ΕΜΑ: Η αναλογία οφέλους – ρίσκου είναι θετική για το εμβόλιο AstraZeneca

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με αυτό, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Ίμερ Κουκ.

Οι τοποθετήσεις της Κουκ:

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους – ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο.

Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία.

Υπήρχαν 30 περιπτώσεις ως 10 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προστέθηκαν κι άλλες το σαββατοκύριακο, οι αριθμοί είναι δυναμικοί.

Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση.

Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες.

Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση;

Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη.

Την Πέμπτη θα φτάσουμε σε συμπέρασμα από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και θα ενημερώσουμε τον κόσμο.

Μελετούμε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου κι αν αυτές συνδέονται με τις παρενέργειες.

Η Αυστρία «πάγωσε» τη χρήση συγκεκριμένης παρτίδας. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα στην παρασκευή του εμβολίου.

Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου στους Ευρωπαίους.

Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να εμπιστευτούν το εμβόλιο. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόβλημα που είναι άλυτο, τότε θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Λαμβάνουμε δεδομένα και από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα συμπεριλαμβάνουμε στην ανάλυσή μας.

Μελετούμε περιπτώσεις θρομβώσεων και σε άλλα εμβόλια, αλλά τώρα έχουμε επικεντρωθεί στην AstraZeneca».

Τι γίνεται στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μεταξύ των 17.000.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αυτό το πλαίσιο, 17 ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία) έχουν αναστείλει τη χρήση του.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η σχετική απόφαση-σύσταση από τον ΕΜΑ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.