Εμβόλιο κατά του Covid-19: Ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα

Εμβόλιο κατά του covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιανουαρίου 2021.

Κατόπιν αιτήματος πολλών αναγνωστών, σας παραθέτουμε το ψήφισμα της Ολομέλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της 5ης συνεδρίασης (Έγγρ. 15212).

1. Η πανδημία του Covid-19, μια μολυσματική ασθένεια που προκλήθηκε από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, προκάλεσε πολλά δεινά το 2020.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, είχαν καταγραφεί περισσότερα από 65 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως και έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το βάρος της νόσου της ίδιας της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα δημόσιας υγείας που απαιτούνται για την καταπολέμησή της, έχουν καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, εκθέτοντας προϋπάρχοντα σφάλματα και ανισότητες (συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη) και προκαλώντας ανεργία, οικονομική παρακμή και φτώχεια.

2. Η ταχεία ανάπτυξη παγκόσμιων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του Covid-19 είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, να προστατευθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να σωθούν ζωές και να υποστηριχθεί η αποκατάσταση των παγκόσμιων οικονομιών.

Παρόλο που οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, η χρήση μασκών, το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και τα lockdown βοήθησαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού – τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται τώρα ξανά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης βιώνουν ένα δεύτερο κύμα που είναι χειρότερο από το πρώτο, ενώ οι πληθυσμοί τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο «πανδημική κόπωση».

3. Ακόμα και τα ταχέως αναπτυσσόμενα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ωστόσο, δεν αποτελούν άμεση πανάκεια.

Μετά την εορταστική περίοδο στα τέλη του έτους 2020 και στις αρχές του 2021, με τις παραδοσιακές εσωτερικές συγκεντρώσεις, τα ποσοστά μόλυνσης ήταν πολύ υψηλά στα περισσότερα κράτη μέλη.

Επιπλέον, οι Γάλλοι γιατροί έχουν συσχετιστεί επιστημονικά τις θερμοκρασίες εξωτερικού χώρου και το ποσοστό επίπτωσης της νόσου σε νοσηλεία και θανάτους.

Τα εμβόλια αναμφίβολα δεν είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης – ιδίως όταν λαμβάνεται υπόψη ότι η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά σε αυτό το σημείο.

Έτσι, μια «κανονική ζωή» δεν θα μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και στις καλύτερες περιστάσεις μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του 2021 το νωρίτερο.

4. Για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, η επιτυχής χρήση τους και η επαρκής πρόσληψη θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ωστόσο, με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια μπορεί να είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η πρόκληση σχετικά με την ανάπτυξη εμπιστοσύνης σε αυτά. Απαιτείται επίσης δίκαιη ανάπτυξη στο εμβόλιο κατά του Covid-19 για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Εάν δεν είναι αρκετά ευρέως διανεμημένα σε μια χώρα που έχει πληγεί σοβαρά, τα εμβόλια καθίστανται αναποτελεσματικά για τον περιορισμό της πανδημίας.

Επιπλέον, ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και, επομένως, είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας να συνεργαστεί για την εξασφάλιση παγκόσμιας ισότητας στην πρόσβαση στo εμβόλιο κατά του Covid-19.

Η διστακτικότητα και ο εθνικισμός σχετικά με τα εμβόλια έχουν την ικανότητα να εκτροχιάσουν την μέχρι στιγμής εκπληκτικά γρήγορη και επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού Covid-19.

5. Επομένως, απαιτείται διεθνής συνεργασία περισσότερο από ποτέ για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, κατασκευή και δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του Covid-19.

Το πρόγραμμα κατανομής εμβολίων Covid-19, επίσης γνωστό ως COVAX, είναι η κορυφαία πρωτοβουλία για την παγκόσμια κατανομή εμβολίων.

Υπό την ηγεσία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), της Συμμαχίας Εμβολίων (Gavi) και του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημιακής Προετοιμασίας (CEPI), η πρωτοβουλία αντλεί χρηματοδότηση από τις υποψήφιες χώρες για την υποστήριξη της έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής ενός ευρέος φάσματος εμβολίων και διαπραγμάτευση των τιμών τους.

Θα απαιτηθεί επίσης επαρκής διαχείριση εμβολίων και αλυσίδα εφοδιασμού, που απαιτούν διεθνή συνεργασία και προετοιμασίες από τα κράτη μέλη, προκειμένου να χορηγηθούν τα εμβόλια κατά του ιού με ασφαλή και δίκαιο τρόπο.

Από την άποψη αυτή:

6. Τα κράτη μέλη πρέπει ήδη να προετοιμάσουν τις στρατηγικές ανοσοποίησης για να κατανείμουν τις δόσεις με ηθικό και δίκαιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης σχετικά με το σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα δοθεί προτεραιότητα στα αρχικά στάδια όταν η προσφορά είναι μικρή, και πώς να επεκτείνει τον εμβολιασμό.

