Δεν τα πάει καλά η γερμανική εφαρμογή προειδοποίησης για Covid-19

Παρά τη χρησιμότητά της η γερμανική εφαρμογή προειδοποίησης για Covid-19 δεν τυγχάνει αποδοχής στον πληθυσμό. Κάποιοι φοβούνται ότι το κράτος θέλει να τους ελέγχει, ενώ άλλοι ανησυχούν για τη ταχύτητα του κινητού τους.

24 εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν μέχρι σήμερα στο κινητό τους τη γερμανική εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι γύρω στα 83 εκατομμύρια, ο αριθμός 24 εκ. φαίνεται εκ πρώτης όψεως αποδεκτός.

Θα μπορούσαν όμως να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή πολλοί περισσότεροι. Στο κάτω κάτω συμβάλλει στην καλύτερη ιχνηλάτηση.

Δυστυχώς όμως από τα 24 εκ. χρήστες μόνο ένα ποσοστό χρησιμοποιεί την εφαρμογή όπως πρέπει, αν κρίνουμε από τον αριθμό των θετικών τεστ κορωνοϊού, για τα οποία χρήστες ενημερώνουν εθελοντικά την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο RKI περίπου 2.200 άνθρωποι δηλώνουν μέσω της εφαρμογής ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Και στη συνέχεια η εφαρμογή ειδοποιεί όσους έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες σε επαφή με το άτομο που προσβλήθηκε.

Αν αναλογιστούμε όμως ότι πλέον τα καθημερινά κρούσματα στη Γερμανία ξεπερνούν τα 30.000, οι περίπου 2.000 δηλώσεις για θετικό τεστ είναι υπερβολικά λίγες.

Φόβοι για πιο… αργό κινητό

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη εξέτασαν σε, ακόμα αδημοσίευτη, έρευνα γιατί πολλοί χρήστες παρά το γεγονός ότι βλέπουν θετικά την εφαρμογή των γερμανικών αρχών δεν τη χρησιμοποιούν.

Ανάμεσα στους ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 ατόμων, ήταν και η κ. Βαλερί Καρλ: «Η έρευνα επικεντρώνεται στη διαφορά εκείνων που προτίθενται να κατεβάσουν την εφαρμογή και εκείνων που τη χρησιμοποιούν. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι λόγοι, για τους οποίους πολλοί δεν εγκαθιστούν την εφαρμογή κι ας τη βλέπουν θετικά, είναι ελλιπής πληροφόρηση. Και διάφορες παρεξηγήσεις γύρω από τη λειτουργία της εφαρμογής».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από το 55% των θετικά διακείμενων προς την εφαρμογή για Covid-19 μόλις το 25% την εγκατέστησε στο κινητό του.

Η Γερμανίδα ερευνήτρια εξηγεί: «Κάποιοι από τος ερωτηθέντες εκφράζουν φόβους ότι η εφαρμογή είναι δούρειος ίππος, μέσω του οποίου η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τους πολίτες, ότι οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει όμως και η ανησυχία ότι η εφαρμογή θα κάνει πιο αργό το κινητό και ότι χρησιμοποιεί υπερβολικά δεδομένα στο ίντερνετ. Δεν υπάρχουν επομένως μόνο ανησυχίες γύρω από προσωπικά δεδομένα».

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.