ΕΕ: Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

H Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πιστοποίηση εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10-11 Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Κομισιόν, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την απόδειξη εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ομοιόμορφο και καθορίζει ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων για κάθε πιστοποιητικό.

Συμφώνησαν επίσης τη βάση για ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης για τη διασφάλιση της γνησιότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών, στο οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο Δίκτυο ηλεκτρονικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του περαιτέρω προσδιορισμού των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεδομένων και ασφάλειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν σε ένα σχέδιο τόσο για έντυπα όσο και ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές λύσεις, και αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά “χαιρετίζω την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για την απόδειξη του εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Και ανυπομονώ να συνεχίσω τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για να αναβαθμίσουμε αυτό το εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά και αφού την ξεπεράσουμε”.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων και των προβληματισμών στο δίκτυο eHealth, καθώς και των πρώτων διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας, EMA, ECDC και τον ΠΟΥ.

Οι οδηγίες στοχεύουν κυρίως στον εμβολιασμό COVID-19, αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως βάση για την απόδειξη της κατάστασης του εμβολιασμού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν σε:

  • Ένα απλό σχήμα που θα μπορεί να υποστηρίξει και έντυπα αλλά και ψηφιακά μέσα
  • Ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές αποφάσεις.
  • Αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων, για το ο οποίος χρειάζεται η ανάπτυξη απαραίτητων μέσων
  • Σταδιακή προσέγγιση, με τη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε κάθε βήμα

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως ως μια τυποποιημένη και λειτουργική μορφή απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Τα κράτη – μέλη μπορούν να αποφασίζουν και άλλους σκοπούς που θα χρησιμοποιούνται, αλλά πάντα με την επιφύλαξη της εξέτασης επιστημονικών, ηθικών, νομικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Μεταξύ των ιατρικών σκοπών περιλαμβάνεται η περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη – μέλη ή ακόμα στην περίπτωση που ένας ασθενής αναπτύξει παρενέργειες.

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν το ονοματεπώνυμο του πολίτη και την ημερομηνία γέννησης, ενώ προαιρετικά μπορεί να αναφέρεται και το φύλο του πολίτη και ο αριθμός ταυτότητας ή κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα καταγράφεται το είδος του εμβολίου, ο φορέας που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό και η ημερομηνία ισχύος αυτού.

Παραπληροφόρηση

Επιπλέον η Κομισιόν δημοσιεύει σήμερα μια σειρά εκθέσεων σχετικά με περαιτέρω ενέργειες που έχουν αναλάβει οι υπογράφοντες του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για την πανδημία.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι πλατφόρμες έχουν βελτιώσει την προβολή έγκυρου περιεχομένου. Και περιέλαβαν επίσης πολιτικές στους όρους παροχής υπηρεσιών για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια. Αποκλείοντας ιδίως εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, προσφορές διαφημίσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο. Επίσης αύξησαν τη δουλειά τους με ελεγκτές γεγονότων.

Αυτή η δέσμη αναφορών σηματοδοτεί το τέλος της αρχικής περιόδου αναφοράς 6 μηνών. Δεδομένης της συνάφειας αυτής της αναφοράς στο τρέχον επιδημιολογικό πλαίσιο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ζήτησε επίσης από διαδικτυακές πλατφόρμες να παράσχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.