Τι δικαιώματα έχει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Βαυαρία;

Παρακολούθηση στην κρεβατοκάμαρα, υποκλοπές τηλεφώνων και υπολογιστών: η βαυαρική υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος επιτρέπεται να τα κάνει όλα αυτά βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2016. Οι θιγόμενοι προσφεύγουν στην Καρλσρούη κατά αυτών των εξουσιών.

Ο Kerem Schamberger είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά ότι κάποτε παρακολουθούνταν από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος: Έκανε αίτηση ως βοηθός ερευνητή σε ένα πανεπιστήμιο του Μονάχου το 2016 για να κάνει το διδακτορικό του.

Χρειάστηκαν όμως πολλοί μήνες μέχρι να προσληφθεί – επειδή το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος είπε στο πανεπιστήμιο ότι ο Schamberger ήταν εχθρός του Συντάγματος, για παράδειγμα λόγω της δέσμευσής του υπέρ των Κούρδων.

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος δεν υποχρεούται να δίνει πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση

Ο Schamberger λέει ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος τον είχε παρατηρήσει σε δραστηριότητες που στην πραγματικότητα είναι συνηθισμένες σε μια δημοκρατία:

“Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έστειλε στο πανεπιστήμιο μια λεγόμενη ειδοποίηση πορισμάτων, στην οποία είχα φωτογραφηθεί, για παράδειγμα, να συμμετέχω σε νόμιμες ειρηνικές διαδηλώσεις, να μιλάω και να συντονίζω συζητήσεις για την ειρήνη στη Συρία”.

Ο Schamberger δεν γνωρίζει αν παρακολουθούνταν το διαμέρισμά του ή το τηλέφωνό του. “Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, διότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.

Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα κοινωνικό στίγμα, επειδή το περιβάλλον μου, ο κύκλος των φίλων μου, γνωρίζει ότι παρακολουθούμαι από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος”.

Οι φίλοι του, για παράδειγμα, φοβούνται να επικοινωνήσουν μαζί του και ίσως γίνουν έτσι στόχος των μυστικών υπηρεσιών.

Καταγγελία κατά του βαυαρικού νόμου στην Καρλσρούη

Ο βαυαρικός νόμος για την προστασία του Συντάγματος, ο οποίος ισχύει από το 2016, πάει πολύ μακριά, λέει ο άνδρας που, μαζί με άλλους δύο ενάγοντες, έχει απευθυνθεί στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτός ο βαυαρικός νόμος συνταγματικής προστασίας είχε αλλάξει ριζικά από την πλειοψηφία του CSU.

Επιτρέπει περισσότερα από ό,τι σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, δηλαδή μεγάλη παρέμβαση στα βασικά δικαιώματα των υπό παρακολούθηση προσώπων: παρακολούθηση των χώρων διαβίωσης μέσω μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης υποκλοπών, ακόμη και στον πραγματικά προστατευόμενο ιδιωτικό πυρήνα, αναζήτηση υπολογιστών με κρατικά Trojans, εντοπισμός κινητών τηλεφώνων, παρατήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και με μυστικούς πράκτορες.

Οι ενάγοντες επικρίνουν ότι υπάρχουν πολύ λίγα όρια στη συνταγματική προστασία, ότι επιτρέπεται ακόμη και η παρακολούθηση και η βιντεοσκόπηση ανθρώπων στις κρεβατοκάμαρές τους.

Επικρίνουν επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που να ελέγχει εκ των προτέρων τα μέτρα μυστικής παρακολούθησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Joachim Herrmann υπερασπίζεται το νόμο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrmann, υπερασπίζεται το νόμο: “Ιδιαίτερα με αφορμή την υπόθεση Amri, και πριν από αυτήν ήδη στην αναδρομική αξιολόγηση της NSU, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει: Υπήρχε πολύ λίγη αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ των αρχών ασφαλείας”.

Κατά την προφορική ακρόαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Stephan Harbarth ξεκαθάρισε από την αρχή ότι τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι θεμελιώδη και δύσκολα:

“Εξάλλου, βρίσκονται μεταξύ δύο κεντρικών ιδεών του συντάγματος: της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών”.

Κρίση σημαντική ως κατευθυντήρια γραμμή για όλα τα ομόσπονδα κρατίδια

Όταν οι συνταγματικοί δικαστές εκδώσουν την ετυμηγορία τους, μπορεί να γίνει σαφέστερο ποια μέτρα επιτρέπεται να λαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τις αρχές συνταγματικής προστασίας σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια: Μετά από αυτή την πιλοτική διαδικασία, όλοι θα γνωρίζουν πώς επιτρέπεται να προχωρήσουν στο μέλλον.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.