Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι προκαλούν με το «Τσεσμέ»

Λίγα 24ωρα μετά την εκτός ορίων παραληρηματικού τύπου επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το ψευτοεπιχείρημα ότι η Αθήνα δεν γνωρίζει τα όριά της, η Άγκυρα έκανε ακόμη μία άκρως προκλητική κίνηση.

Με Navtex που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε την έναρξη υδρογραφικών ερευνών από το πλοίο «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η περιοχή ερευνών από το «Τσεσμέ» που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι περιγράφεται στον χάρτη και περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου.

Πρόκειται για μια περιοχή σε διεθνή ύδατα. Αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Παράνομη η τουρκική Navtex

Η τουρκική Navtex είναι παράνομη. Μπορεί να αφορά υδρογραφικές εργασίες σε διεθνή ύδατα, εκδόθηκε όμως χωρίς την άδεια, την έγκριση και την συναίνεση της Ελλάδας. Η οποία έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα για να αδειοδοτεί πιθανές θαλάσσιες εργασίες εντός των ορίων της περιοχής ευθύνης της.

Με πρακτικές κινήσεις δηλαδή, η Άγκυρα επαναφέρει την θέση της ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες ίσες με το σημερινό πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 6 ναυτικά μίλια.

Εάν οι σημερινές καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο -όπου πνέουν άνεμοι εννέα μποφόρ- συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι το παλαιό υδρογραφικό «Τσεσμέ» δεν θα μπορέσει να βγει για τη διενέργεια ερευνών.

Ωστόσο, ακόμη κι αν πρόκειται για μια πρόκληση επί χάρτου που δεν θα εξελιχθεί σε προβοκάτσια επί του πεδίου, οι Τούρκοι επιχειρούν να καταγράψουν ότι έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν σεισμικές έρευνες σε απόσταση μόλις επτά ναυτικών μιλίων από ελληνικά νησιά, χωρίς την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η άκρως προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι η μη φιλική τουρκική ενέργεια εκδηλώνεται ενώ η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Εκ των πραγμάτων, όσο κι αν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει στόχο να μην υπάρξει κλιμάκωση όπως πιθανώς επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν που φαίνεται πως θέλει να σπρώξει την Αθήνα σε αντίδραση, η πιθανή έξοδος ακόμη ενός τουρκικού ερευνητικού στο Αιγαίο υπονομεύει και είναι πιθανόν να τορπιλίσει την προσπάθεια συνεννόησης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.