Η εκτίναξη του κόστους ζωής μηδενίζει την αποταμίευση στην Γερμανία

Ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία που αγγίζει ήδη το 7,5% και η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι αποτελούν εμπόδια για την αποταμίευση των Γερμανών.

Σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών τραπεζών και ταμιευτηρίων στην εφημερίδα Welt am Sonntag οι Γερμανοί καταθέτες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο να βάλουν χρήματα στην άκρη, δεδομένου ότι ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική τους δύναμη.

Mάλιστα πολλοί Γερμανοί ουσιαστικά βασίζονται στις αποταμιεύσεις που κατάφεραν να κάνουν την περίοδο της πανδημίας, χάρη στην αναγκαστικά μειωμένη τότε κατανάλωση εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Xέλμουτ Σλέβαϊς, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, αναμένεται ότι έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φέτος το σύνολο των μηνιαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της γερμανικής Sparkasse πριν από ένα χρόνο μόνο το 15% των καταθετών στη Γερμανία δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.