Η εμπορική ρήξη Γερμανίας – Ρωσίας θα προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη

Για οικονομικό σοκ που θα ταρακουνήσει ολόκληρη την Ευρώπη προειδοποιεί η S&P Global, στην περίπτωση που υπάρξει ρήξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Ήδη, πέντε γερμανικά think tanks προειδοποιούν ότι η ζημιά για τη γερμανική οικονομία στην περίπτωση που διακοπεί η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα θα είναι της τάξης των 220 δισ. ευρώ.

Όμως, η S&P Global εξηγεί ότι μια τέτοια εμπορική ρήξη δεν θα έρθει κατ΄ ανάγκη μέσω του φυσικού αερίου.

«Το να σταματήσει η Γερμανία να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο ή να το κόψει η Ρωσία τις προμήθειες προς τη Γερμανία δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Η διατάραξη άλλων ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη, όμως τα μέταλλα, θα μπορούσε επίσης να παίξει έναν ρόλο», είπε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, Paul Gruenwald.

«Κοιτάζοντας το αρνητικό σενάριο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό που θα έκανε πραγματικά διαφορά στη μακροοικονομική κατάσταση είναι κάποιου είδους ρήξη στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», σημείωσε.

«Θα χρειαζόταν μία ρήξη μεγάλης έντασης για να σημειωθεί ένα σοβαρό πλήγμα στο γερμανικό βιομηχανικό οικοδόμημα, και αυτό θα σήμαινε χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση και χαμηλότερη εμπιστοσύνη. Και τότε θα έχουμε ένα οικονομικό σοκ», σημείωσε ο Gruenwald.

Η Γερμανία προμηθεύεται περίπου το μισό από το πετρέλαιό της από τη Ρωσία και δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της. Η Κομισιόν παρουσίασε προ ημερών τα σχέδιά της για τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τη ρωσική ενέργεια και η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που απαγόρευσε εντελώς τις εισαγωγές από τις αρχές του μήνα.

Η Wood Mackenzie έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βιώσει «πιο μόνιμες αλλαγές», με το παγκόσμιο εμπόριο να αλλάζει οριστικά εξαιτίας της κρίσης.

«Εάν η πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε μία ανάγκη να συντομευθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη σημασία του να έχεις αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους», σημειώνει.

«Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ανακατάταξη του παγκόσμιου εμπορίου που θα έχει διάρκεια.

Η παγκόσμια οικονομία θα γίνει πιο περιφερειοποιημένη, με συντομότερες εφοδιαστικές αλυσίδες και πιο αξιόπιστους εταίρους».

Πηγή: moneyreview.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.