Εναλλακτικό αποδεικτικό εμβολιασμού στη Γερμανία

Επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού χωρίς κινητό τηλέφωνο ή αντίστοιχο έγγραφο: η “κάρτα ανοσίας” από το φαρμακείο υπόσχεται μια απλή λύση στην πανδημία.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό και ποιος επωφελείται από αυτό;

Η λεγόμενη “Immunkarte” διαφημίζεται από τα φαρμακεία ως μια πρακτική εναλλακτική λύση στην εφαρμογή Corona App, το βιβλιάριο εμβολιασμού ή το δελτίο με κωδικό QR. Για τη Maja Schmoll από το Μόναχο, η εύχρηστη πλαστική κάρτα είναι ό,τι πρέπει.

“Σήμερα, για παράδειγμα, ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο, το οποίο θεωρώ πρακτικό. Τότε μπορώ να το βάλω μαζί με το διαβατήριό μου, το οποίο έχω πάντα μαζί μου”. Το κόστος της κάρτας ανοσίας είναι περίπου δέκα ευρώ.

Δεν είναι ωστόσο όλοι οι πελάτες του φαρμακείου του Μονάχου στην Josephsplatz πρόθυμοι να πληρώσουν αυτή την τιμή. “Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξοδέψω χρήματα γι’ αυτό”, λέει ένας πελάτης.

Ένας άλλος επρόκειτο να αγοράσει την κάρτα, αλλά μετά άλλαξε γνώμη. “Δέκα ευρώ είναι εντάξει στην αρχή. Αλλά επειδή πρέπει να το ξανακάνεις μετά από κάθε εμβολιασμό, άλλαξα γνώμη”.

Τα φαρμακεία ως μεσάζοντες στη Γερμανία

Η διαδικασία έχει ως εξής: ο πελάτης επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του στο φαρμακείο. Το φαρμακείο το διαβιβάζει στην εταιρεία “APO Pharma Immun”, η οποία στη συνέχεια εκτυπώνει τις κάρτες σε εκτυπωτές. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κωδικός QR, απλώς εκτυπώνεται στην κάρτα.

Τα φαρμακεία αποτελούν ένα είδος διαμεσολαβητή μεταξύ του ιδιωτικού παρόχου της κάρτας και των πελατών. Στη συνέχεια, η κάρτα αποστέλλεται ταχυδρομικώς.

Το φαρμακείο λαμβάνει 3,50 ευρώ ανά τεμάχιο. Επιπλέον, οι κάρτες μπορούν επίσης να παραγγελθούν απευθείας ηλεκτρονικά από τον πάροχο.

100.000 κάρτες την ημέρα

Η κάρτα ανοσίας παράγεται από μια νεαρή νεοφυή επιχείρηση με έδρα τη Λειψία. “Το νόημα της Immunkarte είναι ότι είναι πολύ απλή και πολύ εύχρηστη στην καθημερινότητα”, εξηγεί η ιδρύτρια Amim Al-Marie. Η νεοσύστατη επιχείρηση λέει ότι εκτυπώνει περίπου 100.000 κάρτες την ημέρα.

Στη Βαυαρία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον την κάρτα ανοσία. Μια μεγάλη επιτυχία για τον 26χρονο φαρμακοποιό και ιδρυτή.

Εναλλακτική λύση: πλαστικοποιήστε το μόνοι σας

Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επίσημες δωρεάν εναλλακτικές λύσεις. Εξάλλου, μπορείτε επίσης να φτιάξετε την κάρτα μόνοι σας, λέει η ιδρύτρια Al-Marie. “Φυσικά υπάρχουν τρόποι να το κατασκευάσετε μόνοι σας.

Και γι’ αυτό λέω πάντα ότι η κάρτα ανοσίας είναι ένα πρόσθετο, όχι υποχρεωτικό στοιχείο”. Έτσι, αν σας αρέσει η ιδέα μιας πλαστικής κάρτας σε μέγεθος τσέπης, μπορείτε να πάρετε μόνοι σας μια συσκευή πλαστικοποίησης.

Οι κάρτες δεν αποτελούν επίσημη προσφορά

Οι κάρτες μπορεί να φαίνονται επίσημες, με κωδικό QR, λογότυπο φαρμακείου και σύμβολο της ΕΕ – αλλά δεν είναι. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δεν έχουν καμία σχέση με τις κάρτες.

Απαντώντας σε ερώτημα του BR24, το Υπουργείο Υγείας γράφει ότι οι κάρτες αφορούν την εγκυρότητα του κωδικού QR. Αυτό προστατεύεται από αλλαγές και παραχαράξεις με κρυπτογράφηση. Επομένως, το αν ο κωδικός αυτός εμφανίζεται σε κινητό τηλέφωνο, σε χαρτί ή τυπωμένος σε πλαστικό είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Υπουργείο Υγείας: Το πιστοποιητικό ισχύει μόνο με ταυτότητα στη Γερμανία

Το Υπουργείο Υγείας γράφει: “Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίσης δυνατή η επίδειξη εκτύπωσης με τον αντίστοιχο κωδικό QR. Κατά τον έλεγχο των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, πρέπει επίσης να προσκομίζεται ταυτότητα με φωτογραφία.”

Το RKI αναφέρει επίσης: “Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι έγκυρο εφόσον συμμορφώνεται με τον επίσημο μορφότυπο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού EU Covid.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.