Οι βιοηθικοί και οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι άτομα άνω των 65 ετών και άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενες παθήσεις υγείας τίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, όπως και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (ειδικά εκείνοι που συνεργάζονται στενά με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου), και άτομα που εργάζονται σε βασικές υποδομές ζωτικής σημασίας πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες, για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί μέχρι τώρα κανένα εμβόλιο κατά του Covid-19, δεν πρέπει να λησμονούνται.

7. Επιστήμονες έχουν κάνει αξιοσημείωτη δουλειά σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν.

Η Συνέλευση υποστηρίζει το όραμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Η ανοσοποίηση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, παντού. Συνεπώς, η Συνέλευση καλεί τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19:

7.1.1. να διασφαλίζει υψηλής ποιότητας δοκιμές που είναι ορθές και διεξάγονται με ηθικό τρόπο σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιοϊατρική (ETS No. 164, Σύμβαση του Οβιέδο) και το Πρόσθετο Πρωτόκολλό της σχετικά με τη Βιοϊατρική Έρευνα (CETS No. 195), και τα οποία περιλαμβάνουν σταδιακά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες·

7.1.2. να διασφαλίζει ότι οι ρυθμιστικοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση και την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19 είναι ανεξάρτητοι και προστατευμένοι από την πολιτική πίεση·

7.1.3. να διασφαλίζει ότι τηρούνται τα σχετικά ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των εμβολίων·

7.1.4. να εφαρμόζει αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης των εμβολίων και της ασφάλειάς τους μετά τη διάθεσή τους στον γενικό πληθυσμό, με σκοπό επίσης την παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους·

7.1.5. να θεσπίζει ανεξάρτητα προγράμματα αποζημίωσης εμβολίων σε περίπτωση που προκύψουν αδικαιολόγητες βλάβες που οφείλονται στον εμβολιασμό·

7.1.6. να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ενδεχόμενο εμπορίας εμπιστευτικών πληροφοριών από στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων ή φαρμακευτικές εταιρείες που πλουτίζουν αδικαιολόγητα με δημόσια έξοδα, εφαρμόζοντας τις συστάσεις που περιέχονται στο ψήφισμα 2071 (2015) για τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας·

7.1.7. να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες·

Σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων Covid-19:

7.2.1. να διασφαλιστεί ο σεβασμός της αρχής της δίκαιης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης του Οβιέδο στα εθνικά σχέδια κατανομής εμβολίων, διασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι διαθέσιμα στον πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, ικανότητα πληρωμής, τοποθεσίας και άλλοι παράγοντες που συχνά συμβάλλουν στις ανισότητες εντός του πληθυσμού·

7.2.2. να αναπτύξει στρατηγικές για την ορθή διανομή εμβολίων κατά του Covid-19 εντός των κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσφορά θα είναι αρχικά χαμηλή και να προετοιμάζεται για τον τρόπο επέκτασης των προγραμμάτων εμβολιασμού όταν επεκτείνεται η προσφορά · να ακολουθεί τις συμβουλές ανεξάρτητων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών επιτροπών και θεσμών βιοηθικής, καθώς και της ΠΟΥ, για την ανάπτυξη αυτών των στρατηγικών ·

7.2.3. να διασφαλίσει ότι τα άτομα εντός των ίδιων ομάδων προτεραιότητας αντιμετωπίζονται ισότιμα, με ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με υποκείμενες ασθένειες και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ειδικά εκείνα που συνεργάζονται στενά με άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, καθώς και άτομα που εργάζονται σε βασικές υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως σε κοινωνικές υπηρεσίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, επιβολή νόμου και σχολεία, καθώς και σε άτομα που εργάζονται στον τομέα της λιανικής·

7.2.4. να προωθήσει την ισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19 μεταξύ χωρών με την υποστήριξη διεθνών προσπαθειών όπως η Πρόσβαση στο Covid-19 Tools Accelerator (ACT Accelerator) και η Διευκόλυνση COVAX.

7.2.5. να αποφεύγει να αποθηκεύει τα εμβόλια κατά του Covid-19 που υπονομεύουν την ικανότητα άλλων χωρών να προμηθεύονται εμβόλια για τον πληθυσμό τους, να διασφαλίζουν ότι η αποθεματοποίηση δεν μεταφράζεται σε κλιμακούμενες τιμές εμβολίων από εκείνους που αποθηκεύουν σε σχέση με εκείνους που δεν μπορούν, να διεξάγουν έλεγχο με την δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίζουν ταχεία ανάπτυξη εμβολίων με ελάχιστο κόστος·

7.2.6. να διασφαλίσει ότι κάθε χώρα είναι σε θέση να εμβολιάσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τις ευάλωτες ομάδες τους προτού διατεθεί ο εμβολιασμός σε ομάδες χωρίς κίνδυνο και, ως εκ τούτου, να εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει δόσεις εμβολίου ή να αποδεχτεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε χώρες που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το πράξουν, έχοντας κατά νου ότι μια δίκαιη κατανομή δόσεων εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης της πανδημίας και μείωσης των σχετικών κοινωνικοοικονομικών επιβαρύνσεων·

7.2.7. να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 των οποίων η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα έχει τεκμηριωθεί είναι προσιτά σε όλους όσους τα απαιτούν στο μέλλον, προσφεύγοντας, όπου απαιτείται, σε υποχρεωτικές άδειες.

