Εκλογές 2021: Η Γερμανία εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας

Η επί 16 χρόνια καγκελάριος θα παραμείνει στη θέση της για όσο διάστημα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα. Κι αυτό, όπως δείχνει και η εμπειρία του 2017, ενδέχεται να διαρκέσει μήνες

Δύο νικητές ή δύο ηττημένοι. Ή μήπως σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση μπορούν να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα; Ο λόγος για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.

Καθώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αμφότεροι οι ανθυποψήφιοι για την Καγκελαρία ήτοι ο Άρμιν Λάσετ και ο Όλαφ Σολτσ διεκδικούν την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού καταγράφοντας ποσοστά τα οποία οι προκάτοχοι τους θα θεωρούσαν ντροπιαστικά.

Κανείς παντοδύναμος

Η κατάσταση δυσκολεύει από το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν αναδείχτηκε από τις κάλπες πανίσχυρο και αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Λάσετ, παρά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του, επέμεινε ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης, αντί του νικητή των εκλογών Σολτς.

Φυσικά, φάνηκε πως υπάρχουν καλές προθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη – που αναμένει πολλά από το Βερολίνο – η οποία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια των αέναων διαπραγματεύσεων.

Για του λόγου το αληθές, ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έριξε το γάντι στην ομόλογό του των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Την κάλεσε, συγκεκριμένα, οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων να συναντηθούν πρώτα μεταξύ τους και να προσπαθήσουν να τα βρουν, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο στον «μεγάλο» εταίρο τους – είτε αυτός είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (το πιθανότερο) είτε οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τα εμπόδια θα είναι πολλά και η πορεία δύσκολη.

Όσο για τα σενάρια που αφορούν στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ό,τι και να λέγεται σήμερα – εκτός από τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Εναλλακτικής στη Γερμανία στην κυβέρνηση.

Ακόμη και ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» παραμένει ανοιχτός (αν και όχι ως πιθανότερο), με εναλλαγή ρόλων σε σύγκριση με τον απερχόμενο, που θα βρει το SPD και τον Σολτς στην θέση του οδηγού.

Με βάση όλα αυτά, δεν αποκλείεται το τυπικό τέλος της παρουσίας της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία – και, κατά συνέπεια, στις συνόδους κορυφής της ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα – να παραταθεί επί αρκετούς μήνες.

Παρτίδα πόκερ

«Η παρτίδα πόκερ αρχίζει» διαπιστώνει το περιοδικό «Der Spiegel». Διότι «μετά την ψηφοφορία, τα ουσιαστικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά: ποιος θα είναι καγκελάριος; Ποιος συνασπισμός θα κυβερνήσει τη χώρα στο μέλλον;» σημειώνει.

Για τους σοσιαλδημοκράτες, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πολλοί πολίτες» ψήφισαν το SPD διότι «θέλουν μια αλλαγή κυβέρνησης και επίσης επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να ονομάζεται Όλαφ Σολτς», δήλωσε ο 63χρονος πολιτικός.

Το ζήτημα είναι πως ο κεντροδεξιός αντίπαλός του, παρά το «απογοητευτικό» αποτέλεσμα, δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οικοδομήσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής της Ένωση» CDU-CSU, διαβεβαίωσε ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος.

«Πριν από τα Χριστούγεννα»

Στη Γερμανία, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εξαρτώνται μόνο από τα πολιτικά κόμματα.

Στο τέλος των προηγούμενων εκλογών το 2017, ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός δεν είχε καταστεί δυνατό να σχηματιστεί παρά μόνο έξι μήνες αργότερα, γεγονός που προκάλεσε πολιτική παράλυση στη Γερμανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Εντούτοις τόσο το SPD όσο και η κεντροδεξιά είπαν ότι έχουν στόχο να υπάρξει μια κατάληξη πριν από τα Χριστούγεννα. Θα τα καταφέρουν;

«Η Γερμανία θα πάρει την προεδρία της G7 το 2022» υπενθύμισε ο Λάσετ, και γι’ αυτό μια νέα κυβέρνηση πρέπει «να έρθει πολύ γρήγορα».

Με τα σημερινά δεδομένα, λύσεις είναι δυνατές για μια πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, η οποία θα έχει αριθμό ρεκόρ 735 βουλευτών, δηλαδή 137 περισσότερους απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Το SPD, με 206 βουλευτές, θα μπορούσε έτσι να συμμαχήσει με τους Πράσινους, που ήρθαν τρίτοι στην ψηφοφορία με 14,8% (118 βουλευτές) και τους φιλελεύθερους του FDP, ένα κόμμα της δεξιάς το οποίο συγκέντρωσε 11,5% (92 βουλευτές). Εναλλακτικά, οι συντηρητικοί (196 έδρες) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με τους Πράσινους και το FDP.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Yougov που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη νύκτα, μια πλειονότητα των ψηφοφόρων ευνοεί την πρώτη επιλογή. Και 43% εξ αυτών εκτιμούν ότι ο Όλαφ Σολτς πρέπει να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ρυθμιστές

Όλα θα εξαρτηθούν συνεπώς από την καλή βούληση δύο μικρών κομμάτων, που χαρακτηρίζονται σήμερα από την «Bild» «ρυθμιστές».

Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, πως θα ήταν «επιθυμητό» για το κόμμα του και τους οικολόγους «να συζητήσουν κατ’ αρχάς μεταξύ τους» πριν αποφασίσουν αν θα συμμαχήσουν με τους συντηρητικούς ή με τους σοσιαλδημοκράτες.

Για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας, οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι μια δοκιμή. Στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εκστρατείας, οι σοσιαλδημοκράτες έβαλαν τελος στους θρυλικούς καβγάδες τους ανάμεσα στην αριστερή και την κεντρώα πτέρυγα για να υποστηρίξουν άπαντες τον επικεφαλής τους, νυν υπουργό Οικονομικών της Άγγελα Μερκελ.

«Όμως πώς θα αντιδράσει το κόμμα αν ο νέος του “ήρωας Όλαφ” υποχρεωθεί να θάψει το μισό πρόγραμμά του για να καλοπιάσει τη φιλελεύθερη δεξιά;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Διότι το FDP δεν θα δεχθεί ποτέ μια αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους, όπως επιθυμούν το SPD και οι Πράσινοι.

Και σε τελική ανάλυση, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο σχηματισμός ενός συνασπισμού θα τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του SPD. Το 2018 είχαν προτιμήσει να διορίσουν ένα ντουέτο αγνώστων της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Το επόμενο Bundestag

Το επόμενο Bundestag έχει τα περισσότερα μέλη στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Βάσει του γερμανικού βασικού Νόμου, το Bundestag έχει τουλάχιστον 598 έδρες, αλλά το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η γερμανική κάτω βουλή είναι η πιο απρόβλεπτη της ΕΕ. Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε το ρεκόρ των 709 βουλευτών, περισσότεροι ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο Bundestag έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας τους 735 βουλευτές.

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.