Εκατομμύρια των φορολογουμένων σπαταλήθηκαν στη Βαυαρία

Μια τουαλέτα για 230.000 ευρώ, ταξίδια με ταξί για 64.000 ευρώ και πολλά άλλα: στην τρέχουσα μαύρη βίβλο της, η Ένωση Φορολογουμένων στη Βαυαρία επικρίνει πολλές περιπτώσεις δημόσιας σπατάλης.

Στη νέα Μαύρη Βίβλο 2021 της Ένωσης Φορολογουμένων, το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, μεταξύ άλλων, φέρεται να έκανε πολλά άσκοπα έξοδα.

Κατά τα έτη 2008 έως 2017, σύμφωνα με την έκθεση, “τα φορολογικά έσοδα σπαταλήθηκαν σε σημαντικό βαθμό σε ταξίδια με ταξί, φιλοξενία και συνέδρια στη Βενετία”.

Δύο εσωτερικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν προφανώς στη Βενετία “έτσι απλά”, επειδή το πανεπιστήμιο δεν διέθετε δικό του συνεδριακό κέντρο, και προκάλεσαν έξοδα ταξιδιού ύψους 32.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων.

Επιπλέον, το προσωπικό του LMU επιβαρύνθηκε με περίπου 21.000 ευρώ για έξοδα διασκέδασης, σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολυτελή εστιατόρια. Ένας υπάλληλος φέρεται να έχει λάβει 64.000 ευρώ για ναύλους ταξί από τον τόπο εργασίας του στο σπίτι του.

Ακριβή γη για το TU Νυρεμβέργης

Καταγγέλθηκε επίσης η απόκτηση γης για το σχεδιαζόμενο Τεχνικό Πανεπιστήμιο στη Νυρεμβέργη. Το κρατίδιο της Βαυαρίας φέρεται να πλήρωσε 90 εκατομμύρια ευρώ για το πρώην σιδηροδρομικό ακίνητο στην Brunecker Straße, σχεδόν διπλάσια από την αξία του.

Η επιτροπή εκτίμησης της πόλης της Νυρεμβέργης το αποτίμησε σε 46 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων, το βαυαρικό υπουργείο Στέγασης, Κατασκευών και Μεταφορών αναφέρει ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την αγορά της γης και ότι ήταν ο “μόνος οικονομικός τρόπος για την κάλυψη της ζήτησης”. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Βαυαρίας επέκρινε επίσης την ακριβή αγορά γης.

Αθέμιτες πληρωμές στο δημαρχείο του Μπάμπεργκ

Στο Μπάμπεργκ, οι υπάλληλοι του δημαρχείου πληρώθηκαν συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για μη αποδεδειγμένες υπερωρίες ή πρόσθετη εργασία μεταξύ 2011 και 2017.

Δεδομένου ότι οι πληρωμές αυτές παραβιάζουν τη νομοθεσία περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, το γραφείο του εισαγγελέα διεξάγει επίσης έρευνα και έψαξε τα γραφεία του Μπάμπεργκ τον Μάιο, μεταξύ άλλων. Η “υπόθεση των υπερωριών” οδήγησε σε απώλεια εικόνας για τη διοίκηση της πόλης του Μπάμπεργκ.

Ακριβή προστασία από τον θόρυβο στη γραμμή ICE Ingolstadt-Μόναχο

Η DB Netz AG, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της Deutsche Bahn AG, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αντιμετώπισε προβλήματα με την αντικατάσταση των τοίχων προστασίας από τον θόρυβο στη γραμμή υψηλής ταχύτητας ICE Ingolstadt-Μόναχο μεταξύ Μονάχου-Obermenzing και Rohrbach. Οι τοίχοι έπρεπε να αντικατασταθούν μετά από μόλις 10 χρόνια. Επιπλέον, το κόστος αυξήθηκε από 30 εκατομμύρια ευρώ σε 45,7 εκατομμύρια ευρώ.

Κακή επένδυση στη στέγαση του παρεκκλησίου του St. Quirin στο Tegernsee

Η πρώτη ασυνέπεια στη νέα στέγαση του παρεκκλησίου St. Quirin στο Gmund am Tegernsee ξεκίνησε ήδη από την πρώτη φάση του έργου κατασκευής, σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων.

Χωρίς τη γνώση του γεγονότος ότι ο πύργος ήταν κεκλιμένος επί αιώνες, το ανώτερο τμήμα του πύργου ευθυγραμμίστηκε, γεγονός που, σύμφωνα με το Αρχιεπισκοπικό Ορντινάριο του Μονάχου, προκάλεσε την απώλεια της δυναμικής προσαρμογής της κατασκευής.

Πρέπει να επιτραπεί το ερώτημα για ποιους λόγους ισιώθηκε ο “στραβός” πύργος της εκκλησίας. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τη νέα στέγη.

Η Ένωση Φορολογουμένων λέει: “Με απλά λόγια: όχι μόνο ο κεκλιμένος πύργος ισιώθηκε, αλλά και το παρεκκλήσι σκεπάστηκε με λάθος κεραμίδια!” Προκειμένου να εξισορροπηθεί η ανομοιομορφία του υπάρχοντος κτιριακού ιστού, η στέγη της εκκλησίας έπρεπε να καλυφθεί και να στεγαστεί εκ νέου με κεραμίδια. Σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων, σχεδόν 32.000 ευρώ επενδύθηκαν λανθασμένα.

Έκρηξη κόστους για την αποκατάσταση της σπηλιάς της Αφροδίτης στο παλάτι Linderhof

Το κόστος για την αποκατάσταση της σπηλιάς της Αφροδίτης στο κάστρο Linderhof στο Ettal συνεχίζει να αυξάνεται: Από αρχικά 24,8 εκατομμύρια ευρώ σε σήμερα σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο.

Σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας δικαιολογεί την αύξηση του κόστους με την πολυπλοκότητα της αποκατάστασης, για την οποία δεν υπάρχουν πραγματικά συγκρίσιμα στοιχεία. Πρώτα έπρεπε να αναπτυχθεί η μεθοδολογία αποκατάστασης.

Ούτε η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του 2022 μπορεί να τηρηθεί. Τώρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, η ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι το 2024.

Διοικητικό σφάλμα στην ένωση νοσοκομείων “Regiomed”

Ο όμιλος νοσοκομείων της Βαυαρίας-Θουριγγίας λειτουργεί, μεταξύ άλλων, νοσοκομεία στην Άνω Φραγκονία και τη Νότια Θουριγγία, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, υπηρεσίες διάσωσης και κέντρα ηλικιωμένων.

Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, ο όμιλος εμφάνιζε έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Το επίκεντρο της κριτικής ήταν οι νομικές και συμβουλευτικές αμοιβές ύψους περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν μεταξύ των ετών 2013 και 2018.

Οι συμβάσεις φέρεται να ανατέθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση σε συμβούλους, δικηγόρους, εμπειρογνώμονες και μελετητές χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

Επιπλέον, ορισμένες από τις χρεώσεις ήταν υπέρογκες. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, δρομολογήθηκαν αμφισβητήσιμα έργα, όπως μια υπερμεγέθης κεντρική κουζίνα στο Lichtenfels.

Πάρα πολλά χρήματα για το κέντρο ηλικιωμένων στο Coburg

Επιπλέον, 480.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τη μελέτη σκοπιμότητας και τον σχεδιασμό του κέντρου ηλικιωμένων στους χώρους του “Alte Post” στο Coburg.

Ωστόσο, το έργο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. “Τέλος, η Regiomed έχει σπαταλήσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για τα σχέδια ενός κέντρου υγείας στο χώρο της πρώην ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής στο Coburg”, σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων.

Επειδή τα σχέδια των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ δεν συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης, τα χρήματα χάθηκαν.

Η Regiomed δεν είχε συμφωνήσει εκ των προτέρων με το υπουργείο Υγείας και Φροντίδας της Βαυαρίας σχετικά με την πιθανή χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα κόστιζε μεταξύ 500 και 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Oberschleißheim, Vaterstetten, Landshut: τα χρήματα χάθηκαν

Οι δήμοι Denkendorf, Oberschleißheim, Pöcking, Puchheim, Vaterstetten και Landshut είχαν επενδύσει πλεονάζοντα χρήματα με “καλούς” όρους στην ιδιωτική τράπεζα “Greensill Bank AG” με έδρα τη Βρέμη. Οι δήμοι απειλούνται με ολική απώλεια.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κινήθηκε διαδικασία αφερεγγυότητας κατά των περιουσιακών στοιχείων της Greensill Bank. Το Vaterstetten είχε επενδύσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ, το Pöcking και το Oberschleißheim 5 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, το Puchheim 2 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος Denkendorf ένα εκατομμύριο και η πόλη Landshut 440.000 ευρώ.

Τουαλέτα για 230.000 ευρώ στην αγορά της πόλης Gaimersheim

Η εμπορική πόλη Gaimersheim στην περιοχή Eichstätt κατασκεύασε μια τουαλέτα περίπου 12 τετραγωνικών μέτρων. Το κόστος για την “μικρή τουαλέτα” με στεγασμένο χώρο αναμονής στον σιδηροδρομικό σταθμό: περίπου 230.000 ευρώ.

Η Ένωση Φορολογούμενων θεωρεί ότι το κόστος είναι υψηλό. Στη γύρω περιοχή, με λίγη τύχη, θα μπορούσε κανείς να βρει μια τουαλέτα και μερικά επιπλέον δωμάτια σε αυτή την τιμή.

Ακριβή επέκταση του χώρου μουσικής συνάντησης “Haus Marteau” στο Lichtenberg

Το κόστος για την επέκταση του χώρου μουσικής συνάντησης “Haus Marteau” στο Lichtenberg (περιοχή Hof) έχει εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο.

Το κόστος για την αίθουσα συναυλιών και τις πρόσθετες αίθουσες αυξήθηκε από τα αρχικά προβλεπόμενα 3,32 εκατομμύρια ευρώ σε 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλαπλοί. Μεταξύ άλλων, υπήρχε πολύ βραχώδες έδαφος. Η προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης έπρεπε επίσης να αναβληθεί αρκετές φορές.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.