Εισφορά φυσικού αερίου: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Από το φθινόπωρο θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία μια εισφορά για το φυσικό αέριο: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Αλλά πώς λειτουργεί η εισφορά; Σε τι ποσό ανέρχεται; Και τι γίνεται με τον φόρο προστιθέμενης αξίας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τώρα οι καταναλωτές.

Πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά;

Γερμανία: Ακριβότερο ρεύμα από Οκτώβριο – Αύξηση 2,419 στην κιλοβατώρα

Πότε θα φθάσει η εισφορά στους καταναλωτές στη Γερμανία;

Η εισφορά θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου – αλλά δεν θα είναι άμεσα ορατή στους λογαριασμούς, αλλά με κάποια καθυστέρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Για λόγους προστασίας των καταναλωτών, ο νόμος περί ενεργειακής βιομηχανίας προβλέπει προθεσμίες ειδοποίησης τεσσάρων έως έξι εβδομάδων που πρέπει να τηρούνται. Ως εκ τούτου, η εισφορά θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς για πρώτη φορά τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης (BDEW) αναμένει ότι ορισμένοι προμηθευτές θα αρχίσουν ήδη να χρεώνουν τους πελάτες τους για την εισφορά την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εισφορά θα χρεώνεται μηνιαίως και θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε τρεις μήνες. Εάν η Ρωσία εκπληρώσει και πάλι πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η προσαρμογή της τιμής θα μηδενιστεί.

Γιατί είναι απαραίτητη η εισφορά στη Γερμανία;

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν υποχρεώσεις παράδοσης προς τους πελάτες τους, ιδίως προς τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι εισαγωγείς μπορούν να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις εφοδιασμού μόνο με την αντικατάσταση των χαμένων ποσοτήτων από τη Ρωσία με την αγορά σημαντικά ακριβότερων ποσοτήτων στη βραχυπρόθεσμη αγορά.

Μέχρι στιγμής, το πρόσθετο αυτό κόστος δεν μπορεί να μετακυλιστεί. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγείς υπέστησαν σημαντικές ζημίες και η συνέχιση της ύπαρξης των εταιρειών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων με την εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper.

Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να εφαρμόσει την εισφορά σε όλους τους πελάτες φυσικού αερίου. Η εναλλακτική λύση θα ήταν να χρηματοδοτηθεί η οικονομική αποζημίωση των εισαγωγέων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το διάταγμα, κάτι τέτοιο θα ήταν συνδεδεμένο με “σημαντικές επιβαρύνσεις” για τον προϋπολογισμό. Πολιτικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει επίσης ένα μήνυμα: η εξοικονόμηση φυσικού αερίου αξίζει και οικονομικά.

Πώς λειτουργεί η εισφορά;

Η εισφορά έχει ως στόχο να αποτρέψει “περαιτέρω μαζικές αυξήσεις των τιμών λόγω της απώλειας σημαντικών εισαγωγέων φυσικού αερίου για την αγορά λόγω αφερεγγυότητας”.

Η οικονομική αποζημίωση για τους επηρεαζόμενους εισαγωγείς φυσικού αερίου περιορίζεται χρονικά στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων προμήθειας από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως την 1η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι τον Οκτώβριο οι επηρεαζόμενοι εισαγωγείς φυσικού αερίου επωμίζονται μόνοι τους όλες τις δαπάνες για την προμήθεια. Μετά από αυτό, θα αναλάβουν μόνιμα το 10% του κόστους οι ίδιοι.

Υπάρχει ένας πολύπλοκος τύπος για τον υπολογισμό της εισφοράς, ο οποίος λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διαφορά μεταξύ της συμβατικά συμφωνημένης και της τρέχουσας τιμής αγοράς. Το ποσό των πρόσθετων δαπανών πρέπει να πιστοποιείται από ελεγκτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αποζημίωση θα καταβληθεί από τους προμηθευτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Ποια είναι τα ανοικτά ερωτήματα;

Ένα πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των πελατών με σταθερά συμβόλαια. Το υπουργείο έχει δηλώσει μέχρι στιγμής μόνο ότι αυτό εξετάζεται. Σε επιστολή τους προς τον Habeck, η BDEW και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι η αναπροσαρμογή των τιμών στους πελάτες με συμβάσεις χωρίς δυνατότητα αναπροσαρμογής δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί έως την 1η Οκτωβρίου.

Είπαν ότι αυτό θα επηρεάσει κατά μέσο όρο περίπου το 25% των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, και για ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ακόμη και σημαντικά περισσότερο.

“Η συνέπεια θα ήταν ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να καταβάλουν την εισφορά στον διαχειριστή της περιοχής αγοράς, αλλά δεν θα αποζημιώνονταν αμέσως από τους τελικούς καταναλωτές”, αναφέρει η επιστολή.

Στην περίπτωση των συμβάσεων σταθερής τιμής και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης που παράγεται από φυσικό αέριο, θα υπήρχε κίνδυνος ολικής απώλειας εάν η εισφορά δεν μπορούσε να μετακυλιστεί συμβατικά.

“Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας για τους προμηθευτές ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα λόγω της ήδη τεταμένης οικονομικής κατάστασης”.

Τι γίνεται με τον ΦΠΑ;

Όπως έχουν τα πράγματα, ο ΦΠΑ οφείλεται στην κρατική εισφορά για το φυσικό αέριο – έτσι το κράτος κερδίζει ένα μερίδιο. Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να απαλλάξει την εισφορά από τον ΦΠΑ – αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ζήτησε εξαίρεση σε επίπεδο ΕΕ: Σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, ο Λίντνερ ζήτησε να δώσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να μην επιβάλουν ΦΠΑ στις κρατικές εισφορές στον τομέα της ενέργειας για κάποιο διάστημα. Ανεξάρτητα από αυτό, είπε, η Γερμανία θα ζητήσει απαλλαγή βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

Η πρωθυπουργός του Saarland, Anke Rehlinger, είχε προτείνει να μεταβιβαστούν τα έσοδα του ΦΠΑ από την εισφορά φυσικού αερίου στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Ποιες άλλες κρατικές εισφορές έρχονται;

Το φθινόπωρο θα επιβληθεί εισφορά για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Αυτό υποτίθεται ότι θα αποζημιώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, δηλαδή για την αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας δεν αναμένει ότι η εισφορά αυτή θα φτάσει σε “σημαντικό μέγεθος”.

Θα υπάρξει πρόσθετη ανακούφιση;

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει μόνους τους πολίτες. Για παράδειγμα, στις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει σημαντική επέκταση του επιδόματος στέγασης, ενώ σχεδιάζεται επίσης ένα μόνιμο επίδομα θέρμανσης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά η ιδέα του είναι αμφιλεγόμενη εντός της κυβέρνησης. Τμήματα του SPD και των Πρασίνων το χαρακτηρίζουν κοινωνικά ανισόρροπο.

Δείτε –  Γερμανία: Ακριβότερο ρεύμα από Οκτώβριο – Αύξηση 2,419 στην κιλοβατώρα

 

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.