1η διαδικτυακή συνάντηση ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας

Την Κυριακή 1η Μαΐου  στις 6μμ πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή συνάντηση ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας.

Σε μια μαραθώνια σύνδεση 4 ωρών, 24 εκπρόσωποι από 18 διαφορετικές κοινότητες παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας και δράσεών τους με ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα 2 χρόνια της πανδημίας που προηγήθηκαν.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης τέθηκαν ερωτήματα και αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση των κοινοτήτων σε πανγερμανικό επίπεδο.

Από τους συμμετέχοντες, και παρά την άρνηση του ΔΣ της ΟΕΚ να συμμετάσχει στην συνάντηση, τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης και ενδυνάμωσης του δευτεροβάθμιου οργάνου των ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) καθώς επίσης και η αποφυγή κάθε μορφής διάσπασης και διχασμού.

Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων, μετά από προηγούμενη έγκριση των διοικητικών συμβουλίων τους, κατέληξαν στις παρακάτω αποφάσεις:

1. Αίτημα προς την ΟΕΚ για την προκήρυξη το συντομότερο δυνατό έκτακτου συνεδρίου και εκλογών από μηδενική βάση με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει να πραγματοποιήσει τακτικό συνέδριο και εκλογές από το 2016, ενώ βάσει καταστατικού αυτά οφείλουν να
πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια. Επιπρόσθετα καλέσθηκε το ΔΣ της ΟΕΚ:

α. να γνωστοποιήσει στις κοινότητες-μέλη της τον απολογισμό των δράσεων και τους οικονομικούς απολογισμούς για τα έτη 2016-2021.

β. να γνωστοποιήσει στις κοινότητες-μέλη της τα πρακτικά από τις συναντήσεις με εκπροσώπους της καγκελαρίας, τα οποία είναι και δημόσια.

Στο ΔΣ της ΟΕΚ δίνεται για τα σημεία 1α και 1β η προθεσμία 15 ημέρων μετά την κοινοποίηση του δελτίου τύπου για να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματά τους, οι παραπάνω κοινότητες θα προβούν σε όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους που βασίζονται στο καταστατικό της ΟΕΚ και στη νομοθεσία περί συλλόγων.

2. Διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με πραγματοποίηση διαδικτυακών συναντήσεων. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1. Ιουλίου 2022 στις 6μμ. Το link συμμετοχής θα αναρτάται στις ομάδες των κοινοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3. Πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακές με θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Γερμανίας καθώς επίσης και την επέκταση των συνεργασιών με άλλους ομογενειακούς φορείς όπως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και οι πολιτιστικοί
σύλλογοι.

Με εκτίμηση

 • Ελένη Ραφαηλίδου
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen
 • Παναγιώτης Ματλής
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου
 • Αναστάσιος Ροδίντσης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Gerlingen
 • Aντώνης Κερλίδης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Fürth
 • Παύλος Κολσουζίδης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Rüsselsheim
 • Αριστοφάνης Οσμανλής
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Düsseldorf
 • Λάζαρος Μπαιρακταρίδης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Heilbronn
 • Σοφία Μαλέζα
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Darmstadt
 • Γεώργιος Τάτσης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Braunschweig
 • Αγγελική Ζησιάδου
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Bühlertal
 • Iωάννης Στεργιάννης
  πρόεδρος Ελληνικής κοινότητας Giengen-Brenz
 • Κωνσταντίνος Κεντζίδης
  πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ehingen
 • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
  πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Güterslo

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.