Πώς να δηλώσετε τα έξοδα ταξιδιού στη γερμανική φορολογική σας δήλωση

Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση στη Γερμανία, ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, είναι για να μπορέσουν να μειώσουν τον φορολογικό τους λογαριασμό εκμεταλλευόμενοι τις εκπτώσεις.

Μία από τις πιο εύκολες εκπτώσεις που μπορείτε να κάνετε είναι για τα έξοδα μετακίνησης από/προς την εργασία σας. η ομάδα του GRland.info εξηγεί πώς γίνεται αυτό.

Πώς να δηλώσετε τα έξοδα ταξιδιού στη γερμανική φορολογική σας δήλωση

Τα έξοδα για επαγγελματικές μετακινήσεις μπορούν να δηλωθούν με την αξιοποίηση του επιδόματος μετακινούμενων (Entfernungspauschale) στη γερμανική φορολογική σας δήλωση και να συμβάλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων επιστροφής φόρου.

Ενώ ορισμένα έξοδα αφαιρούνται ως ένα καθορισμένο ποσό (π.χ. ανά διανυθέν χιλιόμετρο), άλλα μπορούν να αφαιρεθούν στο σύνολό τους (π.χ. το κόστος των εισιτηρίων).

Οι μισθωτοί μπορούν να εκπέσουν αυτές τις δαπάνες ως έξοδα που σχετίζονται με το εισόδημα (Werbungskosten), ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να δηλώσουν τα έξοδα ταξιδιού τους ως επαγγελματικά έξοδα (Betriebsausgaben).

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα εξής:

  • Δαπάνες για τη μετακίνηση από την κατοικία σας στον κύριο χώρο εργασίας σας
  • Έξοδα μετακίνησης για εξωτερικές δραστηριότητες και επαγγελματικά ταξίδια

1. Έκπτωση δαπανών για τη μετακίνηση από/προς την εργασία σας στη Γερμανία

Μπορείτε να διεκδικήσετε επίδομα για τις μετακινήσεις μεταξύ της κατοικίας σας και του κύριου χώρου εργασίας σας (erste Tätigkeitsstätte).

Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 30 λεπτά ανά χιλιόμετρο για τα πρώτα 20 χιλιόμετρα μονής διαδρομής προς ή από τον χώρο εργασίας σας, ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς ή τα πραγματικά έξοδα που πραγματοποιήθηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζητηθεί είτε περπατάτε, είτε κάνετε ποδήλατο, είτε οδηγείτε αυτοκίνητο, είτε χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εφορία θα δεχτεί εκπτώσεις μόνο για τη συντομότερη δυνατή διαδρομή.

Από τον Ιανουάριο του 2021, το επίδομα μετακίνησης αυξήθηκε στα 35 λεπτά από το 21ο χιλιόμετρο της διαδρομής μιας για τους μετακινούμενους μεγάλων αποστάσεων και από το 2022 έως το 2026 θα αυξηθεί εκ νέου στα 38 λεπτά από το 21ο χιλιόμετρο της διαδρομής.

Υπάρχει όριο στο επίδομα μετακινούμενων στη Γερμανία;

Σε γενικές γραμμές, η εφορία δέχεται 230 μετακινήσεις ανά έτος, αλλά αν έχετε εξαήμερη εβδομάδα εργασίας μπορείτε να διεκδικήσετε έως και 280 μετακινήσεις ανά έτος.

Τα έξοδα μετακίνησης δεν μπορούν να αφαιρεθούν για ημέρες που πέρασαν σε ασθένεια, σε διακοπές ή σε εργασία από το σπίτι – οι ημέρες που πέρασαν σε εργασία από το σπίτι μπορούν αντ’ αυτού να διεκδικηθούν με τη χρήση του κατ’ αποκοπήν επιδόματος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Με το επίδομα μετακινούμενου μπορούν να αφαιρεθούν κατ’ ανώτατο όριο 4.500 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, εάν πληροίτε μία από τις ακόλουθες δύο εξαιρέσεις, θα πρέπει να κρατήσετε τις αποδείξεις ως απόδειξη για την εφορία:

  • Εάν μετακινείστε στην εργασία σας με το δικό σας προσωπικό ή επαγγελματικό όχημα, μπορείτε να διεκδικήσετε περισσότερα από 4.500 ευρώ ετησίως.
  • Εάν μετακινείστε στην εργασία σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα έξοδα υπερβαίνουν τα 4.500 ευρώ ετησίως, μπορείτε να καταχωρήσετε και να διεκδικήσετε τα πραγματικά έξοδα στη φορολογική σας δήλωση.
  • Δαπάνες μετακίνησης για πολλούς χώρους εργασίας
  • Μπορείτε να έχετε μόνο έναν κύριο χώρο εργασίας. Εάν εργάζεστε σε διάφορους τόπους, αυτό θεωρείται εξωτερική δραστηριότητα (Auswärtstätigkeit) και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Αντί να διεκδικήσετε ένα κατ’ αποκοπή ποσό ανά χιλιόμετρο, εάν μετακινείστε σε εξωτερικές δραστηριότητες με δημόσια μέσα μεταφοράς, μπορείτε να αποζημιωθείτε για τα πραγματικά σας έξοδα (π.χ. το κόστος των εισιτηρίων σας).

