Έλλειψη φαρμάκων στη Γερμανία: Ανησυχία από παιδίατρους

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός παιδιών είναι άρρωστα αυτή τη στιγμή – και τα φάρμακα γι’ αυτά, όπως το σιρόπι για τον πυρετό και τα αντιβιοτικά, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού.

Η επαγγελματική ένωση παιδίατρων και εφήβων ζητά τώρα άμεση πολιτική παρέμβαση.

Η Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων και Εφήβων Ιατρών ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να παρέμβει σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού με φάρμακα για μικρά παιδιά, όπως το σιρόπι για τον πυρετό.

“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια εκστρατεία προμηθειών που ωθείται από την πολιτική για να προμηθευτούμε γρήγορα σιρόπι για τον πυρετό, ορισμένα αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα για μικρά παιδιά που έχουν γίνει σπάνια, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας Corona σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Thomas Fischbach στην “Rheinische Post”.

Τα σχέδια για νομοθετικές αλλαγές που παρουσίασε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) θα έρθουν πολύ αργά.

Πολλά άρρωστα παιδιά και ελάχιστα φάρμακα

“Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, επειδή πάρα πολλά παιδιά είναι άρρωστα”, περιέγραψε ο Fischbach.

“Είναι ένα κατηγορητήριο ότι τέτοια απλά φάρμακα, όπως ένα σιρόπι που μειώνει τον πυρετό, συχνά δεν είναι πλέον διαθέσιμα”. Οι απελπισμένοι γονείς έρχονται στα ιατρεία, οι φαρμακοποιοί πρέπει να υπομένουν την ταλαιπωρία χωρίς να φταίνε οι ίδιοι.

Συμφόρηση εφοδιασμού λόγω της ρύθμισης των σταθερών τιμών

“Υπάρχουν πολύ λίγοι προμηθευτές τέτοιων φαρμάκων, επειδή η ρύθμιση των σταθερών τιμών στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε μετανάστευση της παραγωγής σε χώρες με χαμηλούς μισθούς, όπως η Ινδία και η Κίνα”, επέκρινε ο παιδίατρος.

“Εκεί υπάρχουν πλέον προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε συμφόρηση”.

Πρόσφατα υπήρξαν επίσης δυσχέρειες στην προμήθεια ορισμένων φαρμάκων για ενήλικες. Σε απάντηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι ο στόχος ήταν να διευρυνθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από μεμονωμένους κατασκευαστές.

Η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική παρά τα υφιστάμενα μέσα για εναλλακτικά παρασκευάσματα σε περίπτωση ελλείψεων.

Ο Lauterbach είχε δηλώσει στο στούντιο της πρωτεύουσας ARD ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα πρέπει πλέον να αναγκάζονται να αγοράζουν φάρμακα και δραστικά συστατικά εκεί όπου είναι φθηνότερα.

Οι φαρμακοποιοί απαιτούν πρόσθετες αμοιβές

Για τα φαρμακεία, οι ελλείψεις είναι ενοχλητικές, καθώς πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα φάρμακα των ασθενών ή να τα παράγουν εν μέρει τα ίδια – κάτι που είναι χρονοβόρο και δαπανηρό.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών (ABDA), Gabriele Regina Overwiening, ζήτησε ως εκ τούτου μια πρόσθετη αμοιβή:

“Τα φαρμακεία χρειάζονται επειγόντως μια αμοιβή για τη διαχείριση των ελλείψεων εφοδιασμού, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις υψηλές δαπάνες σε χρόνο και προσωπικό”, δήλωσε στην “Rheinische Post”.

“Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε και πάλι περισσότερες παραγωγικές δυνατότητες στην Ευρώπη για σημαντικά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.