Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο

Οι περισσότερες γερμανικές πόλεις και κωμοπόλεις διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα δημόσιων μεταφορών.

Στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, συνήθως διαχειρίζονται από μια ένωση μεταφορών που ενσωματώνει όλες τις μορφές δημόσιων μεταφορών σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία

Στο πλαίσιο του γερμανικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς που χρησιμοποιούνται συνήθως. Συγκεκριμένα:

S-Bahn στη Γερμανία

Το S-Bahn είναι συντομογραφία των λέξεων Schnellbahn ή Stadtschnellbahn (γρήγορος σιδηρόδρομος πόλης) και, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι η ταχύτερη μορφή δημόσιας μεταφοράς.

Πρόκειται για ένα είδος αστικού-προαστιακού σιδηροδρομικού συστήματος και εξυπηρετεί μια ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, συνδέοντας τα προάστια και τις προαστιακές περιοχές με το κέντρο της πόλης και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Το S-Bahn συμβολίζεται με ένα λευκό “S” σε πράσινο φόντο.

U-Bahn στη Γερμανία

Το U-Bahn ή Untergrundbahn είναι η γερμανική εκδοχή του υπόγειου σιδηρόδρομου, του μετρό ή του “σωλήνα” (η ονομασία είναι ωστόσο εν μέρη λανθασμένη, καθώς πολλές γραμμές του U-Bahn διέρχονται στην πραγματικότητα πάνω από το έδαφος).

Το σύμβολο του U-Bahn στη Γερμανία είναι συνήθως ένα λευκό “U” σε μπλε πινακίδα.

Τραμ (Straßenbahn) στη Γερμανία

Κάτι μεταξύ του U-Bahn και του λεωφορείου, τα τραμ (Straßenbahnen) είναι γνωστά ως “streetcars” στις ΗΠΑ.

Ταξιδεύουν πάνω σε ράγες παράλληλα με τους κανονικούς δρόμους και έχουν πολλές στάσεις μέσα στο κέντρο της πόλης.

Στη Γερμανία, οι στάσεις του τραμ συχνά συνδυάζονται με στάσεις λεωφορείων και επισημαίνονται με τη λέξη “Τραμ” σε κόκκινο φόντο.

Λεωφορείο στη Γερμανία

Τα λεωφορεία είναι ο βασικός πυλώνας πολλών γερμανικών πόλεων, συνδέοντας απομακρυσμένα μέρη και λειτουργώντας τη νύχτα, όταν τα άλλα μέσα μεταφοράς σταματούν να λειτουργούν (αν και τα τρένα S-Bahn και U-bahn συνήθως λειτουργούν όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις μεγαλύτερες πόλεις).

Οι στάσεις των λεωφορείων, οι οποίες πέφτουν συνήθως ανά 300 μέτρα περίπου, συμβολίζονται με ένα πράσινο “H” (για το “Haltestelle” – σημείο στάσης) σε κίτρινο φόντο.

Περιφερειακά τρένα στη Γερμανία

Ορισμένα δίκτυα περιλαμβάνουν επίσης και περιφερειακά τρένα, τα οποία συνήθως εκτελούνται από την Deutsche Bahn, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη Γερμανία.

Τα περιφερειακά τρένα είναι είτε RB (Regionalbahn), με πολλές στάσεις, είτε RE (Regionalexpress), τα οποία είναι ταχύτερα και έχουν λιγότερες στάσεις.

Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία: Ταξιδιωτικές ζώνες (Waben)

Οι ταξιδιωτικές ζώνες αποτελούν σημαντικό μέρος του γερμανικού συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Καθώς τα περισσότερα συστήματα είναι ολοκληρωμένα, το κύριο πράγμα που καθορίζει την τιμή του εισιτηρίου σας είναι πόσες ζώνες θα διανύσετε.

Οι χάρτες των δημόσιων συγκοινωνιών είναι σαφώς χωρισμένοι σε ζώνες (Waben): η ζώνη Α συνήθως επικεντρώνεται γύρω από το κέντρο της πόλης, η ζώνη Β λίγο πιο έξω, η ζώνη Γ πέρα από αυτό κ.ο.κ.

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα αλλάξετε από λεωφορείο σε U-Bahn και τραμ για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή σας, το ίδιο εισιτήριο θα ισχύει εφόσον παραμείνετε εντός της (των) σωστής(-ών) ζώνης(-ών).

Εάν ξεφύγετε από τη ζώνη (τις ζώνες) για την οποία (τις οποίες) ισχύει το εισιτήριο, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.

Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ και λεωφορείο
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Γερμανία – U-bahn

Τύποι εισιτηρίων των γερμανικών δημόσιων μεταφορών

Συνήθως υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι εισιτηρίων που διατίθενται για αγορά στη Γερμανία. Συγκεκριμένα:

Σύντομο ταξίδι (Kurzstrecke)

Τα εισιτήρια σύντομης διαδρομής ισχύουν μόνο για δύο ή τρεις στάσεις σε ένα μόνο μέσο μεταφοράς (δηλαδή δεν επιτρέπεται η αλλαγή τρένου).