Εάν μετακινείστε με αυτοκίνητο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την αποζημίωση χιλιομέτρων (Kilometerpauschale) και ανέρχεται σε 30 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Εάν, ωστόσο, έχετε πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας σε διαφορετικές τοποθεσίες, μπορείτε να διεκδικήσετε το επίδομα μετακίνησης για κάθε κύρια θέση εργασίας, εφόσον ταξιδεύετε από/προς το σπίτι σας.

Όταν ταξιδεύετε από κύριο χώρο εργασίας σε άλλο χώρο εργασίας, οι αποστάσεις μπορούν να αθροιστούν, αλλά τότε το επίδομα μετακινούμενου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ήμισυ της συνολικής απόστασης.

Επίδομα για μετακινούμενους σε μεγάλες αποστάσεις στη Γερμανία

Από το 2021, οι μετακινούμενοι σε μεγάλες αποστάσεις με καθημερινή μετακίνηση 21 χιλιομέτρων και άνω μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το νέο επίδομα κινητικότητας (Mobilitätsprämie), το οποίο χορηγεί ένα επίδομα 14% του αυξημένου επιδόματος μετακίνησης από το 21ο χιλιόμετρο της διαδρομής προς μία κατεύθυνση.

Για να υποβάλετε αίτηση για αυτό το επίδομα, το ετήσιο εισόδημά σας δεν μπορεί να υπερβαίνει το βασικό αφορολόγητο επίδομα (Grundfreibetrag), το οποίο ανέρχεται σε 9.744 ευρώ από το 2021. Από το 2022, το βασικό αφορολόγητο επίδομα αυξάνεται σε 10.347 ευρώ.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το ασφάλιστρο κινητικότητας στη φορολογική σας δήλωση και, εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, αυτό μεταφέρεται απευθείας στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Η βάση υπολογισμού του πριμ ποικίλλει ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός σας και του βασικού αφορολόγητου επιδόματος.

Πώς να δηλώσετε τα έξοδα ταξιδιού στη γερμανική φορολογική σας δήλωση
Επίδομα για μετακινούμενους σε μεγάλες αποστάσεις στη Γερμανία | By pixelshot

2. Δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια στη Γερμανία

Εάν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, της περαιτέρω εκπαίδευσης και των επισκέψεων σε εμπορικές εκθέσεις, συνιστάται να δηλώσετε τα προκύπτοντα έξοδα στη φορολογική σας δήλωση (εφόσον ο εργοδότης σας δεν τα έχει ήδη καλύψει). Το μέσο μεταφοράς σας είναι άσχετο, εκτός εάν ταξιδέψατε με εταιρικό αυτοκίνητο, το οποίο δεν εκπίπτει φορολογικά.

Τα έξοδα για ταξίδια με δημόσια μέσα μεταφοράς, πλοία ή αεροπλάνα επιστρέφονται όλα στο ακέραιο, εφόσον ταξιδέψατε στη χαμηλότερη διαθέσιμη κατηγορία.

Τα ταξίδια με τρένο στην αμέσως ανώτερη κατηγορία μπορούν να επιστραφούν εάν ο χρόνος ταξιδιού υπερβαίνει τις δύο ώρες.

Εάν ταξιδέψατε με αυτοκίνητο, μπορείτε είτε να προσδιορίσετε τα πραγματικά έξοδα που πραγματοποιήσατε και να τα ζητήσετε είτε να χρησιμοποιήσετε το χιλιομετρικό επίδομα (Kilometerpauschale).

Σε αντίθεση με το επίδομα μετακινούμενων, το χιλιομετρικό επίδομα μπορεί να εφαρμοστεί για το ταξίδι “πάνε/έλα”.

Ανά διανυόμενο χιλιόμετρο, το χιλιομετρικό επίδομα στη Γερμανία ανέρχεται σε:

  • 30 λεπτά για διαδρομές με αυτοκίνητο
  • 20 λεπτά για διαδρομές με μοτοσικλέτα, σκούτερ ή ηλεκτρονικό ποδήλατο
  • Εάν ο εργοδότης σας κάλυψε μέρος των εξόδων του επαγγελματικού σας ταξιδιού, έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε είτε να αφαιρέσετε το ποσό από τα συνολικά έξοδα είτε να διαγράψετε τις επιχορηγήσεις του εργοδότη στη φορολογική σας δήλωση.

Εάν το επαγγελματικό σας ταξίδι εκτός της κατοικίας και του κύριου χώρου εργασίας σας υπερβαίνει τις 8 ώρες, μπορείτε να ζητήσετε κατ’ αποκοπήν 14 ευρώ για τα γεύματα (Verpflegungsmehraufwand). Εάν το ταξίδι υπερβαίνει τις 24 ώρες, μπορείτε να διεκδικήσετε κατ’ αποκοπήν ποσό 28 ευρώ.

Πώς να δηλώσετε τα έξοδα ταξιδιού στη γερμανική φορολογική σας δήλωση
Δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια στη Γερμανία | By Sanja85

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.