονας του SPD σε θέματα υγείας Ruth Waldmann κατηγορεί την κυβέρνηση του κρατιδίου για αδράνεια: “Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δήλωση σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει ενόψει των εκθετικά αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στις πόλεις και τις περιφέρειες”. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιγράψει αμέσως τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό των λοιμώξεων.

Προς το παρόν, ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο επιμένει στην προσέγγιση της αναμονής. Ο Herrmann εξηγεί ότι δεν θέλουν να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι πάντα απαραίτητο να ενεργούμε ανάλογα με την κατάσταση.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τον χρόνο για να “αναλύσει καλά την κατάσταση – και τότε θα δούμε ποια μέτρα είναι τα σωστά”.

Σήμερα έγινε πρώτα μια ανταλλαγή ιδεών. Ο Söder και οι υπόλοιποι υπουργοί προφανώς θέλησαν πρώτα να βολιδοσκοπήσουν το κλίμα στους δήμους προκειμένου να προσεγγίσουν μια πιθανή νέα ιδέα.

Με πληροφορίες από www.br.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.