Απίστευτο: Έγκριση μη εγκεκριμένων παιδικών φαρμάκων!

Ορισμένα φάρμακα για παιδιά είναι δύσκολο να βρεθούν στη Βαυαρία εδώ και μήνες. Ως εκ τούτου, το κρατίδιο καταφεύγει τώρα σε ένα ασυνήθιστο μέτρο…

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ (CSU) και είναι ασυνήθιστο. Λόγω της συνεχιζόμενης και σοβαρής έλλειψης φαρμάκων στη Βαυαρία, η κυβέρνηση του κρατιδίου επιτρέπει τώρα την εισαγωγή μη εγκεκριμένων αντιβιοτικών σιροπιών για παιδιά.

Κρίσιμη έλλειψη φαρμάκων: Ο Βαυαρός υπουργός παρουσιάζει έκτακτο μέτρο

“Εμείς στη Βαυαρία δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο για να βελτιώσουμε την κατάσταση”, δήλωσε ο Holetschek – και ανακοίνωσε δύο μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσιμης έλλειψης φαρμάκων στη Βαυαρία.

“Πρώτον, οι κυβερνήσεις πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο γενικό διάταγμα για να επιτρέψουν προσωρινά την εισαγωγή φαρμάκων που δεν έχουν στην πραγματικότητα εγκριθεί ή καταχωρηθεί στη Γερμανία“. Αυτό θα επιτρέψει στους φαρμακευτικούς έμπορους, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία να ενεργούν χωρίς γραφειοκρατία.

Το δεύτερο μέτρο είναι μια έκκληση του Holetschek προς τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας – με στόχο να διευκολυνθούν οι φαρμακοποιοί να παράγουν τα δικά τους αντιβιοτικά.

“Σε αυτήν, ζητώ από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να μην αρνηθούν προς το παρόν τυχόν προσαυξήσεις καθώς και αποζημιώσεις και στη συνέχεια να μην διεκδικήσουν τυχόν αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί, εάν οι φαρμακοποιοί αντικαταστήσουν έναν συνταγογραφούμενο αλλά μη διαθέσιμο αντιβιοτικό σιρόπι με ένα ιδιοπαραγόμενο φάρμακο”, δήλωσε ο πολιτικός του CSU.

Παγγερμανική έλλειψη αντιβιοτικών – και για σοβαρά άρρωστα παιδιά

Το ιστορικό είναι ότι τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται και για τα παιδιά σε περίπτωση δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ασθενειών ή άλλων σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, τα σκευάσματα αυτά βρίσκονται σήμερα σε τέτοια έλλειψη σε παγγερμανικό επίπεδο, ώστε δεν υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά ακόμη και για σοβαρά άρρωστα παιδιά.

Επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε πλέον επισήμως εντοπίσει “έλλειψη εφοδιασμού” σε σιρόπια αντιβιοτικών για παιδιά την Τρίτη 25 Απριλίου, είναι δυνατόν οι κρατικές αρχές να παρεκκλίνουν προσωρινά από τις προδιαγραφές του νόμου περί φαρμάκων (AMG) σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης