Covid-19-Γερμανία: Ρινικό σπρέι η νέα ελπίδα χωρίς εμβολιασμό;

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου εργάζεται πάνω σε ένα ρινικό σπρέι που θα μπορούσε όχι μόνο να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό Corona τα επόμενα χρόνια, αλλά και να προστατεύει από τη μόλυνση.

Αντί του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, απλά ψεκάστε με σπρέι στη μύτη – ερευνητές με επικεφαλής τον Joseph Rosenecker του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian (LMU) στο Μόναχο εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε αυτό το έργο.

Και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της μελέτης κάνουν τους επιστήμονες να αισθάνονται σίγουροι.

Πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι λειτουργεί: ειδικά αναπτυγμένα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ιοί SARS-CoV-2 δεν θα επιτεθούν εξαρχής στα κύτταρα του ρινοφάρυγγα.

Με άλλα λόγια, τα νανοσωματίδια που αναπτύχθηκαν από μια ομάδα του LMU δεν θα μπορούσαν απλώς να μας προστατεύσουν από το να αρρωστήσουμε σοβαρά, όπως κάνουν τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα εμβόλια Corona, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν ακόμη και να μας αποτρέψουν από το να μολυνθούμε.

Ένα ρινικό σπρέι ως πραγματική “αλλαγή παιχνιδιού” στην πανδημία; Απαντήσεις στις πιο πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το ρινικό σπρέι από τον Joseph Rosenecker, ειδικό στην παιδιατρική ιατρική και πνευμονολογία και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος στο LMU του Μονάχου.

Πώς προέκυψε η έρευνα για το ειδικό ρινικό σπρέι κορονοϊού;

Αρχικά, ο στόχος της έρευνας ήταν να διοχετεύσει mRNA στα κύτταρα των αεραγωγών προκειμένου να θεραπεύσει συγγενείς ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, λέει ο καθηγητής Rosenecker σε συνέντευξή του στο BR.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, η ομάδα του εργάζεται ήδη “πάνω σε mRNA”, τονίζει ο γιατρός.

Πώς λειτουργεί το ρινικό σπρέι και γιατί θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά του κορονοϊού;

Η πρώτη επαφή του ιού (SARS-CoV-2) με τον οργανισμό γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, εξηγεί ο Rosenecker.

Ωστόσο, πριν οι ιοί “δέσουν” με τα κύτταρα, όπως λέει ο γιατρός, οι ιοί πρέπει πρώτα να διαπεράσουν ένα λεπτό στρώμα υγρού που καλύπτει την αναπνευστική οδό.

Η θεωρία των επιστημόνων είναι επομένως η εξής: μόλις οι ιοί προσκρούσουν σε αυτό το υγρό στρώμα, “τα αντισώματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι ο ιός δεν θα επιτεθεί εξαρχής στα κύτταρα”, λέει ο Rosenecker.

Αυτό σημαίνει ότι με το σπρέι δεν θα μπορούσαν να προληφθούν μόνο οι σοβαρές μορφές της νόσου. Η μόλυνση από τον ιό θα αποτραπεί επίσης με αυτή τη μέθοδο.

“Αυτό θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την Covid-19 πιο αποτελεσματικά”, τονίζει ο επιστήμονας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρινικού σπρέι;

Όμως, η καταστολή της λοίμωξης εν τη γενέσει της, ας πούμε, δεν θα ήταν το μόνο πλεονέκτημα ενός τέτοιου ρινικού σπρέι, αν λειτουργούσε σύμφωνα με τις ιδέες του Rosenecker και της ομάδας του.

Η αποδοχή ενός σπρέι για την προστασία από τη μόλυνση είναι υψηλότερη από εκείνη ενός εμβολιασμού επειδή δεν χρειάζεται βελόνα, τονίζει ο γιατρός.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό, για τη χορήγηση του ρινικού σπρέι απαιτείται ελάχιστο ή καθόλου ιατρικό προσωπικό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.