Ενιαίο εισιτήριο (Einzelfahrt)

Τα μεμονωμένα εισιτήρια ισχύουν γενικά για μια καθορισμένη χρονική περίοδο (συχνά 90 λεπτά).

Μπορείτε να αλλάξετε μέσο μεταφοράς όσες φορές χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή σας (αλλά δεν επιτρέπονται ταξίδια μετ’ επιστροφής) και πρέπει να παραμείνετε εντός της (των) ισχύουσας(-ων) ζώνης(-ων).

Ημερήσιο εισιτήριο (Tageskarte)

Τα ημερήσια εισιτήρια σας επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις εντός συγκεκριμένων ζωνών είτε για μια ολόκληρη ημέρα είτε για ένα 24ωρο (το εισιτήριό σας θα αναφέρει ακριβώς πότε λήγει).

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα εισιτήρια να επιτρέπουν ταξίδια μέχρι τις 2 ή 3 π.μ. της επόμενης ημέρας, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από μια βραδινή έξοδο.

Εβδομαδιαίο εισιτήριο (Wochenkarte)

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα εβδομαδιαία εισιτήρια ισχύουν εντός συγκεκριμένων ζωνών για μία εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια που ισχύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μηνιαίο εισιτήριο), αλλά αυτά συνήθως πρέπει να αγοραστούν από έναν υπάλληλο στα εκδοτήρια εισιτηρίων (και σε κάθε περίπτωση συνιστάται, αντί να βάζετε τόσα πολλά χρήματα σε ένα από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων!)

Ομαδικό ημερήσιο εισιτήριο (Gruppentageskarte)

Αν και τα εισιτήρια στη Γερμανία δεν είναι γενικά φθηνά, το ομαδικό ημερήσιο εισιτήριο προσφέρει στην πραγματικότητα εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής εάν ταξιδεύετε σε μια ομάδα τριών ατόμων ή περισσότερων. Ισχύει συνήθως για ομάδες έως πέντε ατόμων και παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις για μία ημέρα ή 24 ώρες εντός συγκεκριμένων ζωνών.

Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ και λεωφορείο
Τα εισιτήρια των γερμανικών δημόσιων μεταφορών | By Lady-Photo

Πώς να αγοράσετε εισιτήριο στη Γερμανία

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο από έναν από τους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς του τραμ, του U-Bahn και του S-Bahn.

Συνήθως υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της γλώσσας του μηχανήματος στα αγγλικά (αναζητήστε τις σημαίες στην κάτω γωνία).

Τα μηχανήματα αυτά δεν δέχονται γενικά πληρωμές με ανέπαφη ή πιστωτική κάρτα, αλλά αυτό αλλάζει σταδιακά (και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα EC, αν έχετε κάρτα γερμανικής τράπεζας).

Στα λεωφορεία, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο από τον οδηγό. Στους μεγάλους σταθμούς, υπάρχει συνήθως ένα επανδρωμένο εκδοτήριο εισιτηρίων όπου μπορείτε να αγοράσετε όλα τα είδη εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων διαρκείας.

Οι περισσότερες εταιρείες μεταφορών προσφέρουν πλέον και ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω μιας εφαρμογής.

Επικύρωση του εισιτηρίου σας (Fahrkarte entwerten) στη Γερμανία

Πολλοί από τους παραπάνω τύπους εισιτηρίων πρέπει να επικυρωθούν πριν από την είσοδό σας στο τρένο.

Σε ορισμένες πόλεις, μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα εισιτήρια σε παρτίδες εκ των προτέρων, οπότε πρέπει να σφραγιστούν με την ημερομηνία χρήσης τους για να είναι έγκυρα.

Εάν απαιτείται να επικυρώσετε το εισιτήριό σας, θα αναγράφεται σε αυτό η ένδειξη “Bitte entwerten” (παρακαλώ επικυρώστε).

Για να το επικυρώσετε, βάλτε το εισιτήριό σας στην υποδοχή ενός από τα μηχανήματα επικύρωσης (Entwerter), τα οποία μπορείτε συνήθως να βρείτε δίπλα στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ή στην πλατφόρμα του σταθμού.

Έλεγχος εισιτηρίων στη Γερμανία

Το δίκτυο δημόσιων μεταφορών στη Γερμανία λειτουργεί με την αρχή της ειλικρίνειας, επομένως δεν θα βρείτε μπάρες για τα εισιτήρια.

Συνήθως δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να επιβιβαστείτε σε ένα S-Bahn ή U-Bahn χωρίς έγκυρο εισιτήριο (γνωστό ως “schwarzfahren” – να ταξιδεύετε με μαύρο εισιτήριο / να αποφεύγετε το κόμιστρο), αλλά αν σας πιάσει κάποιος ελεγκτής κινδυνεύετε να σας επιβληθεί πρόστιμο έως και 60 ευρώ.

Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ και λεωφορείο
Οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γερμανάς | By wavemovies

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.