Γιατί η έκρηξη των ακινήτων στη Γερμανία φτάνει στο τέλος της;

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι πωλήσεις ακινήτων στη Γερμανία φαίνεται να μειώνονται, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ραγδαία άνοδος της αγοράς ακινήτων της χώρας θα μπορούσε να πει κανείς ότι φτάνει στο τέλος της.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η αγορά ακινήτων στη Γερμανία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όμως, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Gewos Institute for Urban, Regional and Housing Research με έδρα το Αμβούργο, αυτή η περίοδος ταχείας ανάπτυξης θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος της.

Το 2022, οι πωλήσεις διαμερισμάτων, κατοικιών, εμπορικών ακινήτων και οικοπέδων είναι πιθανό να μειωθούν κατά επτά τοις εκατό 313,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των αγορών αναμένεται να πέσει κάτω από 900.000.

Για τη μελέτη της, η Gewos ανέλυσε στοιχεία σχετικά με τις οριστικοποιημένες συμβάσεις αγοράς ακινήτων και τον σχετικό κύκλο εργασιών.

Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένεται φέτος μείωση του κύκλου εργασιών στη γερμανική αγορά ακινήτων “για πρώτη φορά από το 2009”.

Από τον Μάιο, ο αριθμός των αγοραπωλησιών, των πωλήσεων και ιδιαίτερα των μεγάλων συναλλαγών έχει μειωθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, εξήγησε ο Sebastian Wunsch, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών αναλύσεων ακινήτων της Gewos.

Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών στον τομέα των ακινήτων έφθασε σε αξία ρεκόρ 337 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.

Ενώ ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε ελαφρώς λόγω της έλλειψης προσφοράς, οι τιμές των κατοικιών και των διαμερισμάτων εκτινάχθηκαν κατά περίπου 13%. Πρόκειται για τις ισχυρότερες αυξήσεις από την έναρξη των καταγραφών τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τον Wunsch, αυτό το “απολύτως εξαιρετικό έτος” οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας μετά την κρίση του Covid και στην τεράστια έκρηξη των συναλλαγών στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας καθιστούν όλο και πιο δύσκολο τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές όσο και για τους επενδυτές να συνάψουν αγορές ακινήτων, δήλωσε.

Για τους ανθρώπους που επιθυμούν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται, τη στιγμή που τα ενυπόθηκα δάνεια γίνονται πιο ακριβά.

Οι επενδυτές, από την άλλη πλευρά, αναβάλλουν τις αγορές λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά. Αυτό έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των συναλλαγών ακινήτων.

‘Δεν υπάρχει πτώση στις τιμές των κατοικιών’ στη Γερμανία

Παρά τη μείωση των αγορών, ο Gewos δεν πιστεύει ότι οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν ακόμη. Σύμφωνα με την έκθεση, η πίεση στη γερμανική αγορά κατοικίας παραμένει υψηλή λόγω των ισχυρών επιπέδων μετανάστευσης και του αργού ρυθμού κατασκευής.

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια οριζόντια μείωση των τιμών, πόσο μάλλον για μια ξαφνική πτώση των τιμών”, δήλωσε ο Wunsch. Ωστόσο, η Gewos αναμένει ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό, με αυξήσεις της τάξης του 3% φέτος.

“Σε περιφερειακό επίπεδο και σε ορισμένες τοποθεσίες – όπως για τα μη ανακαινισμένα υφιστάμενα ακίνητα – δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η μείωση των τιμών”, πρόσθεσε ο Wunsch.

Σύμφωνα με τον Gewos, η αγορά οικιστικών ακινήτων, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80 τοις εκατό των συναλλαγών στη χώρα αυτή, είναι επίσης πιθανό να τα πάει κάπως καλύτερα από την αγορά ακινήτων γενικότερα.

Το 2022, ο κύκλος εργασιών σε διαμερίσματα και σπίτια θα μειωθεί πιθανώς κατά περίπου 5,6% σε λίγο κάτω από 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.