Παράνομη η διατήρηση δεδομένων χωρίς αιτία στη Γερμανία

Η γερμανική διατήρηση δεδομένων δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα δεδομένα επικοινωνίας όλων των πολιτών δεν μπορούν να αποθηκεύονται χωρίς λόγο. Ο κανονισμός έχει ανασταλεί από το 2017.

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (EuGH), ο γερμανικός κανονισμός για τη διατήρηση δεδομένων χωρίς αιτία ουσιαστικά παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Αυτό ανακοινώθηκε από το ΔΕΚ στο Λουξεμβούργο. Ανεξαρτήτως χρονικού ορίου, η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές συνιστά σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόνισαν οι δικαστές. Ο κανονισμός έχει ανασταλεί στη Γερμανία από το 2017.

Διατήρηση δεδομένων για απειλές κατά της ασφάλειας της Γερμανίας

Η περιορισμένη διατήρηση δεδομένων είναι επιτρεπτή μόνο υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, εξήγησε το δικαστήριο. Σε περίπτωση σοβαρής τρέχουσας ή προβλέψιμης απειλής για την γερμανική εθνική ασφάλεια, τα δεδομένα κίνησης και θέσης μπορούν γενικά να αποθηκεύονται προσωρινά.

Ωστόσο, μια τέτοια εντολή θα πρέπει να ελέγχεται από δικαστήριο ή ανεξάρτητη αρχή. Κατ’ αρχήν, είναι επίσης επιτρεπτή η γενική διατήρηση των διευθύνσεων IP.

Το σύνολο των δεδομένων σύνδεσης και θέσης που θα αποθηκεύονται βάσει του γερμανικού κανονισμού που αναστέλλεται επί του παρόντος, μπορεί, σύμφωνα με τους δικαστές, να επιτρέψει την εξαγωγή πολύ ακριβών συμπερασμάτων σχετικά με την ιδιωτική ζωή των ατόμων: για παράδειγμα, συνήθειες της καθημερινής ζωής ή του κοινωνικού περιβάλλοντος. Έτσι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα προφίλ αυτών των προσώπων. Πρόκειται για επέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα που απαιτεί ξεχωριστή αιτιολόγηση, υποστηρίζει το ΔΕΚ.

Υπουργός Δικαιοσύνης Bushman: “Μια καλή μέρα”

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP) δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση. “Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τα πολιτικά δικαιώματα”, δήλωσε σε δήλωση Τύπου. “Χαιρετίζουμε πολύ την απόφαση”.

Η απόφαση δεν είναι μόνο καλή για την ελευθερία και το κράτος δικαίου, αλλά σημαίνει επίσης κέρδος για την ασφάλεια στη Γερμανία, τόνισε ο Buschmann.

Διότι η διατήρηση των δεδομένων ήταν “νεκρός νόμος” από το 2017, και ως εκ τούτου οι ερευνητές δεν είχαν τα μέσα στη διάθεσή τους.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αξιολογήσει τώρα προσεκτικά την απόφαση – και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό ένα προσαρμοσμένο σχέδιο νόμου, δήλωσε ο Buschmann.

Υπουργός Εσωτερικών Faeser: Η απόφαση παρέχει “σαφές νομικό πλαίσιο

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) είχε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι θεωρεί τη διατήρηση δεδομένων απαραίτητη για την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Μετά την απόφαση, ο Faeser δήλωσε ότι η απόφαση “παρέχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο” υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η αποθήκευση τέτοιων δεδομένων.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα αποθήκευσης διευθύνσεων IP, την οποία επιτρέπει η απόφαση, καθώς και σε στοχευμένες εντολές αποθήκευσης για συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροδρόμια.

Ο υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε ότι “ό,τι είναι επιτρεπτό θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται” προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά των απειλών για την εθνική ασφάλεια ή των σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ανακοίνωσε ότι θα “αναζητήσει τώρα καλές και εποικοδομητικές λύσεις” μαζί με τον Μπούσμαν.

Η Ένωση Δικαστών ζητά “νέο πρακτικό κανονισμό” το συντομότερο δυνατό

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Γερμανών Δικαστών (DRB) απαίτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει γρήγορα μια εναλλακτική λύση τώρα, μετά την απόφαση. “Τα δεδομένα κυκλοφορίας αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις σημαντικό σημείο εκκίνησης για τις αρχές επιβολής του νόμου προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες ενός εγκλήματος”, εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Sven Rebehn. Οι απαιτήσεις του ΔΕΚ πρέπει τώρα να μεταφραστούν “σε έναν νομικά ασφαλή και εφαρμόσιμο νέο κανονισμό”.

Ας ελπίσουμε ότι “αυτό δεν θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη πολιτική διαμάχη στον συνασπισμό, η οποία θα μπλοκάρει έναν νέο κανονισμό για μήνες”, εξήγησε ο Rebehn. “Η πρακτική περιμένει μια λύση από τον νομοθέτη”. Οι δύο αστυνομικές ενώσεις στη Γερμανία ζήτησαν επίσης μια πρακτική ρύθμιση παρακολούθησης.

Μακροχρόνια διαμάχη για τη διατήρηση δεδομένων στη Γερμανία

Η διατήρηση δεδομένων είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη εδώ και χρόνια. Ορισμένοι πολιτικοί της ασφάλειας το θεωρούν βασικό μέσο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της παιδικής πορνογραφίας και της τρομοκρατίας.

Οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και οι υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών θεωρούν ότι πρόκειται για απαράδεκτη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Τον Απρίλιο με παρόμοια απόφαση στην Ιρλανδία

Η παρούσα απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, διότι το δικαστήριο έχει υποστηρίξει παρόμοια άποψη στο παρελθόν. Τον Απρίλιο, οι δικαστές αποφάνθηκαν σε μια υπόθεση από την Ιρλανδία ότι η γενική και αδιάκριτη διατήρηση δεδομένων χωρίς συγκεκριμένο λόγο δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ακόμη και για την καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων. Μόνο μια απειλή για την εθνική ασφάλεια θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη γενική διατήρηση δεδομένων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του νόμου από το 2015, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ήταν υποχρεωμένοι να αποθηκεύουν τα δεδομένα κίνησης για τέσσερις ή δέκα εβδομάδες χωρίς λόγο – και να τα θέτουν στη διάθεση των αρχών ασφαλείας, αν χρειαστεί.

Το περιεχόμενο της επικοινωνίας δεν αποθηκεύτηκε. Ο πάροχος διαδικτύου SpaceNet AG με έδρα το Μόναχο άσκησε αγωγή κατά του κανονισμού και είχε επιτυχία ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Κολωνίας το 2017.

Ως αποτέλεσμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή, αλλά προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση στο EuGH.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.