“Εγκεφαλική βλάβη”: Γιατροί κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης

Οι παιδίατροι και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: τα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ για τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα έχουν “δραματικές συνέπειες για την υγεία”.

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Γερμανών Αξιωματικών Εγκληματολογικής Αστυνομίας βλέπει τα σχέδια μάλλον θετικά.

Η Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων και Εφήβων Ιατρών τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης που σχεδιάζει ο Συνασπισμός.

“Εμείς ως παιδίατροι και γιατροί εφήβων θα προτιμούσαμε να μην υπάρξει νομιμοποίηση της κάνναβης”, δήλωσε ο πρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης παιδίατρων και γιατρών εφήβων, Thomas Fischbach, στην εφημερίδα “Rheinische Post”.

“Ωστόσο, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρει λύση στα εμπόδια βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις στα σχέδια που παρουσιάστηκαν”.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη λύση για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί και να αποτραπεί η μεταβίβαση της νόμιμα αγορασμένης κάνναβης σε ανηλίκους.

“Με τη νομιμοποίηση, αυτό θα συνέβαινε πολύ πιο συχνά, με δραματικές συνέπειες για την υγεία των νέων”, εξήγησε ο ιατρικός εκπρόσωπος.

Οι παιδίατροι ζητούν διαβάθμιση ανάλογα με την ηλικία για το ανώτατο όριο THC

Ο ίδιος επέκρινε επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα σχέδια, ήδη οι 18χρονοι μπορούν να αποκτήσουν κάνναβη με οποιαδήποτε ποσότητα THC.

“Η προγραμματισμένη εξέταση ενός τέτοιου ανώτατου ορίου ελπίζουμε ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για διαβάθμιση ανάλογα με την ηλικία”.

Εξήγησε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών και μπορεί συνεπώς να προκαλέσει “ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη” στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες – “μέχρι και μόνιμη βλάβη της διανοητικής απόδοσης και της κοινωνικής ικανότητας”.

Για το λόγο αυτό, απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα προστασίας για τα άτομα κάτω των 21 ετών.

Ανοιχτές ερωτήσεις επίσης για το θέμα των αστυνομικών ελέγχων

Η Ένωση Γερμανών Αξιωματικών Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Bund Deutscher Kriminalbeamter, BDK) θεωρεί θετικά τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης:

“Κατ’ αρχήν, είμαστε υπέρ της αποποινικοποίησης των καταναλωτών όλων των ναρκωτικών”, δήλωσε ο πρόεδρος της BDK Dirk Peglow στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά. Για παράδειγμα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς οι αστυνομικοί μπορούν να ελέγξουν αν η κάνναβη αγοράστηκε νόμιμα ή παράνομα.

Παράνομο εμπόριο: επιχείρηση αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως

Ο Peglow βλέπει επίσης την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας των ανηλίκων: Εάν οι ενήλικες μπορούν να αγοράζουν νόμιμα κάνναβη, οι παράνομοι έμποροι θα επικεντρωθούν περισσότερο στους ανηλίκους ως πελάτες.

“Τι γίνεται αν οι γονείς έχουν φυτά κάνναβης στο σπίτι – πώς διασφαλίζεται ότι τα παιδιά και οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά;” ρώτησε ο πρόεδρος του BDK.

“Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν πριν από την ψήφιση ενός νόμου”.

Οι αστυνομικοί πόροι που θα απελευθερωθούν από τη νομιμοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος των ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Peglow.

Επί του παρόντος, το παράνομο εμπόριο “αντιπροσωπεύει μια επιχείρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως”, είπε.

“Αυτοί που διευθύνουν αυτή την επιχείρηση δεν θα την εγκαταλείψουν έτσι απλά”, δήλωσε ο ηγέτης του BDK.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.