Γερμανία: Δεν αναμένεται γρήγορη απόφαση για τον αγωγό Nord Stream 2

Η απόφαση για την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, πιθανότατα δεν θα ληφθεί πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Γιόχαν Χόμαν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων σταμάτησε προς το παρόν τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.

Ο λόγος είναι η Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, η οποία προβλέπει διαχωρισμό μεταξύ της λειτουργίας του αγωγού και της πώλησης του φυσικού αερίου.

Τυπικά, ο μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2 AG είναι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Η Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, είχε υποβάλει αίτηση στην Γερμανική Υπηρεσία Δικτύων για πιστοποίηση ως ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης.

Η Υπηρεσία Δικτύων περιμένει τώρα από την εταιρεία Nord Stream 2 να υποβάλει και άλλα απαραίτητα έγγραφα – μόνο τότε μπορεί να συνεχιστεί η δοκιμή.

«Αν κοιτάξετε τις διάφορες προθεσμίες που αρχίζουν να τρέχουν, θα καταλήξετε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία το πρώτο εξάμηνο του έτους δύσκολα θα είναι δυνατή», δήλωσε ο Χόμαν.

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG, συμμορφώθηκε με την απαίτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων για πιστοποίηση, ιδρύοντας μια θυγατρική πριν από λίγες ημέρες, αλλά λείπουν περαιτέρω βήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν είναι ακόμη σε λειτουργία.

Το έργο προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία, αλλά και εντός της ΕΕ. Έχει πυροδοτήσει όμως και μεγάλη ένταση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ.

Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της μαζικής ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του αγωγού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.