Ενημέρωση για τα rapid τεστ για ταξίδια από Γερμανία προς Ελλάδα

Για ταξίδια από Γερμανία προς την Ελλάδα ισχύει από τις 19 Ιουνίου η προσκόμιση αρνητικού τεστ αντιγόνων, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το χρονοβόρο και κατά τόπους ακριβό μοριακό τεστ (PCR) που ίσχυε ως μοναδική δυνατότητα έως τώρα.

Η εξέταση πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Προσοχή: Το συγκεκριμένο (rapid) τεστ δεν είναι το λεγόμενο αυτοδιαγνωστικό τεστ (Selbsttest). Το τεστ αντιγόνων πρέπει να διεξαχθεί είτε σε φαρμακείο είτε σε επίσημο διαγνωστικό κέντρο το οποίο θα εκδώσει και αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Πότε πρέπει να κάνω το γρήγορο τεστ;

Οι κανονισμοί εισόδου καθορίζουν τη διάρκεια της εξέτασης. Κατά κανόνα, το αργότερο 48 ώρες πριν την άφιξή σας.

Τι αναγράφεται στο πιστοποιητικό του rapid τεστ;

Το πιστοποιητικό είναι κατά κανόνα στα γερμανικά και στα αγγλικά και περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Όνομα
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Διεύθυνση
  • Αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Ονομασία του τεστ
  • Τύπο επιχρίσματος
  • Αποτέλεσμα του τεστ
  • Πάροχο δοκιμών
  • Χώρα, τόπο, ημερομηνία, ώρα
  • Πλήρη διεύθυνση του κέντρου εξέτασης

Τι πρέπει να φέρω μαζί μου;

Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το ταξιδιωτικό σας έγγραφο (διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας). Ο αριθμός του ταξιδιωτικού εγγράφου θα αναγράφεται στο πιστοποιητικό.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω το λεγόμενο rapid τεστ;

Κάθε πολίτης δικαιούται τουλάχιστον ένα rapid τεστ την εβδομάδα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα κέντρα και οι σταθμοί δοκιμών που έχουν ανατεθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια και τις τοπικές αρχές. Τα τεστ είναι δωρεάν για τους πολίτες, ενώ το κόστος βαρύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πώς τεκμηριώνεται το αποτέλεσμα ενός rapid τεστ;

Κάθε εξεταστικό κέντρο διαθέτει ήδη ένα σύστημα τεκμηρίωσης. Μετά από ένα γρήγορο τεστ, το εξεταζόμενο άτομο λαμβάνει ένα πιστοποιητικό που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ποιος εξετάστηκε, με ποιον, πότε και με ποιο αποτέλεσμα. Παρόμοια πιστοποιητικά τηρούν τα φαρμακεία και τα ιατρεία.

Τι συμβαίνει μετά από ένα θετικό γρήγορο τεστ;

Εάν το γρήγορο τεστ είναι θετικό, το αποτέλεσμα πρέπει οπωσδήποτε να επιβεβαιωθεί με δοκιμή PCR. Στα κέντρα δοκιμών θα πρέπει να είναι δυνατή η άμεση λήψη του δείγματος. Για προληπτικούς λόγους, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι του μέχρι να είναι διαθέσιμο το αποτέλεσμα.

Ποια έξοδα καλύπτονται;

Οι δαπάνες για τη διενέργεια των τεστ καλύπτονται εφόσον αυτά προβλέπονται σύμφωνα με το διάταγμα. Ο κανονισμός προσαρμόζεται συνεχώς, για παράδειγμα όταν προστίθενται νέες επιλογές τεστ ή όταν καθίστανται διαθέσιμες περισσότερα τεστ.

Επιπλέον, όλοι οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν γρήγορο τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή, για παράδειγμα με τη δημιουργία δημοτικών κέντρων τεστ. Το κόστος αυτών των εξετάσεων βαρύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πηγή: bundesregierung.de

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σημείωση GRland: Πολλοί συμπατριώτες μας αναφέρουν ότι δεν τους επιτράπηκε η επιβίβαση με αεροπλάνο καθώς οι εταιρίες δεν ήταν ενημερωμένες. Η απόφαση για την είσοδο με Rapid test (Antigen test) στην Ελλάδα έχει εκδοθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (17.06.2021) και έχει γίνει κοινοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Για περισσότερες πληροφορίες και πριν μεταβείτε στο αεροδρόμιο, επικοινωνήστε με την εταιρεία που ταξιδεύετε.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.