Διάστημα: «Συνάντηση» Αφροδίτης – Δία στον νυχτερινό ουρανό

Δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Δίας και η Αφροδίτη, «συναντώνται» στον νυχτερινό ουρανό αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αν και η απόσταση μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλη, από τη Γη θα φαίνεται ότι οι δύο πλανήτες σχεδόν συγκρούονται.

Η σύνοδος Αφροδίτης – Δία συμβαίνει κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος οι δύο πλανήτες θα φαίνονται πιο κοντά από ό,τι συνήθως, ενώ -σύμφωνα με το BBC- κάτι ανάλογο θα συμβεί ξανά σε 17 χρόνια, το 2039.

Η σύνοδος των δύο πλανητών θα είναι ορατή με γυμνό μάτι ή κιάλια σε καθαρό ουρανό.

Μετά το Σάββατο, οι δύο πλανήτες θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρύνονται.

«Είναι πολύ συναρπαστικό για τους αστρονόμους και είναι μια πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία για τους ανθρώπους να βγουν έξω και να ρίξουν μια ματιά», εξήγησε στο BBC η επικεφαλής της Society for Popular Astronomy, καθηγήτρια Λούσι Γκριν.

Η καλύτερη ώρα είναι πριν από την αυγή, κοιτάζοντας ανατολικά πριν ανατείλει ο Ήλιος, όταν οι πλανήτες θα είναι χαμηλά στον ουρανό, κοντά στον ορίζοντα.

«Οι πλανήτες θα διαφέρουν ως προς τη φωτεινότητά τους. Η Αφροδίτη είναι πιο φωτεινή από τον Δία, επομένως θα φαίνεται εκθαμβωτικά φωτεινή.

Ο Δίας από την άλλη θα είναι ελαφρώς πιο αμυδρός, περίπου το ένα έκτο της φωτεινότητας της Αφροδίτης», εξηγεί η καθηγήτρια.

Το φαινόμενο είναι ορατό και από τα δύο ημισφαίρια της Γης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Όσοι παρατηρούν με τηλεσκόπιο μπορούν επίσης να δουν και μια άποψη του Άρη και του Κρόνου, σχηματίζοντας συνολικά μια γραμμή τεσσάρων πλανητών.

Η ώρα αιχμής ήταν σήμερα Σάββατο αλλά το φαινόμενο θα είναι ορατό την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες καθώς οι πλανήτες απομακρύνονται αργά.

Τι είναι η πλανητική σύνοδος;

Ως σύνοδος περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο πλανήτες εμφανίζονται κοντά μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό της Γης.

Μέχρι το Σάββατο, η Αφροδίτη και ο Δίας θα φαίνεται πως ενώνονται σταδιακά στον ουρανό, αν και στην πραγματικότητα η τροχιά του Δία από την Αφροδίτη απέχει περίπου 430 εκατομμύρια μίλια.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Με πληροφορίες από BBC

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.