Ένεση ρευστότητας στα γερμανικά νοσοκομεία

aΤα νοσοκομεία μπορούν να λάβουν προκαταβολές για την αποζημίωση εσόδων για ολόκληρο το 2022, εφόσον δεν έλαβαν καμία αποζημίωση το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά παρουσίασαν μείωση της πληρότητας.

Αυτό προβλέπεται σε νέο κανονισμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας (BMG), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ.

Κλείσιμο σχολείων στη Γερμανία λόγω κορωνοϊού το φθινόπωρο;

Μέσω της αποζημίωσης για ολόκληρο το έτος, τα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα κατά το τρέχον έτος να αποζημιωθούν για τη μείωση των εσόδων που παρουσίασαν σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, μόνο το 98% των εσόδων του 2019 θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς.

Με το “τέταρτο διάταγμα που τροποποιεί την διάταξη που ρυθμίζει περαιτέρω μέτρα για την οικονομική διασφάλιση των νοσοκομείων”, το υπουργείο Υγείας αντιδρά στις δυσχαίριες και δυσκολίες ρευστότητας που επιβαρύνουν σήμερα πολλά νοσοκομεία ως αποτέλεσμα του αυξημένου πληθωρισμού.

Αλλαγές και όχι περισσότερα χρήματα

Πάντως με αφορμή το αίτημα της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων για περισσότερα χρήματα για τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές, η Stefanie Stoff-Ahnis, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης που αφορά την κεντρική εκπροσώπηση των συμφερόντων των νόμιμων ταμείων ασφάλισης υγείας και περίθαλψης στη Γερμανία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (GKV-Spitzenverband), τονίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, τα έσοδα των κλινικών έχουν αυξηθεί κατά 11 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των κενών κλινών αυξήθηκε από 23% σε 33%.

Περισσότερα χρήματα για λιγότερη απόδοση δεν θεωρείται βιώσιμη ιδέα για το μέλλον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Οι κλινικές δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, αλλά περισσότερες αλλαγές”, επισημαίνει στην σχετική της ανακοίνωση.

Εντούτοις με το προαναφερόμενο διάταγμα καλούνται η GKV-Spitzenverband, η Ένωση ιδιωτικών Aσφαλειών (Verband der Privaten Krankenversicherung) και η Eταιρεία Γερμανικών Νοσοκομείων (Deutsche Krankenhausgesellschaft (DKG) να συμφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των προκαταβολών έως τις 30 Ιουνίου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η επιτροπή διαιτησίας θα καθορίσει το περιεχόμενο της συμφωνίας έως τις 14 Ιουλίου.

Ενστάσεις

Ωστόσο, για τον πρόεδρο της DKG, Gerald Gaß, η εν λόγω ένεση ρευστότητας για τα νοσοκομεία δεν είναι αρκετή.

“Θυμόμαστε την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία όμως εξακολουθούν να επιβαρύνονται χρόνο με το χρόνο από ένα εκπίπτον ποσό της τάξεως του 2%, κάτι που πρέπει να καταργηθεί και μάλιστα αναδρομικά”.

Η στάση του υπουργείου επίσης παρά την επικρατούσα κατάσταση εν μέσω πανδημίας είναι αντιφατική.

“Από τη μία πλευρά, ο υπουργός προειδοποιεί για ένα καλοκαιρινό κύμα κορωνοϊού και από την άλλη τερματίζει τη μοναδική οικονομική στήριξη, το έξτρα βοήθημα για τον κορωνοϊό στα τέλη Ιουνίου”, επέκρινε ο Gaß.

“Αυτό είναι απίστευτο.” Μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν πρόσθετο τέλος περίθαλψης για τους ασθενείς COVID-19 από το αποθεματικό ρευστότητας του ταμείου υγείας”.

“Για τα νοσοκομεία ισχύει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του βασικού μισθού και της αξίας προσανατολισμού”, δήλωσε ο Gaß.

“Για το 2022, αυτό οδηγεί σε μέγιστη αύξηση των τιμών κατά 2,32%. Το 2,32% δεν είναι καν η περίφημη σταγόνα στον ωκεανό για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων.

Καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει γρήγορα και βιώσιμα τις νοσοκομειακές δομές”.

Πηγή: ιατροnet

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.