Εμβολιασμός: Μπορούν οι αέναες αναμνηστικές δόσεις να δώσουν τη λύση;

Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού προσφέρει ήδη το Ισραήλ σε πολίτες του, ενώ οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες θα θεωρούν πλήρως εμβολιασμένους μόνο όσους έχουν ολοκληρώσει τρεις δόσεις.

Η επιστημονική κοινότητα, αντιμέτωπη με έναν διαρκώς μεταλλασσόμενο ιό, διστάζει να προχωρήσει σε προβλέψεις για το μέλλον.

Σε συνεντεύξεις τους, όμως, πολλοί ειδήμονες είπαν ότι ο στόχος του μαζικού εμβολιασμού κάθε λίγους μήνες δεν είναι εφικτός.

«Ο περιοδικός εμβολιασμός είναι χρήσιμος σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι», λέει η Ακίκο Ιουασάκι, ανοσιολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία;

Όπως αποδείχθηκε, είναι δύσκολο να πεισθεί ο πληθυσμός για την ανάγκη τακτικού εμβολιασμού.

Παρότι 73% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν εμβολιασθεί, μόλις 30% έχουν λάβει τρίτη δόση.

Ακόμη σημαντικότερο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν στην αποτελεσματικότητα τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19, με εξαίρεση τους ανοσοκατεσταλμένους.

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον» καθιστά επιτακτική την αναμνηστική τρίτη δόση, ικανή να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης.

«Ακόμη όμως και με ισχυρή ανοσία, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τον ιό μακριά μας για πολύ καιρό. Ίσως αυτό θα ήταν δυνατό με εμβόλιο στοχευμένο στην “Όμικρον”», λέει ο ιολόγος του ερευνητικού Ινστιτούτου Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, Σέιν Κρότι.

«Δεν υπάρχει νόημα στον εμβολιασμό για ένα στέλεχος που τείνει να εξαφανισθεί. Αν είναι να προστεθεί μια τέταρτη δόση, ας περιμένουμε αυτή να γίνει με εμβόλιο κατά της “Όμικρον”», λέει ο Αλι Ελεμπέντι, ανοσιολόγος του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις.

Αν στόχος μας είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενόψει της επέλασης της «Όμικρον», άλλη στρατηγική είναι ενδεδειγμένη, υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.

Ερευνητές αναζητούν τώρα «παν-κορωνοϊκό» εμβόλιο, το οποίο θα πλήττει συγκεκριμένα τμήματα του ιού, κοινά σε κάθε μετάλλαξη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούν επίσης να συνδυασθούν με αναμνηστικές δόσεις σε εισπνεόμενη μορφή, ικανές να δημιουργούν ωφέλιμη επίστρωση στη ρινική κοιλότητα, την «πύλη» διείσδυσης του ιού στο ανθρώπινο σώμα.

Ακόμη και η αύξηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ δόσεων μπορεί να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού, κάτι που έχει αποδειχθεί στην αντιμετώπιση άλλων παθογόνων παραγόντων.

Ακόμη, όμως, και ειδικοί οι οποίοι ήταν αρχικά διστακτικοί στην ιδέα των αναμνηστικών δόσεων, άλλαξαν πλέον γνώμη.

«Η “Όμικρον” άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική μετάλλαξη», λέει ο Σκοτ Χένσλεϊ, ανοσιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων της αμερικανικής κυβέρνησης, Άντονι Φάουτσι, μιλούσε επίμονα για την ανάγκη πρόληψης της μετάδοσης από συμπτωματικούς ασθενείς με τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, και υπό το βάρος της εξάπλωσης της «Όμικρον», ο δρ Φάουτσι αναφέρει ότι ο κρισιμότερος πλέον δείκτης της πανδημίας αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τρίτης δόσης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.