Ελλάδα: Πράσινο φως για την 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Tέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα χορηγείται από 7 Απριλίου σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα για τα ραντεβού τέταρτης δόσης εμβολίων ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών στις 7/4, και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και τη μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει αυτή η δόση να γίνει σε μεσοδιάστημα τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση», σημείωσε στη συνέχεια.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν συνιστάται η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού -πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεοδωρίδου: Πώς θα γίνεται η τέταρτη δόση σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης τρεις μήνες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι μελέτες για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη.

Οκτώ εβδομάδες το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για διεύρυνση του διαστήματος εμβολιασμού μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης των ενηλίκων σε οκτώ εβδομάδες για MRNA εμβόλια, από τρεις εβδομάδες για το Pfizer και τέσσερις εβδομάδες για το Moderna.

«Το μεσοδιάστημα των τριών εβδομάδων συνεχίζει να συστήνεται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και σε εκείνους που έχουν ανάγκη ταχείας ανασοποίησης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τόνισε πως αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Πηγή: iefimerida

Δείτε την ενημέρωση:

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την 4η δόση του εμβολίου

Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Υγείας σε σχέση με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Το υπουργείο επισημαίνει ότι όπως τονίστηκε και στην ενημέρωση για τους άνω των 60 ετών «υπάρχει ισχυρή σύσταση» να προχωρήσουν σε 4η δόση μετά την παρέλευση τετράμηνου από την τρίτη αναμνηστική δόση, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτό σημαίνει πως η τέταρτη δόση δεν έχει να κάνει με την ισχύ ή όχι των πιστοποιητικών εμβολιασμού και όσων διευκολύνσεων απορρέουν από αυτά για τους πολίτες.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, η δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα άνω των 70 ετών και σε όσους άνω των 60 αλλά με υποκείμενα νοσήματα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα βαριάς νόσησης και άρα και νοσηλείας.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.