Έρευνα: Δυστυχισμένοι και μοναχικοί οι ομογενείς της Γερμανίας;

5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο

Στην έρευνα της InterNations για το 2023, η Γερμανία κατατάσσεται στην 49η θέση μεταξύ 53 χωρών για να εγκατασταθούν οι ξένοι, σημειώνοντας ιδιαίτερα κακή βαθμολογία σε κατηγορίες όπως το να κάνεις φίλους και η φιλικότητα των ντόπιων.

Κάθε χρόνο, η InterNations – η μεγαλύτερη κοινότητα ξένων υπηκόων στον κόσμο – διεξάγει την έρευνα Expat Insider Survey, ρωτώντας περισσότερους από 12.000 ερωτηθέντες σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη ζωή και την εργασία τους στο εξωτερικό σε 53 προορισμούς.

Η έρευνα χωρίζεται σε πέντε βασικές ενότητες, οι οποίες εμβαθύνουν στις εμπειρίες των ερωτηθέντων στις αντίστοιχες χώρες διαμονής τους:

Ποιότητα ζωής, ευκολία εγκατάστασης, εργασία στο εξωτερικό, προσωπικά οικονομικά και ο δείκτης Expat Essentials Index.

Φέτος, η Γερμανία κατέλαβε την 49η θέση συνολικά – γεγονός που την καθιστά έναν από τους λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς για τους ξένους υπηκόους.

Κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη Expat Essentials Index, ο οποίος καλύπτει τη στέγαση, τη διοίκηση, τη γλώσσα και την ψηφιακή ζωή.

Οι ξένοι υπήκοοι ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την έλλειψη ψηφιακών υποδομών, την άκαμπτη γραφειοκρατία και την τεταμένη κατάσταση στην αγορά κατοικίας.

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την τοπική γραφειοκρατία, ενώ το 58% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να βρει στέγη – 27% περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Το γλωσσικό εμπόδιο αποδείχθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα για τους αλλοδαπούς που ζουν στη Γερμανία, καθώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να ζήσουν εδώ χωρίς να μιλούν την τοπική γλώσσα, σε σύγκριση με το 32% παγκοσμίως, ενώ το 60% ανέφερε ότι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας είναι δύσκολη.

Η Γερμανία σημείωσε επίσης κακή βαθμολογία στο δείκτη ευκολίας εγκατάστασης, ο οποίος εξετάζει πώς οι ξένοι πολίτες αντιλαμβάνονται τη φιλικότητα των ντόπιων, πόσο εύκολο είναι να κάνουν φίλους και πόσο ευπρόσδεκτοι αισθάνονται.

Οι Γερμανοί κατατάχθηκαν μεταξύ των 5 τελευταίων λιγότερο φιλικών τοπικών πληθυσμών (50η θέση) και τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν είναι φιλικοί προς τους αλλοδαπούς κατοίκους και περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να κάνουν ντόπιους φίλους, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι δεν αισθάνεται σαν στο σπίτι του στη Γερμανία.

Τα φτωχά αποτελέσματα σε αυτή την υποενότητα δεν ήταν καινούργια ούτε για το 2023: Η Γερμανία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 τελευταίων χωρών όσον αφορά την εύρεση φίλων και τη φιλικότητα των ντόπιων την τελευταία δεκαετία.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι ξένοι στη Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δυστυχισμένων παγκοσμίως, με τη Γερμανία να κατατάσσεται εδώ στην 50η θέση.

Εξαιρετική αγορά εργασίας και εργασιακή ασφάλεια στη Γερμανία

Αλλά δεν είναι μόνο άσχημα τα νέα για τους ξένους υπηκόους που ζουν στη Γερμανία.

Η Γερμανία κατέλαβε την 15η θέση στον δείκτη Working Abroad Index, με τη γερμανική αγορά εργασίας (4η) και την ασφάλεια της εργασίας (5η) να την κατατάσσουν στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως.

Η Γερμανία κατέλαβε επίσης την 18η θέση στην υποενότητα “Ποιότητα ζωής”, με τους ξένους υπηκόους να εκτιμούν τόσο την υποδομή για αυτοκίνητα όσο και την εύκολη διαθεσιμότητα πράσινων αγαθών και υπηρεσιών (7η θέση για το καθένα).

Όσον αφορά τον μισθό και την ποιότητα ζωής, η Γερμανία κατατάσσεται επίσης στην πρώτη δεκάδα των χωρών (στην 9η θέση).

Ένας Νιγηριανός υπήκοος που ζει στη Γερμανία δήλωσε στους ερευνητές: “Μου αρέσει που έχω την ευκαιρία εδώ να εξελιχθώ στην καριέρα μου και να έχω συνολικά μια βιώσιμη ζωή”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης