Εκλογικός νόμος: 16χρονοι μπορούν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι

Τοπικοί σύμβουλοι στα 16, δήμαρχοι στα 18 – με τον νέο εκλογικό νόμο, η Βάδη-Βυρτεμβέργη επιχειρεί να εισέλθει σε νέα εδάφη σε παγγερμανικό επίπεδο.

Νεότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία δήμαρχοι και όχι πια διασκεδαστικοί υποψήφιοι που μετατρέπουν τις εκλογές σε “σόου του Παντς και της Τζούντι”: Με αρκετές σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις τοπικές εκλογές, η Βάδη-Βυρτεμβέργη επιχειρεί να εισέλθει σε νέα εδάφη σε παγγερμανικό επίπεδο, παρά τις νομικές ανησυχίες.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να γίνουν τα τοπικά πολιτικά αξιώματα πιο ελκυστικά και να παρακινηθούν οι νεότεροι για πολιτική εργασία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δημοτικές οργανώσεις-ομπρέλες που επικρίνουν τις αλλαγές που το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης ψήφισε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία και κατά τις ψήφους του FDP και του AfD.

Η σημαντικότερη αλλαγή: στο μέλλον οι 16χρονοι θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για τα δημοτικά, τοπικά και περιφερειακά συμβούλια και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής.

Μέχρι τώρα, τους επιτρεπόταν να ψηφίζουν μόνο στις τοπικές εκλογές, κάτι που ονομάζεται ενεργό εκλογικό δικαίωμα.

Ωστόσο, δεν μπορούσαν ακόμη να θέσουν οι ίδιοι υποψηφιότητα για τις εκλογές (παθητικό δικαίωμα ψήφου).

Ωστόσο, τα όρια ηλικίας δεν αλλάζουν μόνο προς τα κάτω: Στις τοπικές εκλογές του 2024, οι δήμαρχοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου μόνο από την ηλικία των 25 ετών, αλλά ήδη ως 18χρονοι.

Ταυτόχρονα, το ανώτατο όριο ηλικίας για τους υποψηφίους θα πέσει. Στις δημοτικές εκλογές θα μπορούν να ψηφίζουν και οι άστεγοι, κατ’ αναλογία με τον εκλογικό νόμο για τις εκλογές του Landtag.

Επίσης νέο: οι νέες εκλογές γίνονται επαναληπτικές εκλογές. Έτσι, εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορέσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο, δεν θα υπάρχουν νέες εκλογές, στις οποίες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και νέοι υποψήφιοι και να αποχωρήσουν οι παλιοί.

Αντ’ αυτού, διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο υποψηφίων με τις περισσότερες ψήφους.

Οι εκλεγμένοι υποψήφιοι θα μπορούσαν έτσι να βασίζονται πάντα στην απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και να λαμβάνουν έτσι “μια σταθερή δημοκρατική νομιμοποίηση”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Thomas Strobl (CDU).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης