Ελλάδα: Η πανδημία εκτοξεύει την ανεργία

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει τη κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) σε ρεπορτάζ της ARD από την Αθήνα:

«Η οικονομική στήριξη του δημοσίου στις επιχειρήσεις χορηγείται υπό τον όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζομένους και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».

Για τον Έλληνα οικονομολόγο είναι σαφές ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν η πανδημία τεθεί στη χώρα υπό έλεγχο λίγο πριν το καλοκαίρι.

Διότι τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία είναι καθοριστική για τη πορεία της οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι το 10% των εργαζομένων απασχολείται στον τουρισμό.

5,9 δις ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, όπως ο Σταύρος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του.

Είναι άνεργος εδώ και 3 χρόνια όταν χρεοκόπησε η εταιρία στην οποία εργαζόταν. Όπως λέει στα 54 είναι δύσκολο να βρεις δουλειά: «Είναι δύσκολο, αλλά το παλεύουμε. Παίρνω 200 ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό. Κάνω ό,τι μπορώ για να βρω δουλειά, αλλά δυστυχώς το λοκντάουν δε βοηθά».

Όπως ο Σταύρος έτσι πολλοί άλλοι στη Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες ανέχειας και πριν την πανδημία. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Διαθέτοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 σχεδόν 6 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα η Ελλάδα έλαβε πιστώσεις 2,7 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

«Πολλά νοικοκυριά ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και οι δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου να τα στηρίξει με φοροαπαλλαγές περιορισμένες», εκτιμά ο Νίκος Βέττας:

«Για το λόγο αυτό η μεγάλη πρόκληση για τη κυβέρνηση είναι αφενός να αυξήσει την παραγωγικότητα και αφετέρου να βοηθήσει τον πληθυσμό».

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.