Δουλευταράδες οι Έλληνες με υπογραφή της… Eurostat

Κυρίως οι γυναίκες έσπασαν τα κοντέρ με +23,9% στην αύξηση των ωρών εργασίας.

Τον μύθο για τους τεμπέληδες Έλληνες, που καλλιεργήθηκε στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, έρχεται να καταρρίψει ακόμα μία επίσημη μελέτη.

Ο λόγος για την έκθεση της Eurostat, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κατατάσσοντας τους Έλληνες στους πιο δουλευταράδες στην Ε.Ε. για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών στην Ε.Ε. εργάστηκαν 3% περισσότερες ώρες συνολικά στην κύρια εργασία τους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, αυξήσεις καταγράφηκαν στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Η μεγαλύτερη άνοδος στον όγκο των πραγματικών ωρών εργασίας παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (+18%) και ακολουθούν η Σλοβακία (+12%), η Ιρλανδία (+11%), η Πορτογαλία (+10%), η Δανία (+8%) και η Ισπανία (+7%).

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε επτά κράτη-μέλη απασχολήθηκαν λιγότερες ώρες στην κύρια εργασία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η μεγαλύτερη μείωση (-3,6%) καταγράφεται στο Βέλγιο, ενώ λιγότερες ώρες εργάστηκαν επίσης στην Ολλανδία (-2,5%), στη Γαλλία (-2%), στην Ισλανδία (-2%), στην Εσθονία (-1,5%), στη Βουλγαρία (-1%) και στο Λουξεμβούργο (-0,2%).

Ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες οι συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο (+3,3%) από τις συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των ανδρών (+2,7%).

Η υψηλότερη αύξηση των ωρών εργασίας για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες αντικατοπτρίστηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Ορισμένες χώρες ωστόσο ξεχώρισαν με μια αρκετά έντονη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών στην κύρια εργασία τους αυξήθηκαν κατά 23,9%, ενώ οι ώρες εργασίας των ανδρών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είχαν είτε άμεση είτε έμμεση επίδραση στον αριθμό των ωρών εργασίας των απασχολουμένων.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του ωραρίου εργασίας παρέχουν προοπτική στις εισροές εργατικού δυναμικού υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: NEWS BREAK

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.