Εμβολιασμός στην Ευρώπη: Οι…λαγοί και οι…χελώνες

Εμβολιασμός στην Ευρώπη. Από τις τελευταίες ημέρες του 2020 η επικαιρότητα έχει κατακλυστεί από εικόνες εκείνων που θα έχουν να…υπερηφανεύονται πως ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν στον εμβολιασμό για τον COVID-19.

Πως τα πάνε όμως οι ευρωπαϊκές χώρες;

Στο Βέλγιο υπήρξαν κάποιοι περισσότερο συμβολικοί εμβολιασμοί, αλλά η βελγική εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Στην Ολλανδία η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου. Αυτό καθιστά την Ολλανδία την τελευταία χώρα στην ΕΕ που άρχισε να χορηγεί εμβόλια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ισραήλ προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Ο εμβολιασμός γίνεται γρήγορα. Η δεύτερη θέση ανήκει στο Μπαχρέιν, ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Γερμανία έχει ήδη 131.000 εμβολιασμούς. Στη Γερμανία η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου. Όπως και οι Γάλλοι, οι Γερμανοί επέλεξαν να χορηγήσουν τα πρώτα εμβόλια στους ενοίκους των γηροκομείων και στους φροντιστές τους.

Ωστόσο, η Γερμανία αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να παραγγείλει περίπου 30 εκατομμύρια εμβόλια, ξεχωριστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, όπου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 28/12, όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και τα πληρώματα ασθενοφόρων εμβολιάστηκαν σε δύο ημέρες. Κατόπιν ήταν η σειρά των υπαλλήλων και των ηλικιωμένων στα κέντρα φροντίδας.

Στη Γαλλία ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου με προτεραιότητα των ηλικιωμένων σε γηροκομεία. Οι ηλικιωμένοι που φροντίζονται στα γηροκομεία συγκαταλέγονται επίσης στο 1 εκατομμύριο άτομα που θέλουν να εμβολιάσουν οι Γάλλοι τους επόμενους δύο μήνες . Κατόπιν θα είναι η σειρά άλλων ηλικιωμένων και ειδικών ομάδων.

Στην Πορτογαλία πρώτα οι εργαζόμενοι φροντίδας, στην Ισπανία οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία

Η Ιταλία ξεκίνησε τον εμβολιασμό την περασμένη Κυριακή και δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 15.000 Ιταλοί έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Πορτογαλία αρχικά επικεντρώθηκε στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι εργαζόμενοι νοσοκομείων. Κατόπιν θα είναι η σειρά των ηλικιωμένων σε γηροκομεία. Τουλάχιστον 16.000 Πορτογάλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Ισπανία ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου και επέλεξε να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία και τους φροντιστές τους πρώτα. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 2,5 εκατομμύρια Ισπανοί ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους έως τα τέλη Μαρτίου .

Ανατολική Ευρώπη: Οι πολιτικοί έχουν προτεραιότητα στη Σλοβακία

Η Ουγγαρία ξεκίνησε την επομένη των Χριστουγέννων. Ούγγροι γιατροί και άλλο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για το εμβόλιο. Περισσότερα από 5.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, 500 νοσοκομειακοί εμβολιάστηκαν επίσης.

Περίπου 36.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί στην Πολωνία από τις 27 Δεκεμβρίου . Οι πρώτοι που έλαβαν το εμβόλιο ήταν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Εκτός από τους γιατρούς και τους φροντιστές, οι πάροχοι περίθαλψης, οι δάσκαλοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ηλικιωμένοι εμβολιάζονται επίσης νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η Σλοβακία άρχισε να εμβολιάζει στις 26 Δεκεμβρίου και σε αυτήν την περίπτωση είναι επίσης πρώτο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, δίνεται προτεραιότητα στους πολιτικούς. Η πρόεδρος Zuzana Čaputová καθώς και αρκετοί υπουργοί και βουλευτές έχουν επίσης εμβολιαστεί.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, οι κάτοικοι των γηροκομείων είναι στην πρώτη σειρά. Αλλά και εδώ στους πρώτους ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπη. Η Σλοβενία ​​επέλεξε επίσης να προτιμήσει τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Kostadin Angelov ήταν ο πρώτος Βούλγαρος που εμβολιάστηκε την περασμένη Κυριακή. Ο δεύτερος ήταν ο Ορθόδοξος Χριστιανός Επίσκοπος Tikhon Tiveriopolski. Ακολούθησαν γιατροί και φροντιστές που εργάζονται σε νοσοκομεία. Περίπου 4.600 από αυτούς έλαβαν μέχρι τώρα το εμβόλιο.

Στη Ρουμανία, η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε την Boxing Day. Αφορούσε πρώτα γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονταν σε νοσοκομεία. Ακολουθείται από ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, και άτομα που εργάζονται σε βασικά επαγγέλματα. Σχεδόν 11.000 Ρουμάνοι έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μια εβδομάδα .

Στην Κροατία, ο μετρητής έχει καταγράψει παρά τον σεισμό σχεδόν 8.000 εμβολιασμούς από την Κυριακή. Οι Κροάτες επέλεξαν να εμβολιάσουν πρώτα τους ενοίκους των γηροκομείων και τους φροντιστές τους.

Χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Η Σουηδία ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου. Δόθηκε προτεραιότητα στους ενοίκους των γηροκομείων. Επιπλέον, οι φροντιστές σε αυτά τα σπίτια καθώς και τα μέλη της οικογένειας των εντοίκων δικαιούνται εμβολιασμό.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Δανίας ξεκίνησε με τον εμβολιασμό των ενοίκων γηροκομείων, μαζί με τους φροντιστές και τους χρόνια ασθενείς. Η Δανία αυξάνει την ταχύτητα, την στιγμή που σχεδόν 24.000 Δανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Φινλανδία, η οποία άρχισε να εμβολιάζει τη Δευτέρα, επέλεξε να εμβολιάσει πρώτα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες στα νοσοκομεία έχουν προτεραιότητα. Περίπου 1.700 Φινλανδοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έλαβαν το εμβόλιο.

Ελλάδα: πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί

Στην Ελλάδα, υπήρξε κριτική στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού επειδή δόθηκε προτεραιότητα στους πολιτικούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπουργούς και τους ανώτερους υπαλλήλους έναντι των γιατρών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος που έλαβε εμβόλιο την Κυριακή. Κατόπιν ήταν η σειρά των ενοίκων και του προσωπικού των γηροκομείων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι άνω των 80 και οι χρόνια ασθενείς. Μετά είναι οι εργαζόμενοι φροντίδας.

Η Λετονία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 500 γιατροί και νοσοκόμες έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η γειτονική της Λιθουανία ακολουθεί την ίδια στρατηγική, αλλά άρχισε να εμβολιάζει μια ημέρα νωρίτερα. Ακριβώς όπως και η Μάλτα, η οποία δίνει επίσης προτεραιότητα στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Οι Εσθονοί, τέλος, θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τις 6 Ιανουαρίου.

Όλα τα νέα για τον Covid-19 και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.