Δικαιούστε άδεια μετ’ αποδοχών αν κλείσει το Kita λόγω απεργίας;

Όταν τα Kitas (παιδικοί σταθμοί) κλείνουν για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, οι εργαζόμενοι γονείς στη Γερμανία αντιμετωπίζουν ξαφνικά ένα πρόβλημα. Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη παιδική φροντίδα; Πρέπει τότε ο εργοδότης να χορηγήσει άδεια μετ’ αποδοχών;

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απεργούν σε όλη τη Γερμανία σε μια συνεχή μάχη για υψηλότερους μισθούς.

Τα Kitas ήταν από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο, με πολλούς εργαζόμενους γονείς να βρίσκονται ξαφνικά – συχνά με αιφνιδιαστική ειδοποίηση – χωρίς παιδική φροντίδα.

Μπορούν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες να χτυπήσουν κάρτα στη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους και παράλληλα να εξακολουθήσουν να διεκδικούν τους κανονικούς μισθούς τους στην περίπτωση αυτή;

Σας αναλύουμε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Δεν είναι δυνατή η εργασία μου λόγω της φροντίδας του παιδιού μου κατά τη διάρκεια της απεργίας του Kita. Εξακολουθώ να πληρώνομαι;

Οι γονείς έχουν δικαίωμα συνέχισης της καταβολής του μισθού μόνο εάν η απεργία ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το άρθρο 616 του γερμανικού Αστικού Κώδικα.

“Σύντομη προειδοποίηση” σημαίνει συνήθως ότι η ανακοίνωση έγινε εντός 24 ωρών πριν από το κλείσιμο του Kita ή, σε περίπτωση απεργίας τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες που πρέπει να διευκρινιστούν σε περίπτωση αμφιβολίας. Μιλήστε με τον εργοδότη σας για να βρείτε μια λύση προτού δημιουργηθεί ζήτημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη επικοινωνία -ακόμη και όταν η απεργία εξακολουθεί να είναι μια διαφαινόμενη πιθανότητα, μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που θα προκύψουν αργότερα.

Το 2023, κάθε γονέας δικαιούται επίσης 30 αμειβόμενες ημέρες ασθενείας ανά παιδί ή 60 για τους δύο γονείς ή για έναν μονογονέα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γονείς λαμβάνουν τα χρήματα από την ασφάλισή τους, τα οποία αντιστοιχούν στο 90% του κανονικού μισθού τους, είναι καλύτερο να τις φυλάξετε για τεκμηριωμένες περιπτώσεις ασθένειας.

Γερμανία Εύρεση παιδικού σταθμού
Δικαιούστε άδεια μετ’ αποδοχών στη Γερμανία αν κλείσει το Kita λόγω απεργίας;

Πώς πρέπει να ενημερώνουν οι άνθρωποι τον εργοδότη τους εάν δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους;

Όποιος απουσιάζει από την εργασία του χωρίς δικαιολογία κινδυνεύει με προειδοποίηση από τον εργοδότη του, ειδικά σε ορισμένες γερμανικές εταιρείες που είναι ιδιαίτερα σχολαστικές στην τήρηση συμβατικών κανόνων.

Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες απαιτούν από τους εργαζομένους να ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να έρθουν στη δουλειά μέσω τηλεφωνικής κλήσης, εκτός από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι επικοινωνούν με σαφήνεια εάν – και γιατί – δεν μπορούν να εμφανιστούν στη δουλειά, και με τρόπο που να μπορεί να τεκμηριωθεί αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση αντί, ας πούμε, να στείλετε ένα γρήγορο μήνυμα στο WhatsApp ή να ενημερώσετε το αφεντικό σας από έναν συνάδελφο ότι δεν θα μπορέσετε να έρθετε στο γραφείο.

Μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την άδεια;

Ναι, ένα αίτημα μη εργασίας μπορεί αρχικά να απορριφθεί για σημαντικούς επιχειρησιακούς λόγους.

Ωστόσο, εάν οι γονείς έχουν αποδεδειγμένα εξαντλήσει όλες τις επιλογές τους για την εξεύρεση εναλλακτικής φροντίδας των παιδιών και εξακολουθούν να μην τα καταφέρνουν, η άδεια (ακόμη και αν είναι απλήρωτη σε περίπτωση απεργίας που ανακοινώνεται εκτός του 24ωρου παραθύρου) πρέπει να χορηγείται.

Νομικά, η προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η φροντίδα των μικρών παιδιών.

Με άλλα λόγια, η Aufsichtspflicht (υποχρέωση επίβλεψης των παιδιών) υπερισχύει πάντα της Arbeitspflicht (υποχρέωση εργασίας).

Επιτρέπεται απλώς να μεταφέρονται τα παιδιά στην εργασία;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον χωρίς τη ρητή άδεια του εργοδότη.

Η καλή ψυχοσωματική τους κατάσταση δεν μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο σε έναν εργασιακό χώρο.

Παίρνουν οι γονείς πίσω τα δίδακτρα κατά τη διάρκεια απεργίας του Kita;

Τουλάχιστον στην περίπτωση μιας σύντομης προειδοποιητικής απεργίας, είναι δύσκολο για τους γονείς να πάρουν πίσω τα δίδακτρα του Kita.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούν ακόμα να ρωτήσουν τον φορέα του Kita για τις δυνατότητες και να εξετάσουν τη σύμβαση, καθώς μπορεί να υπάρχει ρήτρα σχετικά με το πότε και πώς να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Το συμβόλαιο μπορεί απλώς να αναφέρει ότι τα τέλη μπορούν να διαγραφούν ή να επιστραφούν, τουλάχιστον σε περίπτωση απεργίας που διαρκεί αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Γερμανία Εύρεση νηπιαγωγείου
Παίρνουν οι γονείς πίσω τα δίδακτρα κατά τη διάρκεια απεργίας του Kita;

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.