Έγγραφα για το νέο ταμείο δυσκολιών για πολίτες της Γερμανίας

Τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται και η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών τον Δεκέμβριο – αλλά θα είναι αυτό αρκετό για να σταματήσει τους ανθρώπους να επέλθουν σε δυσχερή θέση;

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας πιστεύει ότι δεν θα είναι έτσι και έχει καταρτίσει σχέδια για ένα νέο ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Όταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας το SPD, οι Πράσινοι και το FDP – ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είχαν ιδέα ότι θα αντιμετώπιζαν μια ενεργειακή κρίση τόσο μεγάλης κλίμακας.

Αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία να προκαλεί αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου, τα μεγάλα σχέδια του συνασπισμού έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα, καθώς επεξεργάζονται τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να στηρίξουν τους πολίτες με το αυξανόμενο κόστος.

Σύμφωνα με την τελευταία δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών από την ενέργεια που πρότεινε η Επιτροπή Τιμών Αερίου, η κυβέρνηση θα επωμιστεί το κόστος των λογαριασμών ενέργειας των πολιτών αυτόν τον Δεκέμβριο.

Σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο στις τιμές τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο και θα αναδρομολογηθεί στον Ιανουάριο.

Αυτό το πακέτο ανακούφισης πολλών δισεκατομμυρίων είναι πιθανό να απαλύνει το πλήγμα για πολλά νοικοκυριά, αλλά σύμφωνα με ένα νέο κυβερνητικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Bild, οι υπουργοί ανησυχούν ότι δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει πολλούς ανθρώπους -και επιχειρήσεις- να περιέλθουν σε οικονομική δυσχέρεια.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, οι υπουργοί οικονομικών του ομοσπονδιακού κράτους και των κρατιδίων θέλουν να διαθέσουν δισεκατομμύρια για πρόσθετη βοήθεια.

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών

Οι άνθρωποι που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα στη Γερμανία και οι ιδιοκτήτες σπιτιών που ζουν στα ακίνητά τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι επιβαρύνονται υπερβολικά από τις δαπάνες θέρμανσης και ενέργειας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια υπερβολικά υψηλή προκαταβολή για λογαριασμούς ενέργειας που απαιτεί ο ιδιοκτήτης ή στο γεγονός ότι πρέπει να αγοράζουν ακριβά καύσιμα, όπως πέλλετ ξύλου, για τη θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που διεκδικούν επιδόματα ανεργίας, όπως το Bürgergeld, μπορούν να λάβουν επιπλέον ενίσχυση από το Jobcenter μετά τον υπολογισμό των λογαριασμών τους από τον ιδιοκτήτη.

Εάν αντιμετωπίζουν μια βαριά οφειλή, ή Nachzahlung, μπορούν να λάβουν αναδρομικά έως και τρεις μήνες Bürgergeld για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους.

Επιπλέον, κάποιος που θέλει να διεκδικήσει Bürgergeld για έναν μόνο μήνα θα γλιτώσει από το να πρέπει να αποδείξει το ποσό των χρημάτων που έχει στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες για τους αιτούντες Bürgergeld, οι αιτούντες εργασία πρέπει να έχουν αποταμιεύσεις μικρότερες από 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, αυτό το έκτακτο μαξιλάρι θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για πρόσθετη στήριξη θα διεκπεραιώνονται από τα κέντρα εργασίας ή τα κοινωνικά γραφεία.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;
Έρχεται ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ήταν από τους πιο σκληρά πληγέντες από την ενεργειακή κρίση – αλλά ευτυχώς η βοήθεια μπορεί να είναι καθ’ οδόν.

Στο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Bild, οι υπουργοί λένε ότι υποθέτουν ότι το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ένα επαρκές επίπεδο στήριξης για τις περισσότερες μικρές εταιρείες.

  • Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας πριν από την έναρξη ισχύος των ανώτατων ορίων τιμών, για παράδειγμα με τη μορφή μιας μεγάλης αναδρομικής πληρωμής για το κόστος ενέργειας για αρκετούς μήνες,
  • Οι επιχειρήσεις μπορεί να διαπιστώσουν ότι, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους – ακόμη και μετά τη θέσπιση των ανώτατων ορίων τιμών.

Σε αυτά τα δύο σενάρια, οι μικρές εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόσθετη στήριξη από την κυβέρνηση.

Για να είναι επιλέξιμες, οι επιχειρήσεις πρέπει είτε να αποδείξουν ότι το ενεργειακό τους κόστος τετραπλασιάστηκε τουλάχιστον τρεις μήνες μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022, είτε θα πρέπει να αποδείξουν ότι το ενεργειακό τους κόστος έχει επίσης πολλαπλασιαστεί παρά το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας και ότι η επιχείρησή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα ή δαπανηρή.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό το πακέτο στήριξης θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ και αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αφού οι πρωθυπουργοί των πολιτειών συμφωνήσουν με τις προτάσεις.

Εταιρείες στέγασης

Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν επίσης να είναι στη σειρά για κάποια πρόσθετη κυβερνητική βοήθεια σύμφωνα με τα σχέδια των υπουργών.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σημερινό σύστημα ενοικίασης, πολλοί πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς για θέρμανση και ενέργεια, τους οποίους δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακτήσουν από τους ενοικιαστές στον λογαριασμό στο τέλος του έτους.

Για να βοηθήσει τις στεγαστικές εταιρείες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει δάνεια που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Το 20% αυτής της πίστωσης θα εξασφαλίζεται από τα ομόσπονδα κρατίδια και το μέτρο αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας

Τα ιδρύματα περίθαλψης και οι κλινικές αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας – ακόμη και σε συνηθισμένους καιρούς – γι’ αυτό και σε αυτή την ομάδα ιδρυμάτων θα δοθεί επίσης οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Αυτό θα έρθει με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και συνεχούς υποστήριξης με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα φροντίδας θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη επιστροφή των πρόσθετων δαπανών τους για ενέργεια από το κράτος μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Οι κοινωνικοί φορείς και οι πάροχοι κοινωνικών υπηρεσιών θα λάβουν επίσης επιδοτήσεις και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα γενικά έξοδά τους.

Επιπλέον, πολιτιστικοί χώροι και εγκαταστάσεις όπως μουσεία και γκαλερί τέχνης θα λάβουν επιδοτήσεις που αποσκοπούν στην εξομάλυνση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας ισχύει μόνο για το 80 τοις εκατό της συνήθους κατανάλωσης μιας επιχείρησης, αλλά αυτό το όριο θα καταργηθεί για τα πολιτιστικά ιδρύματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι εξακολουθεί να θέλει να δώσει κίνητρα για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και να προσφέρει οικονομική στήριξη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.