Σχετικά με την εξασφάλιση υψηλής πρόσληψης εμβολίου

7.3.1. να διασφαλίζει ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.

7.3.2 να διασφαλίσει ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή που δεν θέλει να εμβολιαστεί·

7.3.3 να λάβει έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διστακτικότητας όσον αφορά τα εμβόλια κατά του Covid-19·

7.3.4 να διανέμει διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σε συνεργασία και να ελέγχει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την πρόληψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης·

7.3.5 να επικοινωνεί με διαφάνεια το περιεχόμενο των συμβάσεων με τους παραγωγούς εμβολίων και να τις καθιστά δημόσια διαθέσιμες για κοινοβουλευτικό και δημόσιο έλεγχο·

7.3.6 να συνεργάζεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις ή/και άλλες τοπικές προσπάθειες προσέγγισης περιθωριοποιημένων ομάδων·

7.3.7 να συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη και εφαρμογή προσαρμοσμένων στρατηγικών για την υποστήριξη της πρόσληψης εμβολίων.

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 για παιδιά

7.4.1 να διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ταχείας ανάπτυξης εμβολιασμού για τα παιδιά και της δέουσας αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και να διασφαλίζει την πλήρη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων που διατίθενται στα παιδιά, με έμφαση στο συμφέρον του παιδιού, σύμφωνα με το Σύμβαση των Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού·

7.4.2 να διασφαλίζει δοκιμές υψηλής ποιότητας, με τη δέουσα προσοχή σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα και οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης κατανομής των οφελών και των κινδύνων για τα παιδιά.

7.4.3 να διασφαλίζει ότι λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι επιθυμίες των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα τους. Όταν δεν μπορεί να δοθεί η συγκατάθεση ενός παιδιού, να βεβαιώνεται ότι η συμφωνία παρέχεται σε άλλες μορφές και ότι βασίζεται σε αξιόπιστες και κατάλληλες πληροφορίες ·

7.4.4 να υποστηρίξει τη UNICEF στις προσπάθειές της να παραδώσει εμβόλια από κατασκευαστές που έχουν συμφωνήσει στη Διευκόλυνση COVAX σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο.

7.5 όσον αφορά τη διασφάλιση της παρακολούθησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των εμβολίων κατά του COVID-19 και της ασφάλειάς τους:

7.5.1 να διασφαλίζει διεθνή συνεργασία για την έγκαιρη ανίχνευση και αποσαφήνιση οποιωνδήποτε σημάτων ασφαλείας μέσω της παγκόσμιας ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με ανεπιθύμητα συμβάντα μετά την ανοσοποίηση (AEFIs) ·

7.5.2 να χρησιμοποιεί πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων παρενεργειών·

7.5.3 να εξαλείψει τυχόν κενά στην επικοινωνία μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και διεθνών αρχών δημόσιας υγείας που χειρίζονται δεδομένα AEFI και να ξεπεράσει τις αδυναμίες στα υπάρχοντα δίκτυα δεδομένων υγείας·

7.5.4 να επιφέρει τη φαρμακοεπαγρύπνηση πιο κοντά στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης·

7.5.5 να υποστηρίζει το αναδυόμενο πεδίο της έρευνας για τα αντιβιοτικά, η οποία μελετά τις μεμονωμένες παραλλαγές στις αποκρίσεις του εμβολίου με βάση τις διαφορές στην έμφυτη ανοσία, τα μικρόβια και την ανοσογενετική.

8. Αναφορικά με το ψήφισμα 2337 (2020) σχετικά με τις δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν την πανδημία Covid-19, η Συνέλευση επιβεβαιώνει ότι, ως ακρογωνιαίος θεσμός της δημοκρατίας, τα κοινοβούλια πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον τριπλό τους ρόλο εκπροσώπησης, νομοθεσίας και εποπτείας σε πανδημικές συνθήκες.

Συνεπώς, η Συνέλευση καλεί τα κοινοβούλια να ασκήσουν αυτές τις εξουσίες, ανάλογα με την περίπτωση, επίσης όσον αφορά την ανάπτυξη, την κατανομή και τη διανομή στο εμβόλιο κατά του Covid-19.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.