Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας – Δικαιολογητικά

Σύμφωνα με την υπ΄αριθ. ΠΟΛ.1058/18.03.2015 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, οφείλουν να προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ένα από τα παρακάτω έγγραφα:

  1. Βεβαίωση κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να  προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του Κράτους.
  2. Αίτηση για την εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας (έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα). ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΕΙΩΣΗ APOSTILLE.
  3. Αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματος που υπέβαλαν στη Γερμανία.
  4. Ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στη Γερμανία.

Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιου από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από το Προξενείο από την οποία να αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος, για τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας.

Όσον αφορά στη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν συνταχθεί στη Γερμανία πρέπει να τίθεται στα έγγραφα αυτά η επισημείωση Apostille.

Επίσης για τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας απαιτείται η μετάφρασή τους στα ελληνικά από ορκωτό μεταφραστή. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βρούμε τον κατάλληλο μεταφραστή.

Κόστος: 30 Ευρώ ανά βεβαίωση γνησίου υπογραφής Ορκωτού Μεταφραστή. 50 Ευρώ ανά βεβαίωση που να αποδεικνύει ισχυρό δεσμό με το άλλο κράτος

Σχετικές φόρμες: Έντυπο αποφυγής διπλής φορολογίας:

(θα το βρείτε εδώ: https://www.mfa.gr/germany/images/stories/services/forms/25.pdf & https://www.finanzamt.bayern.de/Informationen/download.php?url=Informationen/Formulare/Auslandssachverhalte/Ansaessigkeitsbescheinigungen_nach_Doppelbesteuerungsabkommen/Antrag-auf-Erteilung-einer-Ansaessigkeitsbescheinigung.pdf)

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.