Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού-Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους εκλογείς και ποια δημόσια έγγραφα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας – Αναλυτικά πως γίνεται η εγγραφή στο «apodimoi.gov.gr»

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές, όταν πραγματοποιηθούν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες.

Και αυτό γιατί η νομοθεσία ορίζει ότι οιεκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Δεδομένου ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, είναι καλό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Η διαδικασία εγγραφής στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους είναι σχετικά απλή, αφορά ωστόσο έναν περιορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού και όχι το σύνολο των αποδήμων, εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις αποφάσεις εφαρμογής της.

Όπως ορίζει ο νόμος (4648/2019) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική.

Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά:

  • Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
  • Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Ωστόσο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Είναι σημαντικό όσοι επιθυμούν να εγγραφούν να γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν άμεσα. Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Δεδομένου ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, είναι καλό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Για να μπορέσει ο εκλογέας να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να εγγραφεί ως χρήστης και να συμπληρώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου θα λάβει την απάντηση για την αίτηση που θα καταθέσει.

Επιλέγοντας «εγγραφή» ο χρήστης βρίσκεται πλέον στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ και θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς του για να συνδεθεί μέσω Taxinet, στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του ώστε η εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του (όπως συμβαίνει σε όλες τις εφαρμογές του gov.gr) του μητρώου του.

Αυτόματα συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη τα οποία παρέχονται από την ΑΑΔΕ.

Ο χρήστης θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταχωρίσει, ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει σε μήνυμα που θα του αποσταλεί.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κάθε χρήστη πρέπει να είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, να μη χρησιμοποιηθεί δηλαδή από δύο άτομα.

Όταν ο χρήστης βρεθεί στην κεντρική σελίδα εφαρμογής, αριστερά στην μπάρα στο επάνω μέρος εμφανίζεται εικονίδιο, το οποίο με ένα κλικ εμφανίζει τις διαθέσιμες λειτουργίες.

Με χρήση του κουμπιού «Νέα Αίτηση», ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη δημιουργία μιας νέας αίτησης.

Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει το κουμπί «Αναζήτηση στον βασικό κατάλογο» που βρίσκεται πάνω δεξιά της οθόνης, ώστε να αναζητήσει τα στοιχεία του στον βασικό εκλογικό κατάλογο (στα πρότυπα του «Μάθε πού ψηφίζεις»).

Η εύρεση της προσωπικής του εγγραφής και η επιλογή της από τον βασικό εκλογικό κατάλογο, είναι προϋπόθεση για την καταχώριση και υποβολή της αίτησης εγγραφής. Ενδέχεται να βρεθούν δύο εγγραφές, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει τη σωστή.

Αν δεν βρεθούν εγγραφές δεν μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης.

Τα άτομα κάτω των 30 ετών θα πρέπει να κάνουν την αίτηση επιλέγοντας την ένδειξη εξαρτώμενο μέλος και να συμπληρώσουν και το ΑΦΜ του κύριου φορολογουμένου.

Στη συνέχεια ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και τη διεύθυνση κατοικίας και μετά τη χώρα και την πόλη όπου επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Παράλληλα θα πρέπει να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ηλεκτρονικά ή να εξουσιοδοτήσει το ΥΠΕΣ να τα αναζητήσει αυτεπαγγέλτως.

Όσοι αδυνατούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας, όπου θα υποβληθεί με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου.

Για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη.

Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.