Γερμανία: Η Deutsche Bahn θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Γερμανία: Η Deutsche Bahn θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Στο μέλλον, η Deutsche Bahn θα βασίζεται όλο και περισσότερο στη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις εμπορευματικές μεταφορές…

Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να καταστήσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ασφαλέστερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Το σήμα εκκίνησης για το παγγερμανικό έργο δόθηκε στη Νυρεμβέργη.

Καμία εμπορευματική αμαξοστοιχία δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει το ταξίδι της χωρίς μια προσεκτική ματιά από τον τεχνικό Thomas Wolf.

Λειτουργούν τα φρένα και οι τροχοί; Είναι το φορτίο σωστά ασφαλισμένο; Δεν πρέπει να του ξεφύγει τίποτα.

Αυτός και οι συνάδελφοί του επιθεωρούν κάθε αμαξοστοιχία που θέλει να φύγει από το αμαξοστάσιο της Νυρεμβέργης.

Δέκα χιλιόμετρα μπορούν να καλυφθούν ανά βάρδια. Τώρα οι τεχνικοί αποκτούν υποστήριξη – με τη μορφή τεχνητής νοημοσύνης.

Κάθε εμπορευματική αμαξοστοιχία πρέπει να περνάει από μια λεγόμενη γέφυρα με κάμερα στο σταθμό διαλογής της Νυρεμβέργης.

Σε αυτήν είναι προσαρτημένες διάφορες δέσμες φωτός και εννέα μεγάλες κάμερες. Ελέγχουν τα βαγόνια και τραβούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να εντοπίζει τις ζημιές σε πρώιμο στάδιο, για παράδειγμα αν οι μουσαμάδες οροφής είναι σκισμένοι ή αν τα φρένα θα πρέπει σύντομα να αντικατασταθούν και το βαγόνι θα πρέπει επομένως να πάει στο συνεργείο.

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την ασφάλεια στον γερμανικό σιδηρόδρομο

Το σύστημα δοκιμάστηκε στη Νυρεμβέργη επί έξι χρόνια – με επιτυχία. Τώρα το έργο δρομολογείται σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η Sigrid Nikutta, στέλεχος του ομίλου DB για τις εμπορευματικές μεταφορές, και η υπουργός ψηφιακής πολιτικής της Βαυαρίας Judith Gerlach (CSU) έδωσαν το σήμα εκκίνησης την Τετάρτη (05.07.2023).

Η Nikutta εξηγεί ότι το σύστημα αυξάνει την ασφάλεια. Συμπληρώνει την εργασία των εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω του ύψους ορισμένων βαγονιών, δεν μπορούν να τα βλέπουν από ψηλά, για παράδειγμα.

“Μια τέτοια ολόπλευρη θέαση μέσω φωτογραφιών είναι φυσικά πολύ πιο ακριβής και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας”, εξηγεί η Nikutta.

300.000 φωτογραφίες την ημέρα

Ο σιδηρόδρομος έχει πλέον εγκαταστήσει 13 γέφυρες με κάμερες σε αμαξοστάσια σε όλη τη Γερμανία. Μέχρι και 10.000 βαγόνια περνούν από εκεί καθημερινά.

Ο διευθυντής του έργου Achim Leister στέκεται μπροστά από ένα φορητό υπολογιστή και δείχνει εικόνες από σκισμένους μουσαμάδες και τροχούς με προβληματικά φρένα.

“Παράγουμε 300.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης την ημέρα σε όλη τη Γερμανία και είναι αυτονόητο ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δει αυτή τη μάζα εικόνων.

Και ειδικά αν πρόκειται για σπάνιες ανωμαλίες, μπορούν να εντοπιστούν πολύ καλά με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης”, εξηγεί.

Καμία εξοικονόμηση προσωπικού

Ο σιδηρόδρομος δεν θέλει να εξοικονομήσει προσωπικό με το νέο λογισμικό.

Ωστόσο, η Sigrid Nikutta επισημαίνει ότι λόγω της πληθυσμιακής εξέλιξης στη Γερμανία, ο όμιλος θα έχει επίσης κάποια στιγμή πολύ λίγους εργαζόμενους.

“Γι’ αυτό έχει νόημα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από σήμερα ποιες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν”, λέει η ίδια.

Σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αναγνωρίζει πολύ περισσότερα από τις εικόνες, για παράδειγμα με τι είναι φορτωμένα τα τρένα και αν το φορτίο είναι καλά ασφαλισμένο.

Προς το παρόν, οι κάμερες βοηθούν κυρίως στον ταχύτερο εντοπισμό ελαττωματικών βαγονιών και έτσι οι επισκευές και η όλη λειτουργία γίνονται πιο αποτελεσματικές.

Στόχος της DB Cargo είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταφέρει στο μέλλον περισσότερα εμπορεύματα με τον σιδηρόδρομο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης