Νέο Δημαρχείο Μονάχου: Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης

Νέο Δημαρχείο Μονάχου – Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης: Το υπέροχο νεογοτθικό κτίριο δεν είναι μόνο η έδρα του Δημάρχου, αλλά είναι επίσης γνωστό για την υπέροχη θέα του και τη διάσημη καμπάνα του.

Το Νέο Δημαρχείο Μοναχού με μια ματιά

Έτος κατασκευής και αρχιτεκτονική: Το Νέο Δημαρχείο στην πλατεία Marienplatz ολοκληρώθηκε το 1905 στο νεογοτθικό αρχιτεκτονικό στυλ που ήταν δημοφιλές εκείνη την εποχή. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Georg von Hauberrisser, ο οποίος ήταν μόλις 25 ετών όταν υπέβαλε το σχέδιό του.

Λειτουργία ως δημαρχείο: Πάνω από 600 υπάλληλοι της πόλης εργάζονται στα 400 δωμάτια του κτιρίου, τα οποία δεν είναι ορατά μόνο από το εξωτερικό.

Πολλά ιστορικά δωμάτια είναι ανοιχτά για το κοινό, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το γραφείο του δημάρχου – αλλά μόνο τις ημέρες λειτουργίας.

Σημαντικά σημεία από το Νέο Δημαρχείο Μονάχου

Η πανοραμική θέα από τον πύργο του Μονάχου

Η καμπάνα και η εξωτερική πρόσοψη δείχνουν την ιστορία της πόλης του Μονάχου.

Όταν εορτάζονται αθλητικά γεγονότα – τα τελευταία χρόνια συνήθως μετά την κατάκτηση ενός τίτλου από την FC Bayern – οι ομάδες περνούν από το μπαλκόνι του Δημαρχείου και η Marienplatz μετατρέπεται σε χώρο διασκέδασης.

Glockenspiel-Νέο Δημαρχείο Μονάχου
Glockenspiel στο νέο Δημαρχείο Μονάχου

Το Glockenspiel – η ιστορία της πόλης του Μονάχου

Ένα γνωστό θέαμα προκαλεί καθημερινά πλήθος κόσμου στην ήδη πολύβουη Marienplatz. Ακριβώς στις 11 π.μ. και στις 12 μ.μ. – από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο επιπλέον στις 5 μ.μ. – το καμπανάκι στον πύργο του δημαρχείου δείχνει δύο γεγονότα από την ιστορία της πόλης του Μονάχου.

Στο ανώτερο επίπεδο απεικονίζεται ο γάμος του δούκα Γουλιέλμου Ε’ και της Ρενάτας της Λωρραίνης, που τελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1568: Προς τιμήν της νύφης και του γαμπρού, πραγματοποιήθηκε τουρνουά κονταρομαχίας στην πλατεία Marienplatz. Ο Βαυαρός ιππότης θριάμβευσε επί του αντιπάλου του από τη Λωρραίνη.

Ο κάτω όροφος δείχνει το Schäfflertanz: μετά από μια σοβαρή επιδημία πανούκλας, οι βαρελοποιοί λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που βγήκαν ξανά στους δρόμους, χορεύοντας για να διασκεδάσουν τον πληθυσμό που είχε πληγεί από την πανούκλα.

Κάθε βράδυ στις 9 μ.μ., το Münchner Kindl πέφτει για ύπνο υπό τη μουσική του έργου του Richard Wagner “Die Meistersinger von Nürnberg” καθώς και του “Νανουρίσματος” του Johannes Brahms – με τη συνοδεία ενός νυχτοφύλακα και του Αγγέλου της Ειρήνης.

Παρεμπιπτόντως: Η καμπάνα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και με τις 43 καμπάνες του είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όλες μαζί, οι καμπάνες ζυγίζουν περίπου επτά τόνους.

Στοά στον πύργο του δημαρχείου Μονάχου

Ο Πύργος του Δημαρχείου Μονάχου είναι ανοιχτός καθημερινά

  • Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.
  • Σάββατο: 9.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ.
  • Κυριακή: 10.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.

Η τιμή για την είσοδο στον πύργο είναι 6€. Τα εισιτήρια διατίθενται επιτόπου στο TouristInfo ή μπορούν να παραγγελθούν ηλεκτρονικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Συνήθως, μπορείτε να ανεβείτε στον Πύργο του Δημαρχείου, ο οποίος προσφέρει εξαιρετική θέα στην Παλιά Πόλη, όλο το χρόνο με ένα μικρό αντίτιμο εισόδου.

Σε αντίθεση με τον Πύργο του Παλαιού Πέτρου, δεν υπάρχουν σκάλες για να ανεβείτε. Δύο ανελκυστήρες οδηγούν στην εξέδρα θέασης του πύργου ύψους 85 μέτρων, στην κορυφή του οποίου το Münchner Kindl παρακολουθεί την πόλη.

