Διαμαρτυρία από συμμαχία στη Γερμανία: “Να πληρώσουν οι πλούσιοι”

Ενώ πολλοί φοβούνται αυτή τη στιγμή – το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, το χειμώνα, τα ψώνια – άλλοι κερδίζουν πραγματικά πολλά χρήματα ακόμη και μέσα στην κρίση.

Αυξήσεις μισθών κατά τη διάρκεια της Corona

Ο Heinrich Birner, επικεφαλής της Verdi στο Μόναχο, συνοψίζει: Οι 40 εταιρείες του Dax αναμένουν κέρδη 130 δισεκατομμυρίων ευρώ το τρέχον έτος – δηλαδή ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από ό,τι το 2021.

Και οι διευθυντές του DAX αύξησαν ήδη τους μισθούς τους για το 2021 κατά 24% πέρυσι εν μέσω της κρίσης της Κορόνας. Ο Birner δεν είναι ο μόνος που το βρίσκει αυτό άδικο.

“Κάντε τους πλούσιους να πληρώσουν”

Η Verdi και άλλες 17 οργανώσεις του Μονάχου ένωσαν τις δυνάμεις τους στη συμμαχία “Ζητήστε από τους πλούσιους να πληρώσουν”. Το SPD, οι Πράσινοι και τα κόμματα της Αριστεράς, για παράδειγμα, συμμετέχουν επίσης.

Αλλά και κοινωνικές οργανώσεις όπως η AWO και η Ένωση Ενοικιαστών Μονάχου. Ακόμη και η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει, μεταξύ άλλων με το Καθολικό Εργατικό Κίνημα (Katholische Arbeitnehmerbewegung, KAB).

Διαμαρτυρία στις 24 Νοεμβρίου στο Μόναχο

Ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona, η συμμαχία απαίτησε οι πλουσιότεροι να συνεισφέρουν περισσότερο στο κόστος. Τώρα – σε περιόδους πληθωρισμού, πολέμου και αύξησης των τιμών της ενέργειας – η συμμαχία ανανεώνει το αίτημα και καλεί σε διαμαρτυρία.

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Odeonsplatz από τις 6 το απόγευμα.

Διαφορετικές ιδέες για την υλοποίηση

Η συμμαχία έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς ακριβώς το κράτος θα πρέπει να ζητήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τη στήριξη των πολιτών.

Η Simone Burger από την ένωση ενοικιαστών, η οποία είναι επίσης μέλος του δημοτικού συμβουλίου για το SPD, για παράδειγμα, απαιτεί πάγωμα των ενοικίων για έξι χρόνια.

Ανακούφιση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών στη Γερμανία

Η Karin Majewski, επικεφαλής της Paritätische Wohlfahrtsverband στην Άνω Βαυαρία, τάσσεται υπέρ της αύξησης των συντελεστών Hartz IV.

Επιπλέον, πιστεύει ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Σύμφωνα με τον Majewski, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς φοβάται ότι δεν θα επιβιώσουν από την κρίση.

Και ο πρόεδρος του Verdi στο Μόναχο Harald Pürzel διευκρινίζει: Οι υψηλότεροι μισθοί δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από έναν υψηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας, αλλά για παράδειγμα από έναν υψηλότερο φόρο κληρονομιάς.

Οι πλούσιοι της Γερμανίας θέλουν επίσης να αλλάξουν το φορολογικό σύστημα

Ακόμη και ορισμένοι πλούσιοι βλέπουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό σύστημα.

Ο Antonis Schwarz, κληρονόμος της Schwarz Pharma AG, θεωρεί άδικο ότι οι πλούσιοι φορολογούνται πολύ λίγο.

Γι’ αυτό και αυτός προσχώρησε στη συμμαχία.

Ειδικός φόρος για τους πλουσιότερους Γερμανούς;

Ο ηγέτης του SPD του Μονάχου Christian Köning τάσσεται επίσης υπέρ ενός ειδικού φόρου για τους 400.000 πλουσιότερους Γερμανούς.

Ο Köning είναι πεπεισμένος ότι τέτοιες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσω της πίεσης στους δρόμους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.