Ελεγκτικό Συνέδριο: Καμπανάκι για τη δημοσιονομική κατάσταση

«Καμπανάκι» στα γερμανικά κόμματα, που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού και εξετάζουν την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, κτύπησε το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τη σταθεροποιήσει.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Για να γίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα ξανά, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα», αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τη γερμανική Βουλή.

«Η αναμονή και η ελπίδα για καλύτερες οικονομικά εποχές δεν θα αρκούν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας», προσθέτει.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα δαπανών καθώς συμφώνησαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις να υπάρξει από το 2023 επιστροφή στα όρια του χρέους και να αποφευχθούν οι αυξήσεις φόρων.

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων των κομμάτων δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκπρόσωποί τους συζητούσαν την αύξηση του ομοσπονδιακού δανεισμού το επόμενο έτος για να καταστεί εφικτή μία εφάπαξ ενίσχυση με πολλά δις. ευρώ του κρατικού επενδυτικού ταμείου για το κλίμα.

Το Βερολίνο «αντιμετωπίζει πληθώρα δημοσιονομικών προβλημάτων και προκλήσεων για τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις», ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη γήρανση του πληθυσμού και τον κίνδυνο αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Επίτροπος του Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης συνέστησε «ένα πάγωμα των δαπανών , που απαιτεί τη χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου με τον αντίστοιχο τερματισμό άλλων μέτρων».

Αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για το ΑΕΠ

Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, οι προβλέψεις των οποίων καθοδηγούν τη δημοσιονομική πολιτική της, αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% για το 2021 έναντι 3,1% που προέβλεπαν τον Μάρτιο, λόγω της στενότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιορισμών της παραγωγικής δυναμικότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ | Με πληροφορίες από Reuters

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.