Ξεναγήσεις στο Νέο Δημαρχείο Μονάχου

Αν θέλετε να μάθετε συναρπαστικές πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Νέου Δημαρχείου, οι ξεναγήσεις που προσφέρονται είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε:

Πότε: Οι ξεναγήσεις στο Δημαρχείο πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ., κάθε Σάββατο στις 11.30 π.μ. και 3.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και 1.30 μ.μ. από τις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Πού: Το σημείο συνάντησης είναι στις τουριστικές πληροφορίες μπροστά από το Δημαρχείο στην πλατεία Marienplatz, δέκα λεπτά πριν από την εκκίνηση.

Εισιτήρια: Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τις τουριστικές πληροφορίες – συνιστάται η ηλεκτρονική παραγγελία. Για τα γερμανόφωνα γκρουπ, το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ ανά άτομο.

Το μπαλκόνι του δημαρχείου του Μονάχου

Το μπαλκόνι του Νέου Δημαρχείου είναι σίγουρα το πιο διάσημο μπαλκόνι της πόλης. Γιατί εδώ είναι που η FC Bayern München γιορτάζει τις επιτυχίες της.

Στη συνέχεια, χιλιάδες οπαδοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Marienplatz για να χειροκροτήσουν την ομάδα. Η γυναικεία ομάδα της FCB έχει επίσης γιορτάσει τους τίτλους της εδώ.

Το ίδιο ισχύει και για την TSV 1860, η οποία γιόρτασε την άνοδό της στην Bundesliga το 1977 με τους οπαδούς της στο κέντρο του Μονάχου.

Νέο Δημαρχείο Μονάχου: Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης
Νέο Δημαρχείο Μονάχου: Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης

Η πρόσοψη: Παιχνίδι και ιστορία

Η πρόσοψη του Νέου Δημαρχείου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αποτελεί το αξιοθέατο της Marienplatz. Έχει μήκος σχεδόν εκατό μέτρα και προσφέρει άπλετο χώρο για στολισμό και ποικίλο εικονιστικό παιχνίδι:

Από τον ιδρυτή της πόλης Ερρίκο τον Λέοντα έως τη σχεδόν πλήρη σειρά της δυναστείας των Βίττελσμπαχ, η κύρια πρόσοψη παρουσιάζει τον πιο εκτεταμένο κύκλο πριγκίπων σε γερμανικό δημαρχείο.

Στη γωνία προς την Weinstraße, το Wurmeck, ένας πανίσχυρος δράκος μας θυμίζει την απειλή της πανούκλας. Μέχρι την Weinstraße, υπάρχουν γκριμάτσες, μάσκες, αλληγορικές εικόνες, μορφές αγίων και θρύλοι.

Το Münchner Kindl φυλάει σκοπιά στην κορυφή του πύργου του δημαρχείου. Δημιουργήθηκε από τον Anton Schmid, του οποίου ο εννιάχρονος γιος Ludwig ήταν το μοντέλο.

Νομική βιβλιοθήκη και εσωτερικό

Η Νομική Βιβλιοθήκη έχει ύψος σχεδόν δέκα μέτρα και είναι μία από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες της πόλης με σπειροειδείς σκάλες και μεγάλα ράφια.
Καλύπτει συνολικά 120 τετραγωνικά μέτρα και είναι προσβάσιμοηγια όλους τους πολίτες.

Το εσωτερικό του δημαρχείου διαθέτει επίσης πολύ γρανίτη και μάρμαρο, καθώς και τις υπέροχες αίθουσες συνεδριάσεων, την αίθουσα αγγελιοφόρων και επιτροπών και την αίθουσα 200.

Ονομάζεται επίσης αίθουσα Hauberrisser και είναι ένα από τα λίγα επίσημα δωμάτια που παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση, με πλήρη επίπλωση.

Η αυλή

  • Η εσωτερική αυλή του Νέου Δημαρχείου στο Μόναχο είναι εξίσου εντυπωσιακή με την πρόσοψή του.
  • Η αυλή είναι προσβάσιμη τόσο από την πλατεία Marienplatz όσο και από την Weinstraße.
  • Το ψηφιδωτό του δαπέδου του σχηματίζει έναν τεράστιο λαβύρινθο.
  • Η σκάλα στη δυτική πλευρά της αυλής συμβολίζει τα διάφορα στάδια της ζωής: από το μικρό αγόρι μέχρι τον καμπούρη γέροντα.

Τουριστικές πληροφορίες στο Δημαρχείο του Μονάχου

Υπάρχει ένα μέρος που κάθε επισκέπτης του Μονάχου πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά: Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών στο Νέο Δημαρχείο.

Εκεί θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πόλη, εισιτήρια για εκδηλώσεις, δωρεάν φυλλάδια, φυλλάδια – και ένα φυλλάδιο του Δημαρχείου με πολλές πρόσθετες πληροφορίες που αξίζει να διαβάσετε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.