ΕΕ: Νέοι κανόνες για την αποζημίωση για καθυστερήσεις τρένων

Εάν ένα τρένο καθυστερήσει λόγω ανωτέρας βίας, όπως καταιγίδες ή κλοπή καλωδίων, δεν θα υπάρχει πλέον δικαίωμα αποζημίωσης από τις 7 Ιουνίου 2023 και στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι η εφαρμογή ενός κανονισμού της ΕΕ που ισχύει για όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

Τέρμα οι αποζημιώσεις για έκτακτες περιστάσεις στη Γερμανία

Από τις 7 Ιουνίου, οι επιβάτες όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών δεν θα δικαιούνται πλέον αποζημίωση για καθυστερήσεις αμαξοστοιχιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον “Κανονισμό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρόμων”, ο οποίος μεταφέρει το δίκαιο της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, αυτό θα ισχύει στη συνέχεια για γεγονότα που προκαλούνται από ανωτέρα βία και οδηγούν σε καθυστερήσεις:

  • ακραίες, μη εποχικές καιρικές συνθήκες,
  • φυσικές καταστροφές,
  • παρέμβαση τρίτων (π.χ. άτομα στην κοίτη των γραμμών, κλοπή καλωδίων, δολιοφθορά),
  • υπαιτιότητα των επιβατών των σιδηροδρόμων (π.χ. ακατάλληλο τράβηγμα του φρένου έκτακτης ανάγκης).

Ο κανονισμός ορίζει επίσης ότι “επιπλέον, μια σιδηροδρομική επιχείρηση δεν θα πρέπει να υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση εάν μπορεί να αποδείξει ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, όπως μια πανδημία”.

Σε κάθε περίπτωση, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να αποδείξουν ότι οι έκτακτες περιστάσεις ήταν αναπόφευκτες, ακόμη και “αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα”.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της Γερμανίας, τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών “ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – και για υπεραστικές και τοπικές μεταφορές”.

Η απεργία παραμένει λόγος αποζημίωσης

Η αποζημίωση θα συνεχίσει να καταβάλλεται για τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από απεργίες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό, οι εξαιρέσεις δεν περιλαμβάνουν “πράξεις ή παραλείψεις άλλης επιχείρησης που χρησιμοποιεί την ίδια σιδηροδρομική υποδομή και πράξεις ή παραλείψεις διαχειριστών υποδομής και διαχειριστών σταθμών”.

Αυτό είναι το ποσό της αποζημίωσης που εξακολουθεί να διατίθεται για δικαιολογημένους λόγους

1) Μονό ταξίδι

  • από 60 έως 119 λεπτά καθυστέρηση στο σταθμό προορισμού: 25% της τιμής του εισιτηρίου,
  • από 120 λεπτά καθυστέρηση στο σταθμό προορισμού: 50% της τιμής του εισιτηρίου.

2) Εισιτήριο μετ’ επιστροφής

Στην περίπτωση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής ισχύουν οι ίδιες περίοδοι καθυστέρησης. Εδώ, η αποζημίωση υπολογίζεται στη συνέχεια με βάση το ήμισυ της τιμής του εισιτηρίου.

Νέο: Επανακράτηση θέσης σε περίπτωση καθυστέρησης

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της Γερμανίας, ένα νέο χαρακτηριστικό από τις 7 Ιουνίου είναι ότι η σιδηροδρομική εταιρεία μπορεί επίσης να κάνει επανακράτηση των επιβατών για μεταγενέστερο τρένο ανταπόκρισης με άλλο πάροχο.

Ωστόσο, το επόμενο ταξίδι μπορεί επίσης να οργανωθεί από τον επιβάτη και να χρεωθεί στη σιδηροδρομική εταιρεία, εφόσον η τελευταία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

Αυτό είναι επίσης δυνατό εάν δεν έχει γίνει επανακράτηση “εντός 100 λεπτών από την προγραμματισμένη αναχώρηση της αμαξοστοιχίας”.

Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
Τα δικαιώματα μας σε περίπτωση καθυστέρησης τρένου στην Ευρώπη

Εξαιρούνται οι επακόλουθες ζημίες

Όσοι χάσουν πτήση ή κάποιο πλοίο λόγω καθυστέρησης του τρένου, εξακολουθούν να ευθύνονται για τα έξοδα αυτά.

“Οι επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από την καθυστέρηση, όπως η χαμένη πτήση ανταπόκρισης ή η ακύρωση της κράτησης ξενοδοχείου, δεν καλύπτονται”, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών Γερμανίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.