Έκθεση διαφθοράς 2020: Αυξήθηκε η δωροδοκία-δωροληψία στη Γερμανία

Τα αδικήματα διαφθοράς, όπως η δωροδοκία και η δωροληψία, αυξήθηκαν κατά περίπου 50 τοις εκατό το 2020. Η BKA υπολογίζει την αξία των χρημάτων σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αξιοσημείωτο: Η επιρροή του τομέα της υγείας αυξάνεται.

Η διαφθορά εξακολουθεί να ανθεί. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την έκθεση κατάστασης σχετικά με τη διαφθορά που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA).

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει ότι οι υποθέσεις δωροδοκίας ειδικότερα έχουν αυξηθεί απότομα και, με 1.862 καταγγελλόμενα αδικήματα, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Παράλληλα, οι υποθέσεις δωροδοκίας αυξήθηκαν επίσης κατά σχεδόν 50% (2019: 1.107 – 2020: 1.617).

Οφέλη αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ

Η απότομη αύξηση αυτών των αδικημάτων διαφθοράς αντικατοπτρίζεται επίσης στη συνολική αξία των οφελών που αποκτήθηκαν μέσω διαφθοράς: τα οφέλη που αποκτήθηκαν μέσω διαφθοράς το 2020 μπορούν να προστεθούν σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Κύριος στόχος δημόσια διοίκηση

Πρωταρχικός στόχος των ιδιωτών καθώς και των εταιρειών παραμένει η δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να αναθέσει συμβάσεις ή να εγκρίνει αιτήσεις. Μεταξύ των αποδεκτών δεν είναι μόνο το υπαλληλικό προσωπικό, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που δέχθηκαν παροχές ή επέτρεψαν να δωροδοκηθούν.

Το μερίδιό τους αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από 67% σε 71%). Ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες ένας εντολοδόχος, όπως ένας βουλευτής ή δημοτικός σύμβουλος, δωροδοκήθηκε, μάλιστα, διπλασιάστηκε (2019: 7 – 2020: 15).

Οι έρευνες στο πλαίσιο της υπόθεσης μασκών δεν περιλαμβάνονται ακόμη εδώ. Το σκάνδαλο προέκυψε μόλις την άνοιξη του 2021.

Δωροδοκία γιατρών στη Γερμανία
Αυξήθηκε η δωροδοκία-δωροληψία στη Γερμανία

Διαφθορά στον τομέα της υγείας: Νέο υψηλό όλων των εποχών

Παρ’ όλα αυτά, η δωροδοκία στον τομέα της υγείας προκαλεί ανησυχία: το 2020 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με 165 καταγεγραμμένα αδικήματα σε εθνικό επίπεδο.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, υπήρχαν μόλις οκτώ περιπτώσεις. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ακόμη και αν οι επιχειρήσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών ή τον κατασκευαστικό τομέα εξακολουθούν να εμφανίζονται στις στατιστικές σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό, η BKA σημειώνει στην τελευταία της έκθεση για την κατάσταση: η επιρροή της ιατρικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας κατά το πρώτο έτος πανδημίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Διαφορετικό είδος δωροδοκίας λόγω της πανδημίας;

Σύμφωνα με το BKA, η πανδημία δεν θα πρέπει να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην κατάσταση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, οι άνθρωποι προσπάθησαν να κερδίσουν πλεονεκτήματα κυρίως με μετρητά (69,8% των περιπτώσεων).

Συγκριτικά, το 2019, οι προσκλήσεις σε εκδηλώσεις εξακολουθούσαν να αποτελούν το κυρίαρχο μέσο για την επίτευξη του σκοπού στο 75% των περιπτώσεων. Ένα χρόνο αργότερα, και πιθανότατα λόγω περισσότερων ακυρωμένων εκδηλώσεων, αυτός ο τύπος παράνομης επιρροής έχει μειωθεί στο 5,8%.

Ζημιά ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ

Η αξία ενός πλεονεκτήματος πρέπει να διακρίνεται από τη ζημία που προκαλείται σε τρίτους. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και συνεπώς είναι περίπου 72% υψηλότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Η BKA επισημαίνει ότι το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει την πραγματική έκταση μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ο αριθμός των αδήλωτων υποθέσεων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος, τόσο όσον αφορά το ύψος της ζημίας όσο και τον αριθμό των αδικημάτων διαφθοράς.

Παρά τα προληπτικά μέτρα που καθιερώνονται σιγά σιγά, όπως η αρχή της εναλλαγής στη διοίκηση, η διαφθορά είναι ένα αδίκημα δράστη-θύτη, στο οποίο σπάνια υπάρχει σαφές θύμα. Η ζημία συνήθως βαρύνει το κοινωνικό σύνολο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.