Διαδήλωση «Querdenker» στη Στουτγάρδη: Επίθεση σε δημοσιογράφους

Στα πλαίσια μιας διαδήλωσης κατά της πανδημίας στη Στουτγάρδη με περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες – κυρίως χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων – υπήρξαν ταραχές: επιτέθηκαν εκπρόσωποι Τύπου, μια αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρώς.

Σύμφωνα με το SWR, μια τηλεοπτική ομάδα του ARD παρενοχλήθηκε κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, μια ομάδα του SWR έπρεπε να διακόψει μια προγραμματισμένη ζωντανή κλήση και ένας άλλος δημοσιογράφος φέρεται ότι χτυπήθηκε από έναν συμμετέχοντα στη διαδήλωση των «Querdenker». Μια αστυνομικός τραυματίστηκε επίσης ελαφρώς.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και σε μεγάλο βαθμό δεν συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς υγιεινής.

Οι αρχές είχαν υποθέσει αρχικά ότι θα συγκεντρώνονταν 2.500 συμμετέχοντες.

Ωστόσο, οι συναντήσεις δεν διαλύθηκαν. Αρκετές εκατοντάδες από άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια υποστήριξαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αντεπιδηλωτές. Υπήρχαν σημαντικά εμπόδια κυκλοφορίας στο κέντρο της Στουτγάρδης.

Η ένωση καταδικάζει επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων DJV Frank Überall είπε για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων Τύπου ότι για άλλη μια φορά οι αυτοαποκαλούμενοι “πλευρικοί στοχαστές” δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν σε δημοσιογράφους ως στόχο της οργής τους.

“Είμαι εξοργισμένος με την προφανή αδράνεια των αστυνομικών που δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τους συναδέλφους μας”.

Η ένωση θέλει να μάθει γιατί οι δημοσιογράφοι δεν προστατεύονται επαρκώς.

“Τι πρέπει να συμβεί ώσπου οι δυνάμεις ασφαλείας συνειδητοποιήσουν ότι οι δημοσιογράφοι στη Γερμανία δεν μπορούν πλέον να εκφράζονται ελεύθερα;”

Ο αρχισυντάκτης του ARD-aktuell, Marcus Bornheim, εκφράζεται με σαφή λόγια σχετικά με τις επιθέσεις σε μια ομάδα δημοσιογράφων, η οποία έπρεπε να ακυρώσει μια μετάδοση ειδήσεων, επειδή είχε δεχτεί επίθεση με πέτρες.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων μας”, ανέφερε ο Bornheim στο κανάλι Twitter του Tagesschau.

Είναι αξιοκατάκριτο εάν τέτοια γεγονότα χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν κάποιοι στην ελευθερία του Τύπου.

“Ζητάμε από την αστυνομία να διαλευκάνει αυτά τα περιστατικά”.

Heiko Maas: “Πρόκειται για επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου”

Ο Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας επικρίνει τα γεγονότα στη διαδήλωση των «Querdenker» στη Στουτγάρδη.

Αν και ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώσει, γράφει στο Twitter, “όταν χιλιάδες κινούνται χωρίς μάσκα ή απόσταση, παραβιάζει κάθε κανόνα και είναι ακόμη περισσότερο ενάντια σε κάθε κοινή λογική”.

Οι προσβολές και οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία διαδήλωσης: “Πρόκειται για επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου”.

Λόγω της αδιαφορίας στους κανόνες χρήσης μάσκας και απόστασης εκ μέρους των διαδηλωτών, ο Uwe Lahl από το Υπουργείο Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης είπε για την πορεία της εκδήλωσης:

“Δεν καταλαβαίνω ότι η πόλη έμεινε απλός παρατηρητής σε αυτήν την κατάσταση”.

Τόσο γραπτώς όσο και σε προσωπική τηλεφωνική κλήση, έδειξε στον δήμαρχο της Στουτγάρδης, Clemens Maier, τις δυνατότητες που προσφέρει ο κρατικός κανονισμός κορωνοϊού για απαγόρευση των διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας.

Στη συνέχεια, η πόλη αποφάσισε ωστόσο να μην απαγορεύσει τη διαδήλωση των «Querdenker» . “Αυτό ήταν λάθος από μολυσματική άποψη σε αυτή τη φάση της πανδημίας”, δήλωσε ο Lahl.

Πώς να εξηγήσετε στον πληθυσμό ότι μόνο πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντηθούν τις αργίες του Πάσχα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στην πόλη χωρίς μάσκα και χωρίς ελάχιστη απόσταση.

“Το δικαίωμα διαδήλωσης είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα, αλλά υπάρχουν όρια σε αυτήν σε μια πανδημία”, δήλωσε ο Lahl.

Ο εκπρόσωπος της πόλης της Στουτγάρδης, Sven Matis, δήλωσε ότι τηρείται ο ισχύων κανονισμός της πανδημίας, ο οποίος δεν περιορίζει το θεμελιώδες δικαίωμα συγκεντρώσεων λόγω της πανδημίας.

“Αυτό ήταν το μέτρο μας”, είπε ο Matis. “Σκεφτήκαμε αρκετά σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουμε τις διαδηλώσεις που καταγράφηκαν – προκειμένου να κινηθούμε με ασφάλεια – και προσανατολιστήκαμε στους κρατικούς κανονισμούς”.

Το σχέδιο της διαδήλωσης δεν λειτούργησε

Το σχέδιο για τη διαδήλωση των «Querdenker» από την πλευρά της πόλης και της αστυνομίας ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο Cannstatter Wasen και δεν θα περάσουν ανεξέλεγκτα στη Στουτγάρδη, εξήγησε ο Matis.

Η πόλη είχε ανακοινώσει σε περίπτωση παραβίασης της απαίτησης χρήσης μάσκας και των καθορισμένων αποστάσεων να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Έρευνες κατά του συντονιστή της διαδήλωσης

Μια προκαταρκτική έρευνα θα ξεκινήσει εναντίον του συντονιστή της διαδήλωσης, η οποία ξεκίνησε το πρωί στην Marienplatz.

Επιπλέον, μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν την πορεία προς το Cannstatter Wasen.

Στάθηκαν με ποδήλατα ή κάθισαν στον ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο 14. Η αστυνομία τους απομάκρυνε.

Ένας φωτογράφος από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου ανέφερε ότι υπήρχε κλίμα φεστιβάλ μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση στην Marienplatz.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας παρακολουθεί τους “πλευρικούς στοχαστές”

Οι αρχές είχαν αρχικά θεωρήσει πως θα συγκεντρωθούν 2.500 συμμετέχοντες στη Στουτγάρδη-Bad Cannstatt, από συνολικά 6.000 αιτούντες.

Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα του κρατιδίου βρισκόταν εδώ και μέρες περίπου στην τιμή των 100 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα – τις περισσότερες ημέρες η τιμή ήταν ελαφρώς πάνω από 100.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη παρακολουθεί το κίνημα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.