Διαδήλωση στο Μόναχο την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7

Μια συμμαχία οργανώσεων θέλει να “αντισταθμίσει τη σύνοδο κορυφής της G7” με χιλιάδες συμμετέχοντες το Σάββατο και διατυπώνει σαφή αιτήματα προς τους επικεφαλής κρατών των σημαντικότερων βιομηχανικών χωρών του δυτικού κόσμου.

15 οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και κάλεσαν σε μεγάλη διαδήλωση στο Μόναχο στις 25 Ιουνίου.

Η ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία: Μία ημέρα αργότερα, ξεκινά η σύνοδος κορυφής της G7 στο Schloss Elmau στην περιοχή Garmisch-Partenkirchen. Η συμμαχία ενώνει πολλές γνωστές οργανώσεις, όπως η “Brot für die Welt”, η Bund Naturschutz, η Greenpeace, η Misereor και το WWF.

Διαφορετικές στάσεις για τη σύνοδο κορυφής της G7

Ενώ ο Uwe Hiksch από τους “Φίλους της Φύσης της Γερμανίας” χαρακτηρίζει γενικά τη σύνοδο κορυφής ως μια συνάντηση “αυτοκρατορικών κρατών”, άλλοι διοργανωτές είναι αρκετά θετικοί για τη συνάντηση της G7 στο Elmau.

Για παράδειγμα, ο Christoph Bautz της Campact, μιας ένωσης που αυτοαποκαλείται κίνημα πολιτών για προοδευτική πολιτική. Πιστεύει ότι είναι λογικό να συναντηθούν τα ισχυρότερα βιομηχανικά έθνη του δυτικού κόσμου, “τα οποία σαφώς υποστηρίζουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”.

Ωστόσο, ο Bautz είναι επίσης σαφής σχετικά με τις συνέπειες αυτών των συναντήσεων:

“Χρειαζόμαστε μια σκληρή συνάντηση εργασίας και όχι όμορφες φωτογραφίες μπροστά σε ένα αλπικό σκηνικό για το άλμπουμ. Θέλουμε επίσης να δούμε σαφείς συνέπειες”, δήλωσε ο Christoph Bautz, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Campact.

Η συγκέντρωση επικεντρώνεται σε βασικά ζητήματα

Η διαδήλωση έχει τέσσερα κεντρικά σημεία: Τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τη διατήρηση της ποικιλομορφίας των ζώων και των φυτών, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο και την καταπολέμηση της πείνας.

Οι συνέπειες που εξετάζει ο Bautz είναι, για παράδειγμα, η επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και η αποτελεσματική καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

Ακόμα και αν οι οργανώσεις έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το νόημα και την αναγκαιότητα της συνόδου κορυφής της G7, συμφωνούν στο αίτημα οι άνθρωποι να μπορέσουν να έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, όπως τονίζει η Eva-Maria Heerde-Hinojosa της καθολικής οργάνωσης αρωγής Misereor.

“Όλοι θέλουμε ένα μέλλον κατάλληλο για τα εγγόνια μας. Αυτή είναι μια τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουμε”, δήλωσε η Eva-Maria Heerde-Hinojon από το Misereor.

Η διαδήλωση θα ξεκινήσει το Σάββατο, 25 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στην Theresienwiese του Μονάχου. Από τη 1 μ.μ., η διαδήλωση θα διασχίσει το κέντρο του Μονάχου. Στην εναρκτήρια και την καταληκτική συγκέντρωση προγραμματίζονται περισσότερες από 20 σύντομες ομιλίες και ζωντανές μουσικές παραστάσεις.

Ο Uwe Hiksch, ο οποίος έχει δηλώσει συμμετοχή στη διαδήλωση, ελπίζει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες που θα διαδηλώσουν ειρηνικά για έναν καλύτερο κόσμο. Μιλάει για μια μεγάλη, πολύχρωμη και ειρηνική διαδήλωση στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Ο Hiksch, ο οποίος έχει ήδη οργανώσει πολλές διαδηλώσεις, είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας κατά την προετοιμασία της μεγάλης διαδήλωσης.

Ο ίδιος και πολλοί από τους συναγωνιστές του θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν στο Garmisch-Partenkirchen μετά το Μόναχο. Για έναν διαφορετικό, δικαιότερο κόσμο, όπως το θέτει.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.